1
1 poäng

Pi är ett irrationellt tal, vilket innebär att dess siffror går på för evigt i en till synes slumpmässig sekvens. Om du inte har fått nog av pi i skolan, kan du här ta del av tio fakta som du gissningsvis inte redan kände till.

Smart drag, Spock. Smart drag…

Star Trek-avsnittet Wolf in the Fold lurar och besegrar Spock den onda datorn genom att säga till den att räkna upp den sista siffran i pi. Eftersom detta är totalt omöjligt innebar det att datorn förstördes när den skulle beräkna sista siffran.

Är en relativt ny symbol…

Symbolen för pi (π) har bara använts regelbundet i matematiska syften under de senaste 250 åren. Det vill kort och gott säga att symbolen faktiskt är relativt ung fortfarande.

Gemensamt med bokstaven…

I det grekiska alfabetet, är ”π” (pi) den sextonde bokstaven. I det engelska alfabetet är ”p” också den sextonde bokstaven.

Har pyramiden i Giza något med pi att göra…?

Egyptologis och andra anhängare av mystiken kring pyramiderna i Egypten har fascinerats i århundraden av det faktum att den stora pyramiden i Giza verkar associera till pi. Den vertikala höjden av pyramiden har samma relation till omkretsen av dess bas som radien har av en cirkels omkrets. Hängde du med?

Håll i hatten, alla troende…

De första 144 siffrorna i pi adderas ihop till 666 (som många säger är ”djävulens tecken”). Och 144 = (6 + 6) x (6 + 6).

Memorerade över 40 000 siffror…

År 1995 memorerade japanen Hiroyoki Gotu hela 42 195 siffror i pi och anses vara den nuvarande pi-mästare. Vissa forskare hävdar att japanska är bättre lämpad än andra språk för att memorera siffror av pi.

Uppdatering (2023-12-17): Världsrekordet idag för att memorera flest decimaler av pi hålls numera av Sveriges Jonas von Essen. Han memorerade hela 70 000 decimaler av pi.

Ägnade hela sitt liv åt 36 siffror…

Ludolph van Ceulen (1540-1610) tillbringade större delen av sitt liv till att beräkna de första 36 siffrorna av pi (som namngavs ”Ludolphine-numren”). Enligt legenden var dessa siffror ingraverat på hans numera förlorade gravsten.

Snopet…

Det finns fler som ägnat stora delar av sitt liv till att räkna ut pi. William Shanks (1812-1882) arbetade i åratal för hand för att hitta de första 707 siffrorna av pi. Tyvärr gjorde han ett misstag efter 527:e siffran, och därmed var följande siffror efteråt fel. Otur.

1,24 miljarder siffror…

År 2002 fann en japansk forskare 1,24 miljarder siffror av pi med hjälp av en kraftfull dator som kallades Hitachi SR 8000. Detta slog alla tidigare rekord.

Första dokumenterade uträkningen…

En av de tidigaste kända uppgifter om pi skrevs av en egypter som hette Ahmes (cirka 1650 f.Kr.), på det som nu kallas ”Rhind Papyrus”. Han hade räknat ut så långt som till 3,141592 av pi.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win