3
3 poäng

Årligen drabbas miljontals världen över av bröstcancer – den näst vanliga cancerformen som finns, efter testikelcancer. Idag, jämfört med fyrtio år tillbaka, har det blivit allt vanligare att diagnostiseras med bröstcancer, men likaså har människan också lärt sig att behandla en stor del av de drabbade – detta tack vare bidrag till forskningen. Nedan följer tio fakta som du antagligen inte kände till om det som till största del drabbar kvinnor.

Drabbar mestadels äldre…

Cirka 95% av alla kvinnor som får bröstcancer är 40 år eller äldre. Det är därför viktigt för kvinnor att vara medvetna om bröstcancersymtom och genomgå regelbundna mammografier, särskilt när de når 40 års ålder och äldre, för att underlätta tidig upptäckt och behandling. Det är dock viktigt att komma ihåg att det också kan förekomma i alla åldrar.

Därför ska du göra mammografi…

Att utföra en mammografi kan bidra till att minska antalet dödsfall relaterat till bröstcancer med 30-40% bland kvinnor i åldern 40 till 70 år. Så gör din mamma, syster, dotter eller vän en stor tjänst och ta med henne på de mammografi-bussarna som brukar hålla till utanför köpcentrum och matbutiker! Det går snabbt och är kostnadsfritt!

Dödsfallen har minskat markant sedan 20 år tillbaka…

Dödsfall relaterat till cancer har minskat i sin helhet under de senaste tjugo åren, och likaså gäller det dödsfall inom just bröstcancer. Dödsfallen har minskat sedan 1990 tack vare tidiga upptäckter, bättre screening, ökad medvetenhet och nya behandlingsalternativ. Förhoppningsvis når vi en nollgräns när det kommer till dödsfall inom en snar framtid!

Så många dör årligen i USA av bröstcancer…

Bara i USA blir cirka 220 000 kvinnor årligen diagnostiserade med bröstcancer. Cirka 40 000 av dessa kommer tyvärr inte att klara det. Det betyder att en kvinna dör av var trettonde minut av sin cancer – bara i USA.

Tre per minut diagnostiseras…

Var nittonde sekund blir någon diagnostiserad med bröstcancer någonstans i världen. Det blir lite mer än tre personer per minut. Dessutom får man räkna med att det antagligen är ett stort mörkertal, då utvecklingsländer inte alltid för statistik.

Klassas som mycket ovanligt för män…

Bröstcancer är som bekant mest utbrett hos kvinnor. Att en man ska få samma diagnos är cirka 1 på 1 000 – men visst förekommer det.

1% bär på genmutation…

Cirka 5 till 10% av de som diagnostiseras kan spåras till specifikt ärvda genmutationer, såsom ”BRCA1”- och ”BRCA2”-genmutationer. Cirka 1% av befolkningen bär på denna genmutationen.

Förhoppningsvis är de botbara i framtiden…

Enligt National Cancer Institute kommer var åttonde kvinna som föds idag att någon gång under sin livstid bli diagnostiserad med bröstcancer.

Därför är det bra att amma…

Forskning tyder på amning i ett år eller mer minskar den totala risken för bröstcancer med hela 4,3% för varje tolv månaders amning. En möjlig förklaring är att amning ofta avbryter en kommande menstruationsperiod, vilket innebär färre menstruationscyklar och mindre östrogenexponering.

Övervikt kan vara en bidragande orsak…

Risken för överviktiga kvinnor att utveckla bröstcancer efter klimakteriet är nästan dubbelt så stor jämfört med en kvinna av normalvikt.

Familjehistorik saknas ofta…

Cirka 85% av alla de kvinnor som diagnostiseras med cancerformen har ingen tidigare familjehistorik av bröstcancer.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
3
love
lol lol
0
lol
omg omg
3
omg
win win
0
win