Sixtinska kapellet är påvens privata kapell i Vatikanstaten. Det används även vid en konklav. Kapellet består av ett långt, enkelt rum täckt av ett tunnvalv med fönsteröppningar, ritat av arkitekten Baccio Pontelli. Det uppfördes 1473–1481 på uppdrag av Sixtus IV. År 1482 bjöd han in en rad konstnärer för att smycka dess interiör. Bland andra Sandro Botticelli och Pinturicchio har bidragit med fresker. Mest känd är dock Michelangelo, som målade taket (1508–1512) med scener ur skapelsehistorien samt altarväggen med en imposant fresk, som framställer Yttersta domen (1534–1541). Här är tio fakta som du dock antagligen inte kände till om Sixtinska kapellet!
Samma dimensioner som tempel i Jerusalem…
Kapellet har samma dimensioner som Salomos tempel, även känt som Jerusalems tempel eller Heliga templet, som beskrivs i Gamla testamentet och uppfördes av Salomo omkring 957 f.Kr.
Taket hade en helt annan utsmyckning från början…
Innan det berömda arbetet påbörjades i taket på Sixtinska kapellet under år 1508, hade det blivit utsmyckat med en blå natthimmel med gyllene stjärnor, målad av den umbriska konstnären Piero Matteo d’Amelia.
Michelangelos takmålning var motvillig…
Michelangelo accepterade motvilligt kommissionen att måla taket på det sixtinska kapellet. Detta eftersom han ansåg sig vara först och främst en skulptör.
Michelangelos bild av Gud inspirerade hundratals år av målare…
Gud är avbildad som en äldre man med ett flytande grått hår – denna bild inspirerade århundraden av kristna målningar i efterhand. På bilden nedanför kan du se hur Gud avbildades och inspirerade kommande målningar.
Fysiskt krävande med takmålningen…
Michelangelo kämpade med den fysiska belastningen av arbetet och 1509 skrev han till och med en dikt om det och klagade till sin vän Giovanni da Pistoia: ”Jag har redan fått mig en struma från denna tortyr”, löd dikten. Det har varit allmänt trott att Michelangelo målade taket liggandes på rygg, men han byggde faktiskt sitt eget ställningssystem, så att han kunde måla mer eller mindre stående för mer precision och kontroll.
10 fakta du antagligen inte visste om San Francisco
När man hör om San Fransisco tänker nog de flesta på den långa Golden Gate-bron och de branta gatorna i staden. Men San Fransisco är så mycket mer än så! Staden i norra Kalifornien i USA har cirka 6,7 miljoner invånare och har alltid varit ett populärt hem för både...
10 fakta du antagligen inte visste om gränser
En del gränser mellan länderna är hårt bevakade, medan andra bara går att kliva över, utan något som helst hinder eller passkontroll. Den gräns mellan två länder som betraktas som allra mest välbevakad är den mellan Nord- och Sydkorea. Och just gränser är ett...
10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet
Mongoliet är en republikansk stat belägen i det inre av Asien, mellan Ryssland i norr och Kina i söder. Landet är indelat i 21 provinser (aimag) samt stadsområdet runt huvudstaden Ulan Bator. Mongoliet har också varit känt som ”Yttre Mongoliet” för att skilja det från...