Välj en sida

Att gå och handla när man är hungrig är mer eller mindre en ren livsfara, och vanligtvis kommer man hem med så mycket mer än vad det var tänkt. Men farligast måste väl ändå vara när man går förbi alla de nybakta godsakerna, som kanelbullar, wienerbröd och – framförallt – munkar! I alla dess olika glada färger fyllda med strössel måste det väl ändå vara något av det godaste som finns? Här är tio fakta som du garanterat inte kände till om munkarna!

USA är inte munkarnas hemland…

Man kan lätt tro att USA är munkarnas hemland, men riktigt så är inte fallet – även om det är nära. Det är nämligen landet norr om USA – Kanada – som konsumerar flest munkar per person. Men inte nog med detta; de har dessutom flest munkkaféer per capita.

Munkar med handtag…

De ursprungliga munkarna från en av världens största munk-kedja, Dunkin’ Donuts, hade från början små handtag, så man lättare kunde äta dem utan att kladda ner sig.

Nationella munkdagen finns för att hedra ”Donut Dollies”…

Den nationella munkdagen i USA skapades inte av munkproducenter, utan i stället av Frälsningsarmén under år 1938 för att hedra ”Donut Dollies”, kvinnofrivilliga som tjänstgjorde med munkar till soldater i Frankrike under första världskriget.

Doughnut eller donut…

Den alternativa engelska stavningen ”donut” uppfanns när den New York-baserade Display Doughnut Machine Corporation förkortade ordet för att göra det mer tilltalande för utlänningarna som de hoppades skulle köpa sin automatiserade munksystem (se bild nedanför).

Monopol i Kalifornien…

Munkindustrin i Kalifornien, USA, kontrolleras i princip helt och hållet av kambodjanska invandrare. I mångas ögon ses deras överlägsna kontrollens som ett monopol.

10 fakta du antagligen inte visste om hamburgare

10 fakta du antagligen inte visste om hamburgare

Hamburgare må vara en av de mest sålda färdiga maträtterna i världen, där bland annat McDonalds, Burger King och Max med flera figurerar som givna leverantörer. Men inget går väl hem mer än en hemmagjord hamburgare med grönsaker, mängdvis med ost och ett eget tillagat...

10 fakta du antagligen inte visste om korv

10 fakta du antagligen inte visste om korv

Korv avser vanligen en livsmedelsprodukt som innehåller kött och som tillverkas i avlång form. De finns i alla möjliga olika längder, tjocklekar och typer av kött. Korv fungerar alltid som huvudrätt, tilltugg eller smörgåspålägg, och kan vara såväl ett billigt...