3
3 points

90-talets kanske största film, Forrest Gump, med Tom Hanks i huvudrollen, leder oss genom en mängd historiska ögonblick. Den inte alltför intelligenta Forrest lyckas på något vis göra ett stort avtryck på vår jord, kanske inte helt avsiktligt. Utöver att det var en storsäljare på biograferna döljer sig också en hel del intressant fakta bakom filmen, och vi har listat tio av dem som du absolut måste veta!

Tom Hanks fick betalt i procent av filmen…

Tom Hanks fick ingen fast lön för sin roll som Forrest Gump. Istället fick han procent på försäljningen. Lyckligtvis var det en bra affär för honom, då det resulterade i en nettovinst på cirka 40 miljoner dollar (cirka 355 000 000 kr i dagens kurs). [källa]

Har du upptäckt mönstret…?

Varje gång Forrest Gump har åldrats i filmen är en sak fortfarande densamma; han bär en blåfärgad rutig skjorta i öppningsscenerna. Precis som den på bilden nedanför.

Tom Hanks använde sig av sin bror under en scen…

I scener där Forrest Gump springer är det faktiskt inte Tom Hanks som gör scenerna, utan hans yngre bror, Jim Hanks.

Ett löfte som producenten garanterade…

Tom Hanks skrev på rollen för filmen efter att ha skummat igenom manuset efter endast en och en halv timma. Det enda villkor Tom hade för att skriva på var att filmen skulle vara historiskt korrekt.

Räkimperiumet i Forrest Gump var inget påhitt…

Forrest och Dans räkimperium finns på sätt och vis i verkligheten. Restaurangkedjan ”Bubba Gump” finns på 33 ställen i USA, Japan, Kina, Mexiko, Malaysia, Filippinerna, Indonesien och Storbritannien. En av dem är placerade i Orlando, Florida, vid entrén av Universals nöjespark.

Det förklarar det skickliga pingisspelandet…

Många har säkert undrat om Tom Hanks tränade pingis innan filmen, men sanningen är den att alla pingisscener är inspelade utan någon boll. Pingisbollen har lagts till i efterhand för att passa in skådespelarnas rörelser.

Den berömda joggingturen var heller inget påhitt…

Forrest Gumps joggingtur är inspirerad av en verklig händelse1982 sprang den 16-åriga Louis Michael Figueroa från New Jersey till San Francisco till förmån för American Cancer Sociey.

Snyggt jobbat, Forrest. Snyggt jobbat…

I scenen där Forrest Gump blir tilldelad medalj av president Lyndon Johnson är egentligen tagen ur en verklig händelse. Egentligen är det Sammy L. Davis som får ”The Medal of Honor” av presidenten för sina insatser i Vietnam 1968, men i filmen har Forrest Gumps huvud klippts in istället för Sammys.

Den berömda parkbänken väl bevarad…

Den parkbänk som Forrest Gump sitter på i stora delar av filmen var från början placerad i Savannah, Georgia på Chippewa Square. Nu har den dock blivit bortplockad och placerad på Savannah History Museum, för att inte bli förstörd av vädret, eller värsta tänkbara; bli stulen.

Författaren bakom originalboken fick inte ett öre…

Winston Groom, författaren bakom originalboken som filmen baserar på, fick inte ett öre av filmbolaget, trots att de redovisade en försäljning på hela 677 miljoner dollar.

1994 – ett oförglömligt bioår…

Forrest Gump var inte den enda storfilm som hade premiär under år 1994. Samtidigt som filmen hade premiär hade även Jurrasic ParkPulp Fiction och Nyckeln till Frihet premiär på bio.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
3
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
2
win