1
1 poäng

Grand Theft Auto-serien – mer känt som GTA i folkmun – må vara det spel som har varit i rättssalen flest gånger. Det senaste i serien må också vara ett av världens snabbast säljande spel genom tiderna. Inom loppet av 24 timmar såldes över 11 210 000 exemplar och genererade en total inkomst på över 800 000 000 dollar (!). Man kan kort och gott säga att det finns nog både anledningar till alla stämningar mot spelutvecklaren, samtidigt som det finns goda anledningar till att det säljer så bra. Här är åtminstone tio fakta som du säkerligen inte kände till om GTA 5.

Förbered dig på rekord av svordomar…

GTA-serien är, naturligtvis, inte alls främmande för ett ostädat språk, som används för att representera den typ av olika gangsters du både kommer att träffa och spela som under spelets gång. Men GTA 5 slår alla rekord, över 1 000 gånger används ord som ”fuck” och ”cock” i karaktärernas konversationer.

Alternativt slut grävdes fram av hackare…

När GTA 5 släpptes tog det inte hackare lång tid att gräva i spelets kod för att avslöja ett antal funktioner som hade tagits bort från den slutliga produkten. Bland annat fick hackarna fram att det var tänkt att Franklin skulle  i det sista uppdraget, förutsatt att du valde det alternativa slutet ”C” (”Death Wish”).

Trevor utklädd till kvinna…

Ett annat fascinerande avsnitt som plockades bort från slutversionen av spelet, men ändå fanns kvar i spelets kod, var ett uppdrag som heter ”The Sharmoota Job”, en stöt där Michael och Trevor låtsas vara ett par, varpå de visas runt i ett fint område innan de rånar en av herrgårdarna.  Det roligaste med det hela var att Trevor också skulle varit utklädd till kvinna under uppdraget, och läckta ljudfiler har påvisat att Trevor försöker imitera en kvinnas röst. Jag hade nästan kunnat döda för att få spela det uppdraget! Somliga spelare har en teori om att detta uppdrag kan gå att förklara varför Wei Cheng tror att Michael och Trevor är älskare i uppdraget ”Bury the Hatchet”.

Fresh Prince of Bel Air-skådis gästar spelet…

Skådespelerskan som spelade Aunt Viv (till höger på bilden nedanför) i TV-serien Fresh Prince of Bel Air (1990-1996) gör rösten för Aunt Denise i spelet.

Tog röstskådespeleriet på fullaste allvar…

Steven Ogg (som gör rösten till Trevor) spelade in några av hans repliker endast iklädd sina kalsonger för att komma in i karaktärsstämning.

Fick gå upp i vikt för att ändra rösten…

Ned Luke (Michael) är den enda kända röstskådespelaren för ett videospel som har fått gå upp i vikt för en roll. Anledningen sägs vara att Ned Luke var tvungen att gå upp i vikt för att man som spelare skulle uppfatta att karaktären Michael inte längre var så fysiskt aktiv som tidigare.

Tredje dyraste spelet…

GTA 5 rankas som det tredje dyraste TV-spelet som har utvecklats och producerats någonsin. De enda spel som har varit dyrare att utveckla är Destiny (500 miljoner dollar) och Call of Duty: Modern Warfare 2 (275 miljoner dollar). Slutnotan för GTA 5 hamnade på hela 268 miljoner dollar.

Lindsay Lohan förlorade mot Rockstar…

Skådespelerskan Lindsay Lohan skapade stora rubriker världen över när hon stämde Rockstar North för att de skulle ha använt henne som ofrivillig modell under karaktärsuppbyggandet av den berömda ”bikinitjejen” i spelet. Fröken Lohan kom inget vidare långt med sin stämningsansökan då Rockstar North förklarade att det är bikinimodellen Shelby Welinder som stått modell för spelets ”bikinitjej”.

Flerkaraktärsupplägget skulle ha skett tidigare…

Grand Theft Auto: San Andreas var egentligen tänkt vara det första spelet i serien där du kunde spela som flera karaktärer. Men på grund av tekniska problem blev det aldrig möjligt, och istället fick det bli av i Grand Theft Auto 5.

Riktiga gangsters hjälpte till med röstskådespeleriet…

Rockstar hyrde in riktiga gangsters för att få hjälp med röstskådespeleriet till gangsterkaraktärerna i spelet. Det har också avslöjats efteråt att gangstrarna improviserade en hel del i deras manus.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win