Napoleonkrigen var en serie av krig i Europa som löpte från 1803 till 1815 mellan Napoleons franska kejsardöme och olika koalitioner. De var fortsättning på de krig som utlöstes av franska revolutionen 1789. Napoleons arméer erövrade stora delar av Europa, men hans makt kollapsade efter Frankrikes katastrofala invasion av Ryssland 1812 och slaget vid Leipzig 1813. Kejsardömet led slutligen ett fullständigt militärt nederlag vid Waterloo vilket resulterade i restaurationen av bourbonska monarkin i Frankrike. Här är tio fakta som du bör känna till om just Napoleonkrigen!

Napoleonkriget ledde till att huvudstaden flyttades till Sydamerika…

På grund av Napoleonkrigen flyttades Portugals huvudstad från dåvarande (och nuvarande) Lissabon till Rio de Janeiro i Brasilien under hela tretton års tid. Bara dagar före Napoleons invasion av Portugal hade drottning Maria I och 15 000 portugiser evakuerat till Portugals koloni, Brasilien under år 1807.

Uttrycket ”Die Hard” myntades redan i början på 1800-talet…

Frasen ”Die Hard” myntades redan år 1811 av en engelsk officer under en strid i Napoleonkrigen. Han sårades men vägrade att lämna slagfältet, och uppmanade sitt underlägsna regemente att slåss mot de franska trupperna och ”Die Hard”.

Exklusiva vindruvor överlevde mirakulöst tre stora krig…

Världens äldsta druvsort är mer än 500 år gammal och finns i Sloveniens skogar. Druvsorten har med andra ord överlevt Napoleonkrigenförsta världskriget och nazisternas bombningar under andra världskriget. Än i dag produceras vin från druvorna, cirka 100 flaskor per år (250 ml vardera).

Apa dömdes till döden för spioneri…

Under krigens gång havererade ett franskt fartyg utanför Hartlepool i England. Den enda som överlevde haveriet var en apa, som dömdes som en spion efter en improviserad rättegång och dömdes till döden genom hängning.

Engelsmän grävde onödiga tunnlar efter krigen…

Efter Napoleonkrigens slut betalade en tobakshandlare vid namn Joseph Williamson folk i Edge Hill, Liverpool, för att gräva kilometerlånga tunnlar under jorden. Tunnlarna tjänade inget som helst syfte, och han gjorde det enbart för att skapa sysselsättning bland folket.

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

Kärnvapen är en typ av vapen vars sprängladdning får sin energi från fission, eller från olika kombinationer av fission och fusion, av atomkärnor. Detta till skillnad mot konventionella vapen, vars sprängladdningar får sin energi från kemiska processer. Att som land...

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

Sir Isaac Newton föddes den 25 december 1642 Woolsthorpe-by-Colsterworth i Lincolnshire i England och avled den 20 mars (31 mars enligt nya stilen) 1727 i Kensington i London. Han var en engelsk naturvetenskapsman, matematiker, teolog (antitrinitarian) och alkemist...