Årligen drabbas miljontals världen över av bröstcancer – den näst vanliga cancerformen som finns. Idag, jämfört med fyrtio år tillbaka, har det blivit allt vanligare att diagnostiseras med bröstcancer, men likaså har människan också lärt sig att behandla en stor del av de drabbade – detta tack vare bidrag till forskningen. Nedan följer tio fakta som du antagligen inte kände till om det som till största del drabbas kvinnor.

Drabbar mest äldre…

Cirka 95% av alla kvinnor som får bröstcancer är 40 år eller äldre.

Därför ska du göra mammografi…

Att utföra en mammografi kan bidra till att minska antalet dödsfall relaterat till bröstcancer med 30-40% bland kvinnor i åldern 40 till 70 år. Så gör din mamma, syster, dotter eller vän en stor tjänst och ta med henne på de mammografi-bussarna som brukar hålla till utanför köpcentrum och matbutiker!

Minskat markant sedan 20 år tillbaka…

Dödsfall relaterat till cancer har minskat i sin helhet under de senaste tjugo åren, och likaså gäller det dödsfall inom bröstcancer. Dödsfallen har minskat sedan 1990 tack vare tidiga upptäckter, bättre screening, ökad medvetenhet och nya behandlingsalternativ. Förhoppningsvis når vi en nollgräns när det kommer till dödsfall inom en snar framtid!

Så många dör årligen i USA av bröstcancer…

Bara i USA blir cirka 220 000 kvinnor årligen diagnostiserade med bröstcancer. Cirka 40 000 av dessa kommer inte att klara det. Det betyder att en kvinna dör av bröstcancer var trettonde minut – bara i USA.

Tre per minut diagnostiseras…

Var nittonde sekund blir någon diagnostiserad med bröstcancer någonstans i världen. Det blir lite mer än tre personer per minut.

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

De flesta relaterar nog hormoner till tonåringar - men sanningen är att vi alla ständigt bär på hormoner. Hormoner är molekyler som fungerar som budbärare från en cell eller ett organ i kroppen till en annan cell eller grupp av celler. Alla flercelliga organismer...

10 fakta du antagligen inte visste om rabies

10 fakta du antagligen inte visste om rabies

Rabies - även kallat lyssa eller vattuskräck - är en virussjukdom som orsakar akut hjärninflammation hos människor och andra varmblodiga djur. Tidiga symptom innefattar bland annat feber och pirrningar vid exponeringsplatsen. Dessa symptom följs sedan av en eller...

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

Genetik, ärftlighetslära, är en vetenskap inom biologin som studerar hur egenskaper nedärvs, hur genomet (arvsmassan) är uppbyggt och fungerar, hur förändringar av generna (arvsanlagen) uppstår, samt den biologiska variationen. Just vårt genetiska arv har blivit en...