Efter att Sovjetunionen skickat upp världens första artificiella satellit började den amerikanska kongressen och president Dwight D. Eisenhower arbeta fram en ny federal myndighet som skulle skapas för att ta hand om alla rymdaktiviteter. Den 29 juli 1958 skrev Eisenhower på ”National Aeronautics and Space Act of 1958” och därmed var NASA bildat. Från början var det bara fyra laboratorier och omkring 8 000 anställda som tidigare arbetat för NACA, USA:s gamla aeronautiska myndighet. Det uppstod en rymdkapplöpning mellan Sovjetunionen och USA, vars relationer redan var anspända p.g.a kalla kriget. NASA:s första uppdrag var att forska och utveckla bemannade rymdfärder genom Mercuryprogrammet. Idag finns det ingen myndighet i hela världen som lägger så mycket pengar på rymdaktiviteter som den amerikanska myndigheten NASA, och här kommer därför tio fakta som du också bör känna till!

16 år efter första satelliten…

Först år 1972 sköt NASA upp Landsat-satelliten, som också var den första satelliten som var designad för att kunna fotografera hela jordens yta från rymden. Detta var dock absolut inte den första satellit som sköts upp. Redan året innan NASA bildades, 1957, sköt sovjeterna upp Sputnik 1, som var den första satellit som sändes upp i omloppsbana runt jorden.

Tack för vattenpistolen, NASA…

Lonnie Johnson, en anställd forskare hos NASA, står kanske lite oväntat för uppfinnandet av vattenpistolen ”Super Soaker” (se bild nedanför). Samma forskare har också varit med och tagit fram det amerikanska spionplanet stealth-bombaren, som går fritt under radarsystem.

Blev stämda för intrång på Mars…

Den amerikanska forskningsmyndigheten NASA stämdes av tre herrar från Jemen för olaga ”intrång på planeten Mars”. De tre männen hävdade att de hade ärvt planeten från deras förfäder sedan 3 000 år sedan. Helt logiskt, så klart.

Råkade spela över månlandningen…

Under 2006 var NASA tvungen att få tag i, och återställa, originalkopior av månlandningen från TV-kanalen CBS och Johnson Space Center efter att av misstag ha spelat över sina egna inspelningar. Det kan inte ha varit kul att vara den som spelade över något så historiskt.

Snacka om att krydda upp sexlivet…

En praktikant på amerikanska NASA, Thad Roberts för att vara mer exakt, dömdes till sju års fängelse efter att ha haft samlag på stulna månstenar.

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

Att universum är stort är det ingen fråga om. Exakt hur stort det är - eller om det möjligtvis är oändligt - vet dock ingen riktigt svaret på, även om det finns en uppsjö av olika hypoteser och teorier. Vad som dock är väldigt klart i det hela, är att vi människor...

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

Jorden är den tredje planeten från solen och den största av de så kallade stenplaneterna i solsystemet. Det är också vårt hem och hemmet för alla kända levande organismer. Dess latinska namn, Tellus eller Terra, används ibland om den, och astronomer betecknar den...

10 fakta du antagligen inte visste om Jupiter

10 fakta du antagligen inte visste om Jupiter

Jupiter (symbol: ♃) är den femte planeten från solen och är med stor marginal solsystemets största planet. Planeten är en så kallad gasjätte, och man är än idag inte säker på om planeten ens har en fast kärna. Planeten har fått sitt namn efter den största guden inom...