Välj en sida

Efter att Sovjetunionen skickat upp världens första artificiella satellit började den amerikanska kongressen och president Dwight D. Eisenhower arbeta fram en ny federal myndighet som skulle skapas för att ta hand om alla rymdaktiviteter. Den 29 juli 1958 skrev Eisenhower på ”National Aeronautics and Space Act of 1958” och därmed var NASA bildat. Från början var det bara fyra laboratorier och omkring 8 000 anställda som tidigare arbetat för NACA, USA:s gamla aeronautiska myndighet. Det uppstod en rymdkapplöpning mellan Sovjetunionen och USA, vars relationer redan var anspända p.g.a kalla kriget. NASA:s första uppdrag var att forska och utveckla bemannade rymdfärder genom Mercuryprogrammet. Idag finns det ingen myndighet i hela världen som lägger så mycket pengar på rymdaktiviteter som den amerikanska myndigheten NASA, och här kommer därför tio fakta som du också bör känna till!

16 år efter första satelliten…

Först år 1972 sköt NASA upp Landsat-satelliten, som också var den första satelliten som var designad för att kunna fotografera hela jordens yta från rymden. Detta var dock absolut inte den första satellit som sköts upp. Redan året innan NASA bildades, 1957, sköt sovjeterna upp Sputnik 1, som var den första satellit som sändes upp i omloppsbana runt jorden.

Tack för vattenpistolen, NASA…

Lonnie Johnson, en anställd forskare hos NASA, står kanske lite oväntat för uppfinnandet av vattenpistolen ”Super Soaker” (se bild nedanför). Samma forskare har också varit med och tagit fram det amerikanska spionplanet stealth-bombaren, som går fritt under radarsystem.

Blev stämda för intrång på Mars…

Den amerikanska forskningsmyndigheten NASA stämdes av tre herrar från Jemen för olaga ”intrång på planeten Mars”. De tre männen hävdade att de hade ärvt planeten från deras förfäder sedan 3 000 år sedan. Helt logiskt, så klart.

Råkade spela över månlandningen…

Under 2006 var NASA tvungen att få tag i, och återställa, originalkopior av månlandningen från TV-kanalen CBS och Johnson Space Center efter att av misstag ha spelat över sina egna inspelningar. Det kan inte ha varit kul att vara den som spelade över något så historiskt.

Snacka om att krydda upp sexlivet…

En praktikant på amerikanska NASA, Thad Roberts för att vara mer exakt, dömdes till sju års fängelse efter att ha haft samlag på stulna månstenar.

10 fakta du antagligen inte visste om Merkurius

10 fakta du antagligen inte visste om Merkurius

Merkurius är den innersta och minsta planeten i solsystemet, vilket innebär att det är den planet som ligger närmast solen. Dess omloppstid runt solen av ungefär 88 dygn. På grund av sin närhet till solen är den väldigt svår att observera från vår planet, och kan i...

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

Rymden - och framför allt andra planeter - är något som alltid har fascinerat oss människor. Och det är egentligen först nu under de senaste decennierna som en ordentlig forskning har kunnat få fart, tack vare ny teknik. Så sent som 1992 upptäckte vi de första...

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

Apollo 11 har antagligen de flesta hört talas om – den första bemannade rymdfärden som landade på månen. Månlandningen innebar inte bara en milstolpe för NASA och världen i sig – utan blev också avgörande milstolpe mellan USA:s och Sovjetunionens rymdkapplöpning....