När jag var yngre hade jag två rödörade vattensköldpaddor. Jag har alltid älskat sköldpaddor, och gissningsvis beror det på att jag var barn mitt under Turtles-eran (du vet, de där actionfigurerna som även figurerade på TV). Turtles och sköldpaddor var mitt allt, och än idag älskar jag djuren! Hade jag inte haft en busig schäferhund hade jag med största sannolikhet haft en landsköldpadda vandrandes här i hemmet. Du själv kanske har en sköldpadda hemma? Här är i så fall tio fakta som kan vara kul för dig som ägare att veta!

Överlevnadsinstinkter som heter duga…

En rödörad vattensköldpadda i vuxen ålder kan leva utan mat i tio dagar, och dessutom stanna på land i hela fyra dagar! Vi rekommenderar dock inte att du provar detta hemma, då djuret inte mår bra av det.

Kan inte svälja utan vatten…

Den rödörade vattensköldpaddan behöver dock vatten för att kunna svälja.

Så länge klarar de sig under vatten…

Sköldpaddorna har inga gälar, men kan hålla andan i cirka en timma i vaket tillstånd. När de sover kan de hålla andan i upp till fem timmar.

Kan bita av ett finger utan problem…

Det har rapporterats fall där de rödörade vattensköldpaddorna har försvarat sig mot både katter och hundar – och dessutom lyckats med bedriften att eliminera katter och hundar helt och hållet.

Därav har ”slider” tillkommit…

På engelska heter dem ”Red Eared Slider Turtle”. Anledningen till att de fått namnet ”slider” beror på att de ”slajdar” ner i vattnet om de känner fara.

10 vanligaste kattraserna i Sverige

10 vanligaste kattraserna i Sverige

Att skaffa en katt är inte alltid det enklaste. Ska det vara en vanlig huskatt? Eller en lite dyrare raskatt? Vilka kriterier bör den uppfylla? Kommer katten att trivas i just din hemmiljö? Frågorna kan vara många som ovan kattägare, om man planerar på att införskaffa...

10 vanligaste hundraserna i Sverige

10 vanligaste hundraserna i Sverige

Att skaffa hund är inte alltid det lättaste. Ska man ha en stor? En liten? En som kräver mycket motion, eller kanske en lite latare vovve som heller inte kräver så mycket mental träning? Hundar finns i alla möjliga olika storlekar och utföranden, men det är också ett...

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

Kolibrier (Trochilidae) är en stor familj av mycket små fåglar som förekommer i en rad olika typer av biotoper över stora delar av den amerikanska kontinenten. Det finns cirka 320 olika arter, bland dem världens minsta fågel - bikolibrin (Mellisuga helenae) - som bara...