1
1 poäng

Sixtinska kapellet är påvens privata kapell i Vatikanstaten, som också används även vid en konklav. Kapellet består av ett långt, enkelt rum täckt av ett tunnvalv med fönsteröppningar, ritat av arkitekten Baccio Pontelli. Det uppfördes 1473–1481 på uppdrag av Sixtus IV. År 1482 bjöd han in en rad konstnärer för att smycka dess interiör. Bland andra Sandro Botticelli och Pinturicchio har bidragit med fresker. Mest känd är dock Michelangelo, som målade taket (1508–1512) med scener ur skapelsehistorien samt altarväggen med en imposant fresk, som framställer Yttersta domen (1534–1541). Här är tio fakta som du dock antagligen inte kände till om Sixtinska kapellet!

Samma dimensioner som tempel i Jerusalem…

Kapellet har samma dimensioner som Salomos tempel, även känt som Jerusalems tempel eller Heliga templet, som beskrivs i Gamla testamentet och uppfördes av Salomo omkring 957 f.Kr

Taket hade en helt annan utsmyckning från början…

Innan det berömda arbetet påbörjades i taket på Sixtinska kapellet under år 1508, hade det blivit utsmyckat med en blå natthimmel med gyllene stjärnor, målad av den umbriska konstnären Piero Matteo d’Amelia.

Michelangelos takmålning var motvillig…

Michelangelo accepterade motvilligt kommissionen att måla taket på det sixtinska kapellet. Detta eftersom han ansåg sig vara först och främst som en skulptör.

Michelangelos bild av Gud inspirerade hundratals år av målare…

Gud är avbildad som en äldre man med ett flytande grått hår – denna bild inspirerade århundraden av kristna målningar i efterhand. På bilden nedanför kan du se hur Gud avbildades och inspirerade kommande målningar.

Fysiskt krävande för kroppen med takmålningen…

Michelangelo kämpade med den fysiska belastningen av arbetet och 1509 skrev han till och med en dikt om det och klagade till sin vän Giovanni da Pistoia: ”Jag har redan fått mig en struma från denna tortyr”, löd dikten. Det har varit allmänt trott att Michelangelo målade taket liggandes på rygg, men han byggde faktiskt sitt eget ställningssystem, så att han kunde måla mer eller mindre stående för mer precision och kontroll.

Återvände efter 22 år…

Altermuren består av en annan känd målning: ”Den sista domen”. Det målades också av Michelangelo, som återvände tjugotvå år efter att han hade avslutat målningsarbetet på taket.

Nakenmålningarna ansågs opassande…

De många nakenbilderna i freskerna har orsakat kontroverser i det förflutna. År 1564 ansåg Trentesrådet att bilderna var oanständiga och beordrade Daniele da Volterra att täcka dem med fikonblad, kläder och andra föremål. Men under de stora återställningsinsatserna från 1980-talet till 1990 avlägsnades många av dessa tillägg, vilket avslöjade många tidigare osedda detaljer.

5 000 000 besökare årligen…

Det Sixtinska kapellet är en historisk byggnad med sådant erkännande att över fem miljoner människor besöker det varje år – det är ungefär lika mycket som hela Norges befolkning!

Kardinalerna lägger sin röst under ed…

Kardinalerna möts i Sixtinska kapellet för att lägga fram sina röster under ed varje gång en ny påve ska väljas. Denna tradition har utspelat sig sedan år 1492. Det finns en liten sidokammare med namnet ”Tears Room” (”tårrummet” översatt till svenska). Det är hit den valda kandidaten tas efter att ha vunnit valet som påve, för att lindra valprocessens känslor.

Oerhörd säkerhet…

Kameror är förbjudna under besökstider för att skydda målningarna. Men under valet av en ny påve har säkerheten också ökat genom årens gång; kardinalerna måste i dag skannas efter avlyssningsenheter innan de går in. Totalt finns det 115 säkerhetskontroller!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win