3
3 poäng

Australien är ett drömresmål för många av oss. En hel del svenskar har till och med bosatt sig där, och att svenskar bosätter sig i landet är inte direkt någon nyhet. Men hur mycket kan du egentligen om landet i fråga? Här är åtminstone tio fakta som du bör känna till om den gigantiska ö-nationen.

24 kaniner blev till 10 miljoner…

1859 tog landet in 24 kaniner till Australien. Dessa kaniner förökade sig och inom loppet av tio år hade de nått tio miljoner. Är det möjligtvis därför kaniner förknippas med snabb avel, kanske?

Kängurus ett av de vanligaste djuren…

Australien kallas för ”kängururnas land”, och detta kanske inte är så konstigt då det bor fler kängurus i det stora öriket än vad det gör människor. Enligt uppskattningar från Australian government’s Department of Agriculture, Water and the Environment fanns det cirka 50 miljoner känguruer i Australien i slutet av 2020. År 2021 var den mänskliga befolkningen i Australien cirka 25 miljoner människor.

Betalade tillbaka hela bidraget…

En irakisk man flyttade till Australien och lät deras välfärdssystem försörja honom. När han senare kom på fötter och lyckades väldigt bra i livet skrev han en check med det totala belopp som Australiens regering hade gett honom i bidrag i form av en återbetalning.

Här kan du hitta en rosa sjö…

Sjön Hillier i Australien är rosafärgad på grund av det höga innehållet av salter och mikroorganismen Dunaliella salina. Dunaliella salina är en mikroalg som innehåller både röda och gröna pigment. När vattnet i sjön avdunstar och salthalten ökar, stimulerar detta produktionen av beta-karoten (ett rött pigment) i Dunaliella salina. Den röda färgen från beta-karoten blandas sedan med det gröna i algerna och vattnet, vilket ger sjön dess karakteristiska rosa färg.

Trots den intensiva färgen är sjön Hillier säker att simma i, och dess rosa nyans är mest påtaglig när man ser den från ovanifrån. En bild på sjön finner du nedanför.

Landets premiärminister försvann spårlöst…

1967 begav sig Australiens dåvarande premiärminister till stranden för att ta en simtur – sedan dess har han aldrig påträffats igen.

Och många gjorde också på detta viset…

År 2015 var det billigare att flyga till USA från Australien för att köpa datorprogrammet Adobes Creative Suite, än att inhandla det i självaste Australien.

Stor kamelexport…

Man kan tro att Saudiarabien bör ha gott om kameler, men så är inte riktigt fallet. Australien exporterar nämligen ett stort antal kameler till detta och flera andra oljeländer.

Plundrade stad på allt vatten…

Staden Docker River i landet invaderades en gång av 6 000 kameler. Visserligen var de inte aggressiva på något sätt, utan bara på jakt efter vatten.

Det strandrika landet…

Australien har över 10 000 stränder runt sin kust. Du skulle med andra ord kunna besöka en ny strand varje dag i 27 år framåt.

Omges av en drös småöar…

Att Australien är en stor ö vet vi nog alla vid det här laget. Men visste du att hela 8 000 småöar omger landet? Detta är förvisso ingenting mot Sveriges alla 267 570 öar.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
3
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
5
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
4
win