The Last Samurai (även känd som ”Den Siste Samurajen” på svenska) är en amerikansk-japansk film från 2003 i regi av Edward Zwick, med Tom Cruise, Ken Watanabe och Billy Connolly i rollerna. Filmen handlar om den amerikanske soldaten Nathan Algren (spelad av Tom Cruise), vars personliga och känslomässiga konflikter leder honom i nära kontakt med samurajer under Meijirestaurationen i kejsardömet Japan under 1876 och 1877. Har du möjligtvis sett filmen? Här är i så fall tio fakta som du garanterat inte kände till om den!

Titeln syftar egentligen inte på Tom Cruises karaktär…

The Last Samurai, som titeln lyder, är plural på engelska och refererar egentligen till den sista klanen av samurajer – alltså inte bara Tom Cruises karaktär, Nathan Algren.

År av träning innan filminspelningen påbörjades…

Det hör inte alls till ovanligheten att skådespelare tränar olika färdigheter innan en filminspelning. Tom Cruise tränade både japanskasvärdhantering och fäktning hela två år innan filminspelningen påbörjades.

Spelades inte in i Japan…

Filmen utspelar sig i Japan och berör den japanska kulturen, vilket då kan tyckas ironiskt att det faktiskt spelades in i Nya Zeeland – precis som bland annat Sagan om Ringen gjorde.

Ken Watanabe introduceras till den västerländska publiken…

The Last Samurai var den första filmen där den japanska skådespelaren Ken Watanabe (till vänster på bilden nedanför) introducerades till den västerländska publiken. Detta var också den första filmen han var med i där han pratar engelskaKatsumoto, karaktären som han spelar i filmen, var dessutom baserad på en verklig historisk människa.

Kunde ha blivit halshuggen…

Olyckor sker alltid – somliga milda, andra lite grövre. Under en fäktningscen halshöggs nästan Tom Cruise av misstag, av ett riktigt samurajsvärd.

10 fakta du antagligen inte visste om Robin Williams

10 fakta du antagligen inte visste om Robin Williams

Robin Williams var en amerikansk skådespelare, ståuppkomiker, filmproducent och manusförfattare som föddes den 21 juli 1951 i Chicago. Den 11 augusti 2014 chockades världen av hans plötsliga självmord genom hängning. Han blev 63 år gammal. Williams hade lidit av en...

10 fakta du antagligen inte visste om Bruce Willis

10 fakta du antagligen inte visste om Bruce Willis

Bruce Willis är en före detta amerikansk skådespelare och sångare som föddes på en militärbas i Tyskland den 19 mars 1955 (dåvarande Västtyskland). Han växte upp i New Jersey men flyttade senare till New York för att fullfölja sin dröm som skådespelare. Där arbetade...