2
2 points

Alla har vi nog vid något tillfälle suttit och byggt med världens mest populära leksak – Lego! Likt förbannat har nog också de flesta trampat på någon Lego-bit av misstag och svurit högre än vad bilstereon kan låta. Den danska leksaken växer för var år som går, och här om året gick de även förbi Barbie när det kommer till att vara världens mest populära leksak. Med detta sagt finns tio spännande fakta som du bör känna till om de små färgglada plastbitarna.

Kunde ha fått ett långt och riktigt krångligt namn…

När den danska mannen Ole Kirch Christiansen grundade det som idag är Lego var det egentligen tänkt att det skulle heta ”Automatic Binding Bricks”, men efter påtryckningar om att namnet inte var tillräckligt iögonfallande byttes det istället till ”Lego” – och tur var väl det!

Snart kanske vi når 100…!

I genomsnitt äger alla personer på jorden 86 Lego-bitar vardera. Åtminstone under 2016, när denna artikeln skrevs.

Så många olika kombinationer kan du bygga med bara sex Legobitar…

Sex styck ”åttor” (det vill säga med åtta knoppar på) går att sätta ihop med varandra i hela 915 103 768 olika kombinationer.

Håller en stadig produktion…

Endast cirka 18 Legobitar per en miljon blir felproducerade eller klarar inte av företagets strikta och hårda hållbarhetstester.

Större än både Indien och Kina…

Om Legos minifigurer skulle vara en riktig befolkning skulle det vara världens utan tvekan största befolkningsgrupp. Över fyra miljarder minifigurer finns totalt i våra hem.

Säljs som allra mest under julhandeln…

Under julhandeln säljs det cirka 28 Legopaket av olika slag per sekund världen över! Det är en hel del det, och för att faktiskt förstå hur mycket det är kan vi lägga upp det såhär istället: det är 1 680 sålda paket per minut, eller 100 800 Legopaket varje timma! 2 419 200 paket med byggsatser säljs alltså under julhandeln världen över. Tänk då vilka massiva produktioner företaget faktiskt har!

Släng dig i väggen, Pirelli…

Leksakstillverkaren är – tro det eller ej – världens största däcktillverkare. Visserligen i miniatyrform. Varje år tillverkas lite mer än 306 000 000 däck av olika slag.

Så högt blev världens högsta Lego-torn…

Världens högsta Lego-torn byggdes med hjälp av över en halv miljon Lego-bitar och blev hela 34 meter högt.

Vad har Simpsons och Lego gemensamt…?

Det finns en anledning till att deras minifigurer är gulfärgade. Företaget ansåg att gult var den färg som var mest neutral till religion och hudfärg. På senare tid har dock Lego börjat att tillverka mörkhyade och asiatiska Legofigurer, men bara om de är baserade på en viss karaktär, annars är de alltid gula!

Den glada leksaken…

Anledningen till att företaget inte tillverkar militära Legoset beror på att grundaren, Ole Kirch Christiansen, inte ville att barn skulle leka och inspireras av krig. Lego ska med andra ord vara en glad leksak!


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win