Wales är en delvis självstyrande riksdel i Storbritannien. Landet – med sina 8,5% av ytan och 5% av befolkningen – är större än Nordirland, men utgör ändå den minsta riksdelen på ön Storbritannien (alltså mindre än England och Skottland). Omkring 20,5% av alla walesare talar kymriska som modersmål. Särskilt stark är kymriskan i Gwynedd och Wales övriga norra och nordvästra delar. Med detta sagt kommer här tio fakta som du säkerligen inte kände till om det lilla landet sedan tidigare!

Flest slott i Europa…

Wales har fler slott per kvadratkilometer än något annat europeiskt land, med Caerphilly som den största i landet och den näst största i Europa, bakom Windsor. Tyvärr byggdes många slott förr som ett sätt att kontrollera det walesiska folket.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch…

Den lilla walesiska byn Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch är det näst längsta platsnamnet i världen, och betyder: ”St Mary’s church in the hollow of the white hazel near to the rapid whirlpool of Llantysilio of the red cave”. Inte alls krångligt att memorera, va?

Walesisk uppfinnare först med att flyga…

Bill Frost var en walesisk uppfinnare som uppenbarligen tog sig upp i luften hela åtta år före bröderna Wright med sin ”flygmaskin” i Saundersfoot år 1895 innan han kraschade in i ett träd.

Whiskyn Jack Daniels har walesiska rötter i sig…

Joseph ’Job’ Daniels från Aberystwyth i västra Wales, emigrerade till USA under 1700-talet. Hans sonson Jack fortsatte med att skapa den världsberömda whiskyn Jack Daniels (se bild nedanför)!

Första radiomeddelandet…

Världens första radiomeddelande skickade av Guglielmo Marconi år 1897, där meddelandet tog en resa på cirka 5 kilometer från Larvernock Point, söder om Penarth, till Flat Holm i Bristol Channel.

10 fakta du antagligen inte visste om Maldiverna

10 fakta du antagligen inte visste om Maldiverna

Maldiverna är en östat i norra Indiska oceanen, i Sydasien. Den består av 26 atoller med cirka 1 200 öar, varav 200 är bebodda. Befolkningen är cirka 300 000 personer. Huvudstaden och huvudön heter Malé och hade 2014 en befolkning på cirka 133 400 invånare. Trots den...

10 fakta du antagligen inte visste om Florida

10 fakta du antagligen inte visste om Florida

Florida är en amerikansk delstat belägen i sydöstra USA. Florida gränsar till Mexikanska golfen i väst och delstaterna Alabama och Georgia i norr samt Atlanten i öst. Det är den fjärde mest folkrikaste delstaten i USA med drygt 20 miljoner invånare. Det är dock bara...

10 fakta du antagligen inte visste om Kazakstan

10 fakta du antagligen inte visste om Kazakstan

Kazakstan är ett land i Centralasien med en liten del i östra Europa. Det gränsar till Turkmenistan, Uzbekistan och Kirgizistan i syd, Kina i öst och Ryssland i norr. Kanske känner du till landet bäst från "Borat"-filmerna? Eller har du kanske andra kopplingar till...