1
1 point

De röda fläckarna på skölden avslöjar en fascinerande värld under vattenytan. Rödörad vattensköldpadda, inte bara en vacker följeslagare utan också en art med unika egenskaper. Utforska deras livsstil, omvårdnad och det fängslande sambandet mellan dessa vattenlevande skönheter och deras mänskliga följeslagare – för här är tio intressanta fakta och kuriosa som du behöver känna till om de rödörade vattensköldpaddorna!

Överlevnadsinstinkter som heter duga…

En rödörad vattensköldpadda i vuxen ålder kan leva utan mat i upp till tio dagar, och dessutom stanna på land i hela fyra dagar! Vi rekommenderar dock inte att du provar detta hemma, då djuret inte mår bra av det.

Kan inte svälja utan vatten…

Den rödörade vattensköldpaddan behöver dock vatten för att kunna svälja. Deras foder, särskilt små fiskar och vattenlevande insekter, behöver sväljas under vatten. Det är en viktig aspekt av deras biologi och beteende som bör beaktas i deras omvårdnad och boendemiljö.

Så länge klarar de sig under vatten…

Sköldpaddorna har inga gälar, men kan hålla andan i cirka en timma i vaket tillstånd. När de sover kan de hålla andan i upp till fem timmar.

Kan bita av ett finger utan problem…

Det har rapporterats fall där de rödörade vattensköldpaddorna har försvarat sig mot både katter och hundar – och dessutom lyckats med bedriften att eliminera katter och hundar helt och hållet. Så det är absolut inget djur som du ska underskatta, trots deras lilla storlek!

Därav har ”slider” tillkommit…

På engelska heter dem ”Red Eared Slider Turtle”. Anledningen till att de fått namnet ”slider” beror på att de ”slajdar” ner i vattnet om de känner fara.

Har en parningsdans – bokstavligen talat…

Du har kanske undrat vad dina sköldpaddor gör i akvariet när de står på bakbenen, lutar sig mot glaset och ser ut att dansa? De utför en parningsdans. Sexigt.

Vi är inte ensamma om att gäspa…

Precis som vi människor och en hel del andra djur gäspar en vattensköldpadda när den är trött eller luften är dålig.

Skalet tillhör benstrukturen…

Deras skal är fästa vid deras revben, vilket alltså gör att deras skal är en del av deras benstruktur.

Låt bli att knacka på akvarieglaset…

De rödörade sköldpaddorna är extremt känsliga mot vibrationer. Undvik gärna att knacka hårt på akvarieglaset, då det bara gör sköldpaddorna stressade.

Lever nästan dubbelt så länge i fångenskap…

fångenskap brukar de bli väldigt långlivade, mellan 50-70 år. I det vilda däremot brukar de inte bli äldre än 30-40 år på grund av faran från andra djur och de varierande vattentemperaturerna.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win