Landet Nya Zeeland är egentligen relativt nytt för mänskligheten. För inte mer än 800 år sedan visste vi inte ens om den stora ön, och den var då helt obebodd av mänskligheten. Nu ses Nya Zeeland i många sammanhang som ett föredöme för många av världens alla länder, och här lyder tio fakta som du bör känna till om landet.

Nyföretagarens meka…

Nya Zeeland är det land på jorden där det går allra snabbast att starta ett företag; endast en dag. Detta kan jämföras med exempelvis industrilandet Tyskland, där det tar upp till 15 dagar. Det länder som ligger närmast Nya Zeeland är Australien, Portugal och Hong Kong (Kina), där det tar tre dagar.

Var först med kvinnlig rösträtt…

Av alla moderna och för tillfället självständiga länder var landet i fråga det land som först tillät rösträtt för kvinnor.

Tre officiella språk…

Landet har tre officiella språk, ett av dem är teckenspråket. De andra två är engelska och maori

Inte lika ormrikt som Australien…

Australien är kända för sina ormar, men i Nya Zeeland finns det inga ormar som krälar på torr yta. Åtminstone inte ute i det fria.

Provsköt tsunamibomber med USA…

Under andra världskriget provsköt Nya Zeeland tillsammans med USA totalt 3 700 styck så kallade ”tsunamibomber”, som skulle kunna slå ut kustbelagda städer.

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

Mongoliet är en republikansk stat belägen i det inre av Asien, mellan Ryssland i norr och Kina i söder. Landet är indelat i 21 provinser (aimag) samt stadsområdet runt huvudstaden Ulan Bator. Mongoliet har också varit känt som ”Yttre Mongoliet” för att skilja det från...

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

Hawaii är den yngsta av de 50 amerikanska delstaterna (21 augusti 1959) och är den enda delstaten som består enbart av öar. Den upptar det mesta av ögruppen Hawaiiöarna i centrala Stilla havet, sydväst om kontinentala USA, sydöst om Japan och nordost om Australien....