Välj en sida

Pi är ett irrationellt tal, vilket innebär att dess siffror går på för evigt i en till synes slumpmässig sekvens. Om du inte fått nog av pi i skolan kan du här ta del av tio fakta som du gissningsvis inte redan kände till.

Smart drag, Spock. Smart drag…

I Star Trek-avsnittet ”Wolf in the Fold” lurar och besegrar Spock den onda datorn genom att säga till honom att räkna upp den sista siffran i pi.

Relativt nytt tecken…

Symbolen för pi (π) har bara använts regelbundet i matematiska syften under de senaste 250 åren.

Gemensamt för bokstaven…

I det grekiska alfabetet, är ”π” (pi) den sextonde bokstaven. I det engelska alfabetet är ”p” också den sextonde bokstaven.

Har pryamiden i Giza något med pi att göra…?

Egyptologis och andra anhängare av mystiken kring pyramiderna i Egypten har fascinerats i århundraden av det faktum att den stora pyramiden i Giza verkar associera till pi. Den vertikala höjden av pyramiden har samma relation till omkretsen av dess bas som radien har av en cirkels omkrets.

Håll i hatten, alla troende…

De första 144 siffrorna i pi adderas ihop till 666 (som många säger är ”djävulens märke”). Och 144 = (6 + 6) x (6 + 6).

10 fakta du antagligen inte visste om Tinder

10 fakta du antagligen inte visste om Tinder

Är du en av alla de som svepar höger eller vänster på Tinder? Oroa dig inte, du är inte ensam! Idag har dejtingapplikationen cirka 57 miljoner användare, varav hela 4,1 miljoner användare är betalmedlemmar. De flesta vet nog redan vad Tinder är för något, men för den...