1
1 point

Mikrostaten Vatikanstaten är belägen som en enklav i den italienska huvudstaden Rom och upprättades 1929. Påven har sitt ämbte som kyrkans högsta ledare genom att han företräder ”Heliga stolen”. Det är genom ”Heliga stolen” som kyrkan upprätthåller diplomatiska relationer med andra stater och internationella organisationer. Ja, allt detta visste du säkert redan om Vatikanstaten. Men visste du dessa tio livsviktiga fakta?

Tog videospel i försvar…

År 1997 tog Vatikanstaten Pokémon i försvar när det kritiserades för att vara en pro-evolution av andra kristna grupper.

Anklagades för konspiration…

Påven Benedictus XVI (på bilden nedanför) anklagades för konspiration för att täcka över sexuella övergrepp i USA. På Vatikanens begäran beviljade president George W. Bush honom åtalsimmunitet.

Gift dig med rätt partner, för guds skull…!

Alla nationer i världen har lagar om skilsmässa förutom Filippinerna och Vatikanstaten. Där finns inget förfarande om skilsmässa och i dessa två länder tillåts endast annullering av äktenskap. Där gäller det att gifta sig med rätt partner – annars är du så gott som körd!

Skämtsam påve…

När en journalist oskyldigt frågade Johannes XXIII (på bilden nedanför) hur många människor som arbetar i Vatikanen, fick han till svar av en skämtsam påve: ”Ungefär hälften av dem.[källa]

En enda bankomat på latinska…

The Institute for Works of Religion”, även känt som ”Vatican Bank” ligger i Vatikanstaten och bedriver en världsomfattande finansiell verksamhet. En av bankomaterna finns med förinstallerade instruktioner på latin, och är ensam i sitt slag att erbjuda just detta språk.

Lägger stora resurser på konstverk…

Vatikanstaten har installerat över 7 000 lysdioders för att belysa Michelangelos takmålning av Sixtinska kapellet. Tack vare detta är målningen nu mer synlig än någonsin tidigare under sin 500-åriga historia.

Världens högsta brottslighet…

Vatikanstaten har världens högsta brottslighet statistiskt sett. Ja, du läste rätt. Mikrostatens justitiedepartement hade under år 2006 brottats med 341 civila och 486 brottmål. I en befolkning på 492 personer innebär det att det är 1,5 fall per person. Det vill säga ungefär tjugo gånger mer än Italiens siffror.

Tog 350 år att erkänna sig fel mot Galileo…

Galileo placerades i husarrest av de heliga ledarna i Vatikanen fram till sin död 1642. Allt Galileo gjorde var att försvara sina åsikter om att jorden inte är centrum för universum. Inte förrän 1992 erkände Vatikanstaten formellt att de hade fel medan Galileo hade rätt. Pinsamt?

The Beatles blev fördömda i Vatikanstaten efter ett uttalande från John Lennon…

Popgruppen Beatles blev fördömda av Vatikanen när John Lennon sade att de var mer populära än Jesus. När Beatles officiellt blev förlåtna svarade Ringo: ”Sade inte Vatikanen att vi var satanistiska eller möjligen satanistiska, och de vill ändå förlåta oss? Jag tror Vatikanen har mer att prata om än Beatles.

Håll ut, snart så…!

Vatikanstaten har ett nationellt fotbollslag. Däremot är de inte medlemmar eller godkända av FIFA ännu. Men vem vet hur framtiden ser ut för mikronationens fotbollslag?


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win