2
2 poäng

Star Wars är en franchise som främst består av en serie amerikanska science fiction-filmer skapade av George Lucas under 1970-, 1980-, 1990-, 2000-, 2010- och 2020-talet. Den första i filmserien, Stjärnornas krig, hade premiär 25 maj 1977 i USA och blev snabbt ett världsomfattande populärkulturfenomen. Tjugotvå år efter den ursprungliga filmens premiär började George Lucas arbetet med en andra trilogi som en prequel till originaltrilogin. Och sedan dess har det släppts ytterligare en uppsjö av filmer! Här är tio fakta som du kanske inte kände till om Star Wars-sagen – även om du är en inbiten fan av franchisen!

Så lite var Darth Vader med i första filmen…

Darth Vader är en av huvudkaraktärerna i Star Wars, och kanske den absoluta favoriten hos många fans. Dock var han bara totalt medverkande i 12 minuter under den första filmen, Star Wars Episode IV – A New Hope (1977).

Visades bara på ett 40-tal biografer till en början…

När den första Star Wars-filmen, Star Wars: Episode IV – A New Hope, släpptes 1977, var det faktiskt svårt att få biografer att visa den. Filmskaparen George Lucas hade emellertid säkrat en distribution över ett mindre antal biografer, men få trodde att filmen skulle bli en sådan enorm succé som den faktiskt blev. Filmen överträffade förväntningarna och blev en kassasuccé, vilket ledde till att den snabbt expanderade till fler biografer och lade grunden för den enorma franchise som Star Wars är idag.

Harrison Ford drog inte in några storpengar på första filmen…

Man kan tro att Harrison Ford tjänade en hel förmögenhet för sin roll i den första filmen i franchise-serien (åter igen; Episode IV), men i själva verket låg lönen på bara totalt 10 000 dollar. Lyckligtvis lyckades han att förhandla upp lönen något kolossalt till uppföljaren.

Alex Guinness lyckades förhandla till sig en monsterlön

Alec Guinness, som spelar Obi-Wan Kenobi, förhandlade till sig en rörlig lön på 2% av biljettintäkterna – vilket resulterade i hela totalt 95 000 000 dollar (!).

Den enorma figurmarknaden…

Hela 300 000 000 Star Wars-figurer blev sålda världen över bara efter de tre första filmerna. Det var bara en enda leksakstillverkare som har rättigheter till att sälja Star Wars-figurer; amerikanska Kenner.

Och apropå actionfigurer…

Företaget Kenner var den största utvecklaren och distributören av figurer, och mellan 1978 – 1986 släpptes över hundra olika filmfigurer.

Boba Fett nämns aldrig vid namn…

Boba Fetts namn nämns inte en enda gång i filmen Star Wars: Episode V – Empire Strikes Back (1980). Istället refererar de andra honom bara till ”The Bounty Hunter”.

Så mycket har franchisen kasserat in hittills…

Den totala mängden av intäkter som inkommit hittills genom hela franchisen uppgår till hela 70 miljarder dollar.

Lego har nyttjat Star Wars till fullo…

Lego Star Wars har minst sagt varit en lyckad affär – både för franchisen i sig och Lego. Sedan 1999 har över hela 200 000 000 byggsatser sålts med Star Wars-tema.

Största Star Wars-byggnaden…

Den största Lego Star Wars-byggnaden, en kopia av Millennium Falcon, bestod av över 7 500 000 Lego-klossar. Denna enorma skapelse var en del av Lego Star Wars Ultimate Collector’s Series (UCS) och släpptes under 2017.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win