1
1 poäng

Filmen The Matrix blev en riktig trendsättare när den kom år 1999, och har vunnit hela 4 Oscar©! Filmen anses även vara den 18:e bästa genom tiderna, enligt IMDb. Med största sannolikhet har du sett trilogin, men här är i alla fall tio fakta om den första filmen som du kanske inte kände till!

Smart drag, Wachowski. Smart drag…

När syskonen Wachowski lämnade idén till filmbolaget Warner Bros, där en budget på 80 000 000 dollar skulle behövas, fick de istället som svar att de blev beviljade 10 000 000 dollar. Bröderna gick med på det, men använde hela budgeten för bara tio minuters film. De visade upp sina tio minuter för Warner Bros, som blev helt lyriska och därefter gick med på att budgetera filmen med ytterligare 70 000 000 dollar.

Ställde orimliga krav – som gick igenom…

Kung Fu-koreografen Woo-Ping Yuen (på bilden nedanför) vägrade inledningsvis att arbeta med The Matrix och hoppades att genom att be om en orimliga lön, skulle det avskräcka syskonen Wachowski. Det gjorde det dock inte. Då ställde han istället ett ultimatum, som han trodde att de skulle avböja; att han skulle få fullständig kontroll över samtliga fightingscener och få träna skådespelarna hela fyra månader innan tagning. Bröderna gick med även på detta.

Så skiljer du världarna åt…

Alla scener som äger rum inom ”The Matrix” har en lite grönare färgton, ungefär som att titta på det hela genom en monitor. Scener som utspelar sig på den verkliga jorden har istället en lite blåare färgton. Scenen där Neo slåss mot Morpheus, som varken ägde rum i ”The Matrix” eller i ”verkligheten” hade en mer gulfärgad färgton.

Har blivit en kultförklarad scen…

Sedan 1999 har den populära scenen ”Bullet Time” (se bild nedanför) setts i ytterligare cirka 20 filmer, mestadels som parodier dock.

Påkostad scen…

Öppningsscenen där all action sker tog sex månaders träning och fyra dagars inspelning att slutföra.

Var rädd för att bli ersatt…

Carrie-Anne Moss stukade sin vrist medan filminspelningen ägde rum under en av hennes scener, men beslutade att inte berätta för någon förrän efter inspelningen, då hon var rädd för att bli ersatt av någon annan.

Raka motsatsen till sitt namn…

I den grekiska mytologin är Morpheus guden av drömmarna, vilket kanske kan ses som lite ironiskt, då Morpheus i The Matrix väcker folk från deras drömtillstånd till verkligheten.

Keanu Reeves skippade stuntmannen…

Under mobilkonversationsscenen mellan Neo och Morpheus i MetaCortex-kontoret klättrade Keanu Reeves faktiskt upp i fönstret utan en stuntman, som var 34 våningar upp.

Kunde fått ett abrupt slut…

Inspelningen av helikopterscenen orsakade nästan att filmen fick avslutas, eftersom de flög helikoptern genom begränsade luftrummen i SydneyAustralien. Lagar i delstaten New South Wales i Australien fick ändras för att tillåta filmande av The Matrix, som på så vis kunde fortsätta.

Anställde en uppsjö av tvillingar…

Ett stort antal uppsättningar av enäggstvillingar fick anställas som statister för scenen ”Woman in Red” – där Morpheus tar Neo genom en datorsimulering av The Matrix – att skapa en illusion av ett upprepande program. Exempel på det hela: den långe mannen med bakåtslickat hår och solglasögon i öppningsscenen ses sekunder senare som polis skriva en parkeringsbiljett.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win