När Lammen Tystnar är regisserad av Jonathan Demme och är baserad på Thomas Harris roman med samma titel från 1988. Huvudrollerna spelas av Anthony Hopkins och Jodie Foster, som gjort sina livs roller i filmen. Än idag skrämmer skräck- och kriminalthrillerfilmen slag på människor runt om i sofforna. Här är tio fakta som du bör känna till om en riktig klassiker!

Hopkins var hängiven sin roll…

Som förberedelse för sin roll studerade Anthony Hopkins mängder av dokument och journaler från seriemördare. Dessutom besökte han olika fängelser, studerade dömda mördare och var närvarande under vissa domstolsförhandlingar som inkluderade om seriemord.

Inspirerades av vännens kusliga drag…

En av inspirationskällorna som Anthony Hopkins lånat till sin tolkning av karaktären Hannibal Lecter var av en vän till honom från London. Hans vän hade en tendens att aldrig blinka under konversationerna, vilket gav herr Hopkins kalla kårar.

Hopkins skrämde slag på Foster…

Anthony Hopkins och Jodie Foster deltar bara i fyra scener under hela filmen tillsammans.

Rollen i Elefantmannen spolade banan…

När Anthony Hopkins fick reda på att han fick rollen som Hannibal Lecter på grund av hans prestationer som ”Dr Frederick Treves” i Elefantmannen (1980) frågade han Jonathan Demme och sa: ”Men Dr. Treves var en god människa”. Till svar fick herr Hopkins av Demme: ”Det är Lecter också, han är bara instängd i ett galet sinne”.

Foster blev stött av Hopkins improvisation…

Jodie Foster hävdar att under det första mötet mellan Lecter och Starling gäckade Anthony Hopkins hennes söderdialekt, vilket var helt improviserat. Fosters reaktion blev med andra ord helt äkta; hon kände sig personligen attackerad. Hon tackade dock senare Hopkins för att generera en sådan ärlig replik.

10 fakta du antagligen inte visste om How I Met Your Mother

10 fakta du antagligen inte visste om How I Met Your Mother

How I Met Your Mother är en amerikansk komediserie för TV som skapats av Carter Bays och Craig Thomas. Första säsongen blev klar och sändes i USA mellan 2005 och 2006. Efter nio säsonger sändes seriens sista avsnitt 31 mars 2014. TV-serien visades i hela 208 avsnitt...

10 skruvade fan-teorier om film och tv från internet

10 skruvade fan-teorier om film och tv från internet

Det finns många filmer och TV-serier som slutar för öppen tolkning, där det är fansens uppgift att själva bestämma hur allt fick sitt slut. Men sen finns det också de serier och filmer med egentligen uppenbara slut, men som har fått tittare världen över att komma fram...