Maskrossläktet (Taraxacum) – i folkmun mer kallat som bara maskrosor – är ett släkte med fleråriga örter i familjen korgblommiga växter. Maskrosorna utbreder sig både genom frön spridda med vinden och även sina rötter. De har pålrot och runda, ihåliga stjälkar med en blomkorg på varje stjälk. I stjälkarnas väggar finns håligheter med mjölksaft, som när den torkar ger bruna fläckar. Och som trädgårdsägare är man nog väldigt välbekant med detta så kallade ogräs. Därför bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till om just maskrossläktet!
Maskrosor omfattar mer än 500 småarter…
Det finns många olika typer av maskrosor som ingår i maskrossläktet, men den vanligaste vi har här i Sverige är utan tvekan ogräsmaskrosor (Taraxacum sect. ruderalia). Det är en flerårig ört som blir upp till en halvmeter hög, som blommar under nästan hela sommaren med gula och ganska stora blommor. Den omfattar mer än 500 småarter där det inte är helt lätt att skilja ogräsmaskrosen från andra sektioners maskrosor. [källa]
Maskrosen ska representera tre himlakroppar…
Maskrosen är den enda blomman som representerar tre himlakroppar under olika faser av dess livscykel – sol, måne och stjärnor. Växtens gula blomma liknar solen, växternas spridande frön liknar stjärnor och pustkulan av maskrosväxten liknar månen. [källa]

Och visst kan man göra vin av maskrosor…
Blommorna kan jäsas till ett välsmakande maskrosvin. Av blommorna kan man även koka maskrossirap, som har en honungsliknande smak och därför fungerar utmärkt som så kallad “veganhonung”. Men visst lät vinet mest lockande, va? [källa]
Maskrosor har även flera användningsområden…
Alla delar av maskrosväxten – rötter, blad och blommor – är användbara på olika sätt. Rötterna kan användas som ett naturligt färgämne, i medicinska behandlingar och som ett kaffealternativ. Bladen är ätliga och rika på vitaminer och mineraler, medan blommorna kan användas för att göra te, sirap och även i bakverk. Maskrosen har alltså många användningsområden både i matlagning och medicin. [källa]

Maskrosen är faktiskt livsviktig för djurlivet…
Maskrosor är en viktig födokälla för olika djur. Fjärilar, insekter och fåglar äter maskrosfrön, medan bin samlar nektar från blommorna. Maskrosor bidrar med både föda och nektar som är viktiga för dessa djur, särskilt bin, som också hjälper till med pollinering. [källa]
Maskros kan dock leda till kraftiga allergibesvär…
Att konsumera eller vidröra maskros kan leda till en allergisk reaktion för vissa människor. Växtens pollen kan emellertid inte orsaka allergier eftersom kornen är alldeles för stora, men den mjölkiga saften (latexen) som växten innehåller kan orsaka kontakteksem. [källa]
Förr avlägsnade man gräs för att göra plats för “ogräset” i trädgården…
Tidigare, fram till 1800-talet, ansågs många växter som idag betraktas som ogräs, såsom maskros, våtarv, malva och kamomill, vara användbara och värdefulla för sina medicinska och kulinariska egenskaper. Gräsmattor var ofta mindre formella och innehöll en blandning av växter, snarare än att vara välklippta och enhetliga som de är idag. [källa]

Maskros används febrilt mot bland annat leversjukdomar och infektioner…
Maskros används ofta i folkmedicin för att behandla leversjukdomar och infektioner. Te gjort på maskros fungerar som ett vätskedrivande medel, vilket hjälper till att öka urinutsöndringen och därigenom stödja kroppens rensningsprocesser. Växten anses också kunna stimulera matsmältningen, främja gallproduktionen och lindra milda magproblem som uppblåsthet och förstoppning. I traditionella naturkurer har både blad, rot och blomma använts för olika syften – från att rena blodet till att stärka immunförsvaret. Många örtterapeuter betraktar maskros som en naturlig allroundkur med mild men bredverkande effekt på kroppens avgiftningsorgan. [källa]
Så fick maskrosen sitt namn – och detta är vad det betyder…
Namnet “maskros” kommer från det franska uttrycket “dent de lion“, vilket betyder “lejonets tand“. Detta namn syftar på de tandade bladen hos maskrosen, som påminner om lejonets tänder. Det engelska namnet “dandelion” härstammar också från samma franska uttryck. [källa]

Maskrosfrön kan färdas upp till 8 kilometer…
Maskrosor har en av de längsta blommande säsongerna än någon annan växt. Det hör heller inte till ovanligheten att frön kan färdas upp till 8 kilometer från sin ursprungsplats! Det förklarar också varför blommorna är så utspridda. [källa]
5 vanliga frågor och svar om maskrosor
Det mest effektiva sättet att bli av med det så kallade ogräset är att dra upp hela växten inklusive roten. Använd gärna ett maskrosjärn eller ett långt ogräsverktyg. Maskrosor har djupa pålrötter, så om man bara drar av bladrosetten växer den snabbt upp igen.
Ja, absolut! Alla delar av maskrosen går faktiskt att äta – från rot till blomma. De späda bladen kan användas i sallader, blommorna kan friteras eller bli till vin, och rötterna kan rostas till ett slags kaffelikt substitut.
Maskrosor är fleråriga växter med kraftiga rotsystem som gör att de återkommer år efter år. Dessutom sprider de sig mycket effektivt med sina frön, som lätt blåser iväg med vinden och gror snabbt.
De första maskrosorna brukar slå ut i april eller maj, beroende på var i landet man bor. I södra Sverige kan blomningen börja redan i april, medan längre norrut kan det dröja till maj eller början av juni.
Absolut! Maskrosor är en viktig matkälla för tidiga pollinatörer som bin och humlor. De är bland de första blommorna som slår ut på våren och ger rikligt med pollen och nektar.