Wolfgang Amadeus Mozart föddes den 27 januari 1756 i Salzburg och dog den 5 december 1791 i Wien, vid 35 års ålder. Han var en österrikisk tonsättare, pianist och violinist. Såväl födelseorten Salzburg som dödsorten Wien hörde vid denna tid till Tysk-romerska riket och stod under inflytande av kejsar Josef II, som var starkt präglad av upplysningstiden. Mozart var en av de viktigaste tonsättarna i den wienklassiska stilen och är för eftervärlden ett av de stora namnen i musikhistorien. Hans produktion (som omfattar över 600 kända verk) innehåller verk som av många anses som kronan av symfonisk, kammar-, piano-, opera- och körmusik. I dag är många av hans verk en central för den klassiska standardrepertoaren. Men det här visste du så klart redan om Mozart, så här kommer istället tio fakta som du antagligen inte kände till!

Hade ett enastående musikminne…

Det fanns en låt som skrevs på 1630-talet som endast utfördes i det sixtinska kapellet. Vatikanen höll sammansättningen av stycket hemligt i 150 år tills den då 14-årige Mozart lyssnade på stycket. Efter att ha lyssnat endast två gånger kunde han transkribera det från minnet och producerade därefter den första obehöriga kopian av låten.

Växte aldrig ifrån kiss- och bajsåldern…

Mozart hade en uppseendeväckande kärlek till kiss- och bajsskämt, som man kan uppmärksamma i hans bevarade brev som han skrev under sina levnadsår.

Var så smart att han togs för att vara en vuxen dvärg…

När Mozart var 8 år blev han testad av Royal Society för att avgöra om han var ett barn eller i själva verket en vuxen dvärg. De var övertygade om hans ålder när han, i mitten av att ha spelat en bit, blev distraherad av en katt som gick igenom rummet.

Ett tecken på hans speciella humor…

Tillbaka till Mozarts kiss- och bajshumor; vid ett skede komponerade han en låt som fick namnet ”Leck mich im Arsch” (”slicka mig i arslet”). Låten komponerades i Wien år 1782.

Säljer som smör…

CD-skivan må vara en mer eller mindre utdöd medieenhet, men så sent som förra året (2016) var han faktiskt den enskilda artist som sålde flest fysiska CD-skivor i hela världen.

10 övergivna platser som mänskligheten helt glömt bort

10 övergivna platser som mänskligheten helt glömt bort

Övergivna platser kan vara både spännande och lite kusligt. Och vi människor har alltid haft en tendens att överge vår fasta punkt för att nå en bättre eller tryggare punkt, vilket har lett till att många städer och ställen har blivit helt övergivna - och i flera fall...

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

Sir Isaac Newton föddes den 25 december 1642 Woolsthorpe-by-Colsterworth i Lincolnshire i England och avled den 20 mars (31 mars enligt nya stilen) 1727 i Kensington i London. Han var en engelsk naturvetenskapsman, matematiker, teolog (antitrinitarian) och alkemist...