Välj en sida

Singapore, formellt Republiken Singapore, är en önation och stadsstat som är Sydostasiens minsta land. Det är en republik vid Malackahalvöns sydspets (skild från Malacka genom Johoresundet). Singapore saknar landgräns men har havsgräns till Malaysia i norr (via Johoresundet) och till Indonesien i syd och sydväst (via Singaporesundet). Landet ligger cirka 137 kilometer norr om ekvatorn. Men det här kan man ju läsa var som helst, så istället kommer här tio fakta som du kanske inte kände till om den lilla önationen!

Vann självständighet – mot sin vilja…

Singapore är det enda landet i den moderna historian att vinna självständighet mot sin egen vilja. Det är också det näst mest tätbefolkade självständiga landet i världen (efter Monaco).

Glöm inte att spola toaletten…

Det är ett lagbrott att inte spola toaletten efter dig i Singapore. Om du glömmer bort att spola efter att du har utfört dina behov kommer du att bötfällas på cirka 1 500 svenska kronor, och det hör inte alls till ovanligheten att poliser tar sig en titt på toaletten efter dig.

Behöver inget visum…

Singapore är det enda landet i världen vars medborgare inte behöver visum för att komma in NordkoreaSydkoreaKina eller USA.

22% av landets BNP kommer från statsägda företag…

Trots sin fria marknadsbild ägs all mark i landet av staten och 85% av bostäderna tillhandahålls av regeringens egna bostadsföretag. 22% av landets BNP produceras av statsägda företag, inklusive välkända Singapore Airlines.

Homosexualitet accepterat – för kvinnor…

Samkönade förhållanden är endast tillåtet för kvinnor i landet. Är du en man som vill kramas lite med din pojkvän bör du vara försiktig, då samkönade förhållanden mellan män är straffbart.

10 fakta du antagligen inte visste om Ukraina

10 fakta du antagligen inte visste om Ukraina

Ukraina är ett land i Östeuropa med Kiev som huvudstad. Landet i fråga har en yta på 603 000 km², vilket gör det till det näst största landet i Europa, efter Ryssland - när Frankrikes, Danmarks och Turkiets utomeuropeiska delar inte räknas in. Ukraina har cirka 45...

10 fakta du antagligen inte visste om Europa

10 fakta du antagligen inte visste om Europa

Europa (från grekiskans: Ευρώπη) är jordens näst minsta världsdel till ytan men tredje folkrikaste, med ungefär 750 miljoner invånare (2018) varav över 90 procent talar språk som tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen. Världsdelen består av 45 stater. Däremot...

10 fakta du antagligen inte visste om Kroatien

10 fakta du antagligen inte visste om Kroatien

Kroatien är en republik i centrala/sydöstra Europa och ett medlemsland i EU, Världshandelsorganisationen och försvarsalliansen Nato. Landet gränsar till Bosnien och Hercegovina och Serbien i öster, Slovenien i norr, Ungern i nordöst och Montenegro i söder. Kroatien...