1
1 point

Efter att Sovjetunionen skickat upp världens första artificiella satellit började den amerikanska kongressen och president Dwight D. Eisenhower arbeta fram en ny federal myndighet som skulle skapas för att ta hand om alla rymdaktiviteter. Den 29 juli 1958 skrev Eisenhower på ”National Aeronautics and Space Act of 1958” och därmed var NASA bildat. Från början var det bara fyra laboratorier och omkring 8 000 anställda som tidigare arbetat för NACA, USA:s gamla aeronautiska myndighet. Det uppstod en rymdkapplöpning mellan Sovjetunionen och USA, vars relationer redan var anspända på grund av kalla kriget. NASA:s första uppdrag var att forska och utveckla bemannade rymdfärder genom Mercuryprogrammet. Idag finns det ingen myndighet i hela världen som lägger så mycket pengar på rymdaktiviteter som den amerikanska myndigheten NASA, och här kommer därför tio fakta som du också bör känna till!

16 år efter första satelliten…

Först år 1972 sköt NASA upp Landsat-satelliten, som också var den första satelliten som var designad för att kunna fotografera hela jordens yta från rymden. Detta var dock absolut inte den första satellit som sköts upp. Redan året innan NASA bildades, 1957, sköt sovjeterna upp Sputnik 1, som var den första satellit som sändes upp i omloppsbana runt jorden.

Tack för vattenpistolen, NASA…

Lonnie Johnson, en anställd forskare hos NASA, står kanske lite oväntat för uppfinnandet av vattenpistolen ”Super Soaker” (som du ser på bilden nedanför). Samma forskare har också varit med och tagit fram det amerikanska spionplanet stealth-bombaren, som går fritt under radarsystem.

Blev stämda för intrång på Mars…

Den amerikanska forskningsmyndigheten NASA stämdes av tre herrar från Jemen för ”olaga intrång på planeten Mars”. De tre männen hävdade att de hade ärvt planeten från deras förfäder sedan 3 000 år sedan. Helt logiskt, så klart.

Råkade spela över månlandningen…

Under 2006 var NASA tvungen att få tag i, och återställa, originalkopior av månlandningen från TV-kanalen CBS och Johnson Space Center efter att av misstag ha spelat över sina egna inspelningar. Det kan inte ha varit kul att vara den som spelade över något så historiskt.

Snacka om att krydda upp sexlivet…

En praktikant på amerikanska NASA, Thad Roberts för att vara mer exakt, dömdes till sju års fängelse efter att ha haft samlag på stulna månstenar.

Skickat ut över 2 200 djur i rymden…

Ingen myndighet har skickat så många djur ut i rymden som NASA. De beräknas ha skickat över 2 200 djur från vår planet, inklusive bland annat insekter, grisar, apor, råttor, kaniner och spindlar. År 1998 sändes hela 2 000 djur på bara ett enda uppdrag, som gick under namnet ”STS-90”.

En världsvan flagga…

En amerikansk flagga som har varit med på hela två separata uppdrag till månen hänger idag i kontrollrummet hos den amerikanska myndigheten.

Ett eftertraktat yrke…

Under NASA:s senaste annonsering för en ny intagning av åtta personer inkom över hela 6 000 ansökningar. Alla vill uppenbarligen bli rymdhjältar!

Fullskalig storlek av ISS…

En fullskalig storlek av rymdstationen ISS (International Space Station (bilden nedanför)) finns att tillgå för astronauter som ska tränas inför att reparera den i verkliga livet. Kopian av rymdstationen ligger placerad i en swimmingpool, som är hela tio gånger större till storleken av de som används i Olympiska Spelen.

Tusentals nya planeter funna…

Keplerteleskopet, som sköts upp av NASA den 7 mars 2009, har hittills funnit över 2 300 nya planeter. 1 284 av dessa blev funna under en och samma sökning och beräknas vara det överlägset största fyndet någonsin hittills.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
2
win