1
1 poäng

När Lammen Tystnar är regisserad av Jonathan Demme och är baserad på Thomas Harris roman med samma titel från 1988. Huvudrollerna spelas av Anthony Hopkins och Jodie Foster, som gjort sina livs roller i filmen. Än idag skrämmer skräck- och kriminalthrillerfilmen från 1991 slag på människor runt om i sofforna. Här är tio fakta som du bör känna till om en riktig klassiker!

Anthony Hopkins var hängiven sin roll…

Som förberedelse för sin roll studerade Anthony Hopkins mängder av dokument och journaler från seriemördare. Dessutom besökte han olika fängelser, studerade dömda mördare och var närvarande under vissa domstolsförhandlingar som handlade om seriemord.

Inspirerades av vännens kusliga drag…

En av inspirationskällorna som Anthony Hopkins lånat till sin tolkning av karaktären Hannibal Lecter var av en vän till honom från London. Hans vän hade en tendens att aldrig blinka under konversationerna, vilket gav herr Hopkins kalla kårar.

Hopkins skrämde slag på Foster…

Anthony Hopkins och Jodie Foster deltar bara i fyra scener under hela filmen tillsammans. Men trots detta ska Hopkins ha skrämt slag på Foster, enligt henne själv.

Rollen i Elefantmannen spolade banan…

När Anthony Hopkins fick reda på att han fick rollen som Hannibal Lecter på grund av hans prestationer som Dr Frederick TrevesElefantmannen (1980) frågade han Jonathan Demme och sa: ”Men Dr. Treves var en god människa”. Till svar fick herr Hopkins av Demme: ”Det är Lecter också, han är bara instängd i ett galet sinne”.

Foster blev stött av Hopkins improvisation…

Jodie Foster hävdar att under det första mötet mellan Lecter och Starling gäckade Anthony Hopkins hennes söderdialekt, vilket var helt improviserat. Fosters reaktion blev med andra ord helt äkta; hon kände sig personligen attackerad. Hon tackade dock senare Hopkins för att generera en sådan ärlig replik.

Trodde först att det skulle vara en barnfilm…

När Anthony Hopkins agent ringde upp honom i London för att tala om att han skulle skicka honom ett manus som heter När Lammen Tystnar trodde Hopkins genast han skulle få provspela för en barnfilm. Så var inte riktigt fallet.

FBI hade stora förhoppningar om filmen…

Hela produktionen av filmen blev ett stort samarbete med amerikanska FBI, där de såg en stor möjlighet att få upp intresset hos kvinnliga sökande till byrån om filmen skulle bli en succé – och det blev den, minst sagt.

Tandläkarskräck gav upphov till idé…

Efter att Lecter flyttades från fängelset Baltimore var planen var att klä honom i en gul eller orange overall, som fångar i regel brukar ha i USA. Anthony Hopkins övertygade dock istället Jonathan Demme och kostymdesignern Colleen Atwood att karaktären skulle verka mer klinisk och oroande om han var klädd vitt (se bild ovan). Hopkins har sedan sagt att han fick idén från sin tandläkarskräck.

Fosters gråtscen var först inte planerad…

Jodie Foster tillbringade en hel del tid med FBI-agenten Mary Ann Krause före inspelningen av När Lammen Tystnar. Krause gav Foster idén om att Starling bör stå vid hennes bil gråtandes. Krause sade till Foster att arbetet ibland blev bara så överväldigande att det var ett bra sätt att få till en känslomässig scen.

Det kända tungljudet var också improviserat…

Det snabbsörplande ljudet som Hannibal Lecter gör under filmen kom herr Hopkins på spontant under inspelningen, och alla i filmteamet tyckte att det var passande karaktären. Regissören Jonathan Demme blev väldigt irriterad med det efter ett tag, men förnekade och försökte dölja sin irritation.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win