1
1 point

Sagan om ringen, eller Härskarringen (originaltitel The Lord of the Rings), är en fantasyroman skriven av J.R.R. Tolkien. Den utgavs på engelska för första gången 1954–1955 uppdelad i tre volymer. Tolkien hade redan 1937 i Bilbo: En Hobbits Äventyr introducerat både Härskarringen, och flera av huvudfigurerna i trilogin. Handlingen kretsar kring kampen mellan gott och ont. I centrum står den magiska härskarringen, som en gång för länge sedan smiddes av mörkrets herre Sauron för att härska över de andra ringar som han hade skänkt till sina fiender. Och nej, sannolikt behövs inte handlingen nämnas mer, för med största sannolikhet har du redan läst eller sett trilogin. Men här är tio fakta du säkerligen inte kände till i alla fall!

Sean Connery kunde ha spelat Gandalf…

Rollen som Gandalf var egentligen till en början erbjuden Sean Connery, som artigt tackade nej. Hur kan man tacka nej till något sådant stort, undrar säkert du? Jo, av den enkla anledningen att han inte förstod manuset efter att ha läst det, simpelt nog. Vi hoppas åtminstone att han förstod handlingen efter att ha sett trilogin.

Över 18 000 kostymer tillverkades…

Totalt gjordes över 18 000 kostymer och klädesplagg för inspelningen av trilogin. I vissa fall behövdes upp till 40 identiska plagg göras för en del scener.

Skrev trilogin med pekfingermetoden…

Efter att ha skrivit totalt över 1 200 sidor text till böckerna måste man ju förutsätta att J.R.R. Tolkien är en mästare på att hantera en skrivmaskin! Men riktigt så är det inte. Sanningen är den att författaren använde sig bara av två fingrar för att få ihop texten till samtliga sidor – det vill säga det som kallas för den klassiska ”pekfingermetoden”. Snacka om att ha tålamod!

Hobbit-filmerna fick en avsevärt större budget…

Hobbit-filmerna fick en rejäl budget efter succén med Sagan om Ringen. För att vara exakt hade Hobbit-filmerna tillsammans dubbelt så stor budget som alla de tre Sagan om Ringen-filmerna hade ihop!

Vägrade flyga helikopter…

Sean Beans (som spelade Boromir) flygfobi när det kommer till helikoptrar skapade stora problem för inspelningsteamet. Varje gång som besättningen skulle flygas upp i ett av Nya Zeelands berg för inspelning av scener vägrade herr Beans att följa med. Istället fick han klättra upp för det höga berget – varje gång.

Rena rama vapenindustrin…

Det är inte bara en uppsjö av kostymer och diverse klädesplagg som togs fram inför trilogin. Även vapen producerades på högvarv. Hela 2 000 typer av svärd, yxor, släggor och annat smått och gott som gick att slåss med producerades av filmbolaget. Och inte nog med detta; även 10 000 pilar producerades till filmerna.

Lärde sig älviska…

Vi hör flera gånger när Viggo Mortense (Aragorn (på bilden nedanför)) pratar ”älviska” i filmerna. Och nej, det här var inget språk han kunde sedan tidigare. Dock är han så pass språkkunnig att han lärde sig språket, just endast för inspelningen av Sagan om Ringen. Utöver detta påhittade språk talar han också fem andra språk flytande, bland annat danska, engelska och italienska. Som en liten kuriosa köpte även Viggo Mortense två av hästarna som hade använts i den första filmen efter att allt var färdigproducerat!

Ville spela Gandalf…

Christopher Lee (Saruman) var mer eller mindre besatt i Sagan om Ringen. Innan han fick rollen som Saruman hade han läst böckerna varje år i 40 års tid. Dock var det Gandalf han ville spela allra helst, men regissören (Peter Jackson) var rädd att hans ålder skulle vara ett problem i slagsmålsscener.

Legolas hår var något nytt påhitt…

Legolas (på bilden nedanför) är kanske mest känd för sitt långa, lena och blonda hår i filmerna. Men detta är faktiskt något som regissören Peter Jackson helt kom fram till på egen hand, för Legolas hårfärg omnämns nämligen aldrig någon gång i böckerna.

J.R.R. Tolkiens son missnöjd med trilogin…

Christopher Tolkien, son till författaren bakom Sagan om Ringen-trilogin, är inte det minsta förtjust i filmatiseringen av hans fars verk. Däremot hyser han stor kärlek till den värld som hans far, J.R.R. Tolkien, har skapat.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
2
win