2
2 poäng

McDonalds eller Burger King, en kamp som delar folket i två läger, och gissningsvis lär en vinnare aldrig utses. Den amerikanska kedjan öppnade sin första restaurang i Malmö 1976, vilket också var den andra i Europa. Madrid blev först i Europa med Burger King. Det var dock inte förrän 1990-talet som hamburgerkedjan växte sig stor här i Sverige. Med detta sagt har ni nu tio fakta om snabbmatskedjan att avnjuta. 

Burger King inspirerades av McDonald’s…

Från början var egentligen Burger King inspirerat av McDonald’s. Grundaren, Keith G Cramer, hade ätit på McDonalds och blev fascinerad av deras sätt att servera mat på ett snabbt sätt. Efter att ha dragit in sin svärfar i företaget bestämde de sig för att öppna en liknande restaurang, som kom att heta Insta-Burger King. Dessvärre uppkom finansiella problem nästan omgående, vilket ledde till att James McLamore och David Edgerton köpte upp företaget och döpte om det till bara Burger King 1957. Det var i samma veva som Burger Kings starkaste varumärke lades till i menyn; the Whopper.

Går under ett helt annat namn i Australien…

Restaurangerna heter Burger King över hela världen – förutom i Australien, där går de under namnet ”Hungry Jack’s” istället. Anledningen var att någon redan hade registrerat det kända varumärket i Australien.

800 kalorier burgare…

Upplev ”The Suicide Burger” (självmordsburgaren)! Du kommer inte att hitta den på någon officiell meny, men om du däremot vet vad du ska fråga efter kan du försöka trycka i dig en burgare som innehåller 800 kalorier, 53 gram fett175 mg kolesterol och 2 430 mg natrium. Hamburgaren innehåller fyra lager av hamburgerkött, fyra skivor av ost plus bacon och specialsås. Känner du dig manad? Gå bara till din lokala Burger King-restaurang och be om en “Quad Stacker”. [källa]

Bombsäkra tak…

Före krigen i Afghanistan och Irak var amerikanska ambassader och oljebolag de främsta målen för anti-amerikanska demonstrationer. Detta förändrades dock år 2002 när hamburgerkedjan attackerades i Oman, Qatar, Egypten, Bahrain och Libanon. Problemet blev så stort att Burger King lät installera bombsäkra tak i de utsatta länderna för att skydda sin personal och sina gäster.

Utsatt flest gånger…

Burger King har lagt stora pengar på säkerheten. Allt från övervakningskameror och säkra kassasystem till larmknappar och vakter. På sätt och vis har det visat sig vara effektivt mot tjuvar och rånare, men det finns ingen amerikansk restaurangkedja som blivit rånad så många gånger som Burger King – av sina egna före detta anställda.

Slog upp portarna i Irak…

I juni 2003, två månader efter Saddam Husseins fall, öppnade den första Burger King-restaurangen i Irak och blev snabbt den mest vinstdrivande restaurangen av dem alla. Frågan är om irakierna åt på amerikansk restaurang för att visa sin tacksamhet, eller om de helt enkelt bara älskade maten?

Hade du vågat äta den…?

Burger King har härmat McDonalds fler än en gång. När McDonalds började sälja svartfärgade hamburgare i Japan var Burger King inte sena med att följa efter. Hamburgarna är svartfärgade med hjälp av en svartpeppar i ett mörkfärgat bröd. Hamburgaren serveras med en svart ost, som fått sin färg från bläckfisken. Huruvida om det ser gott ut eller inte är nog mer upp till en själv att avgöra.

Karma…

När en kund vid namn Janelle Jones skulle beställa te och en kycklingsmörgås på sin lokala restaurang i Rochester, New Hampshire, råkade hon istället av misstag få två Burger King-påsar med pengar. Janelle, som är Jehovas Vittne, bestämde sig för att lämna tillbaka pengarna på 2 361 dollar (cirka 21 000 svenska kronor). Som tack fick Janelle och hennes man fem gratis måltider på restaurangen, och även ett hjärtfyllt tack från personalen.

Ta bort 10 vänner från Facebook – få gratis Whooper…

Burger King har även stått för den kanske mest märkliga och ovänliga reklamkampanj någonsin. År 2009 fick alla som tog bort tio vänner från sin Facebook en gratis Whopper-meny. Företaget hävdade i sin reklam att Whopper är starkare än vänskap. Dock visade sig reklamkampanjen lyckad, då hela 82 000 användare tog bort tio vänner på Facebook redan första veckan.

Gör reklam via kändisar…

Gratis burgare till kändisar! Efter att skådespelaren Robert Downey Jr. nämnde hamburgerkedjan i en intervju fick han ett Burger King Crown Card-kort skickat till sig, där han för resten av sitt liv fick gratis hamburgare mot att han visade upp kortet. Robert Downey Jr. är dock inte den enda som mottagit detta prestigefyllda kort, utan även kändisar som George LucasJay LenoJennifer Hudson och Hugh Lauri har fått varsitt.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
2
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win