1
1 point

Wolfgang Amadeus Mozart föddes den 27 januari 1756 i Salzburg och dog den 5 december 1791 i Wien, vid 35 års ålder. Han var en österrikisk tonsättare, pianist och violinist. Såväl födelseorten Salzburg som dödsorten Wien hörde vid denna tid till Tysk-romerska riket och stod under inflytande av kejsar Josef II, som var starkt präglad av upplysningstiden. Mozart var en av de viktigaste tonsättarna i den wienklassiska stilen och är för eftervärlden ett av de stora namnen i musikhistorien. Hans produktion (som omfattar över 600 kända verk) innehåller verk som av många anses som kronan av symfonisk, kammar-, piano-, opera- och körmusik. I dag är många av hans verk en central för den klassiska standardrepertoaren. Men det här visste du så klart redan om Mozart, så här kommer istället tio fakta som du antagligen inte kände till!

Hade ett enastående musikminne…

Det fanns en låt som skrevs på 1630-talet som endast utfördes i det sixtinska kapellet. Vatikanen höll sammansättningen av stycket hemligt i 150 år tills den då 14-årige Mozart lyssnade på stycket. Efter att ha lyssnat endast två gånger kunde han transkribera det från minnet och producerade därefter den första obehöriga kopian av låten.

Växte aldrig ifrån kiss- och bajsåldern…

Mozart hade en uppseendeväckande kärlek till kiss- och bajsskämt, som man kan uppmärksamma i hans bevarade brev som han skrev under sina levnadsår.

Var så smart att han togs för att vara en vuxen dvärg…

När Mozart var endast åtta år gammal blev han testad av Royal Society för att avgöra om han var ett barn eller i själva verket en vuxen kortvuxen man. De var dock övertygade om hans ålder när han, i mitten av att ha spelat en bit, blev distraherad av en katt som gick igenom rummet.

Ett tecken på hans speciella humor…

Tillbaka till Mozarts kiss- och bajshumor; vid ett skede komponerade han en låt som fick namnet ”Leck mich im Arsch” (”slicka mig i arslet”, översatt till svenska). Låten komponerades i Wien år 1782.

Säljer som smör…

CD-skivan må vara en mer eller mindre utdöd medieenhet, men så sent som förra året (2016) var han faktiskt den enskilda artist som sålde flest fysiska CD-skivor i hela världen.

Mozarts fru gifte om sig efter hans död…

Efter att Mozart dog vid 35 års ålder, gifte hans fru om sig med en dansk diplomat. På hennes gravsten står det dock skrivet: ”Här ligger Mozarts änka begravd”.

En riktig charmör – redan som barn…

Redan vid sju års ålder spelade han en konsert för Wiens kungligheter. Olyckligtvis ramlade Mozart, men fick hjälp upp av Marie Antoinette. Efter att han fick hjälp upp friade han – redan vid sju års ålder – till henne.

Samarbetade med Benjamin Franklin…

Den amerikanska uppfinnaren Benjamin Franklin (som bland annat uppfunnit åskledaren) uppfann ett musikinstrument, som använde sig utav glas och vatten. Detta instrument hjälpte Mozart till att skriva låtar till.

Skrev riktigt snuskiga brev till sin kusin…

När Mozart inte satt och skrev ett av hans 600 mästerverk, skrev han istället snuskiga brev till sin kvinnliga kusin och sade att han ville ”bajsa på hennes näsa” och titta på när det ”droppar ner på hennes haka”. Breven finns bevarade än i dag. Det trodde du aldrig om Mozart, va?

118 olika teorier…

Den exakta anledningen till Mozarts död är fortfarande okänd. Forskare har föreslagit åtminstone 118 olika teorier om hans dödsfall; allt från influensa till kvicksilverförgiftning.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
2
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win