Årligen drabbas miljontals världen över av bröstcancer – den näst vanliga cancerformen som finns. Idag, jämfört med fyrtio år tillbaka, har det blivit allt vanligare att diagnostiseras med bröstcancer, men likaså har människan också lärt sig att behandla en stor del av de drabbade – detta tack vare bidrag till forskningen. Nedan följer tio fakta som du antagligen inte kände till om det som till största del drabbas kvinnor.

Drabbar mest äldre…

Cirka 95% av alla kvinnor som får bröstcancer är 40 år eller äldre.

Därför ska du göra mammografi…

Att utföra en mammografi kan bidra till att minska antalet dödsfall relaterat till bröstcancer med 30-40% bland kvinnor i åldern 40 till 70 år. Så gör din mamma, syster, dotter eller vän en stor tjänst och ta med henne på de mammografi-bussarna som brukar hålla till utanför köpcentrum och matbutiker!

Minskat markant sedan 20 år tillbaka…

Dödsfall relaterat till cancer har minskat i sin helhet under de senaste tjugo åren, och likaså gäller det dödsfall inom bröstcancer. Dödsfallen har minskat sedan 1990 tack vare tidiga upptäckter, bättre screening, ökad medvetenhet och nya behandlingsalternativ. Förhoppningsvis når vi en nollgräns när det kommer till dödsfall inom en snar framtid!

Så många dör årligen i USA av bröstcancer…

Bara i USA blir cirka 220 000 kvinnor årligen diagnostiserade med bröstcancer. Cirka 40 000 av dessa kommer inte att klara det. Det betyder att en kvinna dör av bröstcancer var trettonde minut – bara i USA.

Tre per minut diagnostiseras…

Var nittonde sekund blir någon diagnostiserad med bröstcancer någonstans i världen. Det blir lite mer än tre personer per minut.

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

Ordet kidnappning - även kallat människorov - kommer från engelskans kid "barn" och nap (variantform av nab) "stjäla", "norpa", "nappa". Straffrättsligt i Sverige rubriceras kidnappning som människorov eller, beroende på omständigheterna, olaga frihetsberövande eller...

10 fakta du antagligen inte visste om ditt öronvax

10 fakta du antagligen inte visste om ditt öronvax

Öronvax är som bekant de gul- eller brunaktiga, klibbiga och "mysiga" avsöndringar i örat på människan och många andra däggdjur. Öronvaxet tjänstgör huvudsakligen för att hålla huden i örat mjuk och fuktig, men även för att fånga upp och stoppa främmande föremål som...

10 extremt ovanliga och bisarra dödsfall som ägt rum

10 extremt ovanliga och bisarra dödsfall som ägt rum

När någon tragiskt nog dör ska man aldrig skratta eller skoja. För det är en tragedi. Men vissa dödsfall bör åtminstone diskuteras, eller nämnas - som dessa tio nedanför. Här finner du tio extremt ovanliga och ibland lite bisarra dödsfall som ägt rum! Det extremt...