2
2 poäng

Singapore, formellt Republiken Singapore, är en önation och stadsstat som är Sydostasiens minsta land. Det är en republik vid Malackahalvöns sydspets (skild från Malacka genom Johoresundet). Singapore saknar landgräns men har havsgräns till Malaysia i norr (via Johoresundet) och till Indonesien i syd och sydväst (via Singaporesundet). Landet ligger cirka 137 kilometer norr om ekvatorn. Men det här kan man ju läsa var som helst, så istället kommer här tio fakta som du kanske inte kände till om den lilla önationen!

Vann självständighet – mot sin vilja…

Singapore är det enda landet i den moderna historian att vinna självständighet mot sin egen vilja. Det är också det näst mest tätbefolkade självständiga landet i världen (efter Monaco).

Glöm inte att spola på toaletten…

Det är ett lagbrott att inte spola toaletten efter sig i Singapore. Om du glömmer bort att spola efter att du har utfört dina behov kommer du att bötfällas på cirka 1 500 svenska kronor, och det hör inte alls till ovanligheten att poliser tar sig en titt på toaletten efter du har besökt en allmän toalett.

Behöver inget visum…

Singapore är det enda landet i världen vars medborgare inte behöver visum för att komma in NordkoreaSydkoreaKina eller USA.

22% av landets BNP kommer från statsägda företag…

Trots sin fria marknadsbild ägs all mark i landet av staten och 85% av bostäderna tillhandahålls av regeringens egna bostadsföretag. 22% av landets BNP produceras av statsägda företag, inklusive välkända Singapore Airlines.

Homosexualitet accepterat – för kvinnor…

Samkönade förhållanden är endast tillåtet för kvinnor i landet. Är du en man som vill kramas lite med din pojkvän bör du vara försiktig, då samkönade förhållanden mellan män är straffbart.

Importerar sand från Kambodja…

Singapore importerar och köper miljarder av kubikmeter sand från Kambodja. Detta eftersom Kambodja är i behov av pengar och Singapore behöver mer mark – ett vinnande avtal sett ur bägges perspektiv, med andra ord.

Världens längsta flygrutt…

Singapore Airlines flight 21, som har den längsta flygningen på 18 timmar från Singapore till New Jersey, USA, hade speciella skåp på planet för att lagra lik om någon människa skulle  under resans gång. Detta eftersom planet inte har någon möjlighet att landa på flygvägen över Stilla havet och Nordpolen utifall någon passagerare skulle avlida.

Led Zeppelin vägrade uppträda i landet…

Mellan 60- och 90-talet var det förbjudet för män att ha långt hår i landet. På grund av den märkliga lagen valde artister som bland annat KitarōLed Zeppelin, och The Bee Gees att avboka sina planerade uppträdanden i landet.

Hårda lagar kring nedskräpning i landet…

Sveriges kampanj ”Håll Sverige Rent”, som startades 1962 på initiativ av Naturskyddsföreningen, för återvinning och ökad miljömedvetenhet är ingenting mot nedskräpningslagarna i Singapore. Ertappas du med att skräpa ner tre gånger någonstans på landets gator blir du bestraffad med att under söndagar städa gatorna, där du samtidigt ska bära en skylt som säger att du är en ”nedskräpare”. Det är också olagligt att urinera i en hiss – vilket i och för sig kan anses som bra.

Dyrt att äga bil…

Du måste söka tillstånd i rätten för att få äga och köra bil i landet. I skrivande stund kostar det motsvarande cirka 800 000 svenska kronor att ansöka om ett sådant tillstånd.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win