1
1 poäng

En vigsel mellan en man och en kvinna – eller mellan kvinna och kvinna, eller man och man – är antagligen något av det finaste och vackraste som finns. Bröllopsindustrin har i alla tider varit en väldigt vinstdrivande verksamhet, och på senare år har det också kommit att bli större affärer än någonsin av giftermål. Om vi bortser från det ekonomiska när det kommer till bröllop, kan vi här bjuda på tio fakta som du med all säkerhet inte kände till sedan tidigare!

Förr bekostade brudens föräldrar kalaset…

I många samhällen sparar familjer pengar för att täcka bröllopskostnaderna på samma sätt amerikanerna sparar pengar för att täcka sina barns högskoleutbildning. Många föräldrar börja spara pengar så snart en dotter föds. Det hör också till traditionen i många länder att brudens föräldrar ska bekosta bröllopet. Men vi har kommit lite längre än så här i Sverige, va?

Känns tryggt att veta…

Fijianerna tror att guden Nangganangga, som vakar över gifta par, inte kommer att låta en ungkarl komma in i det fijianska paradiset, och kommer att förvandla honom till aska om han dör ogift. Känn ingen press, fijianer.

Andra tror de är själlösa fram tills de gifter sig…

På ön Borneo (sydväst av Filippinerna) tror invånarna att kvinnan är själlös fram till den dagen då hon gifter sig. Varför männen inte också skulle vara själlösa framgår dock aldrig riktigt.

Därför bär du vigselringen på vänster hand…

Vigselringen är oftast placerad på det tredje fingret på vänster hand, eftersom de gamla egyptierna trodde att venen på den handen (som romarna kallade ”kärleksvenen”) var direkt knuten till hjärtat.

Myten om att fåglar dör av riset…

Att kasta riskorn på det nygifta brudparet under ett bröllop symboliserar fruktbarhet, välstånd och frikostighet. I vissa länder kan bruden även bära kärvar av riskorn. Vissa kyrkor och bröllopsplatser försöker att avråda från riskastning på grund av tron att fåglar kan dö som äter den. Detta är dock felaktigt.

Låter helt logiskt…

En bröllopstårta är traditionellt en symbol för lycka och fertilitet och har varit en del av bröllopsfirandet sedan romartiden, då en liten tårtbit bröts itu över brudens huvud i slutet av ceremonin, just för att förstärka hennes fertilitet.

Hoppas på många barnbarn…

I vissa afrikanska ceremonier är det en lyckoönskan att hälsa den nya bruden med orden: ”Må ni bära 12 barn med honom”.

Därför ska man bära bruden över tröskeln…

En brud som traditionellt blir buren över tröskeln av brudgummen symboliserar antingen hennes ovilja att lämna sin fars hem, eller på grund av onda andar som svävar vid tröskeln, så hon lyftes över ingången för att bli skyddad från andarnas onda krafter.

Och därför är ringarna prydda med diamanter…

Påven Innocent III (1160-1216) förklarade att en väntetid bör vara mellan trolovning och giftermål, vilket skulle separera förlovningen och själva giftermålet. Det första noterade frieriet med en diamantring var 1477 när kung Maximilian I av Tyskland (1459-1519) friade till Maria av Burgund (1457-1482) och erbjöd henne en diamant för att försegla sitt löfte.

Hårda straff för kvinnan att inte vara oskuld…

I dagens Saudiarabien, Iran och Pakistan kan en flicka som förlorar sin oskuld före äktenskapet bestraffas eller bli avrättad tillsammans med sin älskare och män från sin egen familj.

Tur att ingen ko är involverad i alla fall…

Indien betraktas det som ett form av skydd och tur att symboliskt ha ett bröllop med ett träd. Låter helt logiskt och vettigt.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win