1
1 poäng

Premier League, tidigare kallad FA Premier League, är en engelsk fotbollsliga, grundad år 1992. Premier League är den högsta ligan i det engelska ligasystemet. 20 klubbar spelar i Premier League varje säsong, varav de tre första blir direktkvalificerade till UEFA Champions League & det fjärde laget får kvala till UEFA Champions League. De tre sista blir nedflyttade till English Football Leagues förstadivision, The Championship. Med tanke på att den brittiska fotbollen ligger nära våra svenska hjärtan kommer här tio fakta som du kanske inte kände till om den engelska högstaligan i fotboll – oavsett om du är världens mest fotbollsintresserade eller inte.

Den som har blivit utbytt mest…

Ryan Giggs (Manchester United) är den spelare i den engelska högstaligan som har blivit utbytt mest utav alla. Hela 134 gånger har han blivit utbytt under sin karriär (1990 – 2014). Visserligen får man ha i åtanke att han spelade i ligan i hela 24 år också.

Endast tre spelare har gjort mål, assist och självmål i en och samma match…

Wayne RooneyGareth Bale och Kevin Davies är de enda spelarna att göra målassist och dessutom bidraga med ett självmål i en och samma Premier League-match. Gareth Bale (bild nedan) är den enda som dessutom fått ett gult kort under samma match.

Samma spelare har flest missade straffar och flest straffmål…

Alan Shearer (Southampton, Blackburn Rovers, Newcastle United) är den spelare som har missat flest straffar genom tiderna i ligan – 11 styck för att vara exakt. Men för att vara rättvis är han också den spelare som har gjort flest straffmål – 56 styck.

Har inte förlorat en enda match han gjort mål i…

Darius Vassell, på bilden nedan, (Aston Villa, Manchester City, Leicester City) har gjort mål i hela 46 olika Premier League-matcher – och har inte förlorat en enda av de målgörande matcherna, vilket är ett rekord.

Tre stjärnspelare har gjort hattrick födda efter Premier League grundades…

Endast tre spelare födda efter att Premier League började (augusti 1992) har gjort hattrick i Premier League: Raheem Sterling (Manchester City), Harry Kane (Leciester City (lån)) och Romelu Lukaku (Everton). Och endast en spelare född före 1960 har gjort hattrick i den engelska högstaligan – Gordon Strachan.

Leicester har ett märkligt rekord…

Under säsongen 2014/15, tillbringade klubblaget Leicester City längre tid i tabellens bottnen utan att åka ur ligan än någon annan klubb i den engelska högstaligans historia (totalt 140 dagar).

Ännu ett märkligt och annorlunda rekord…

Wes Morgan (2015/16), John Terry (2014/15) och Gary Pallister (1992-1993) är de enda spelarna som har spelat varje matchminut av säsongen för ett Premier League-vinnande lag. 

Richard Wright bär två guldmedaljer – från två olika lag…

Spelaren Richard Wright har spelat totalt 12 matcher för Arsenal och noll matcher för sitt förra klubblag Manchester City, och har två guldmedaljer, då Arsenal och Manchester City vann vid olika tillfällen.

Fler hörnor än avslut…

Den spanskfödda spelaren Iago Aspas tog fler hörnsparkar under sin tid i Liverpool (2013-2015) än vad han totalt hade skott på mål. Hans hörnsparkar var till råga på allt kända för att kanske inte vara i det bästa laget.

Connor var inte högt uppskattad i Wolves…

Terry Connor – tidigare Wolverhampton Wanderers förbundskapten –  är den enda managern som har deltagit i tio Premier League-matcher utan att vinna en enda.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win