2
2 poäng

För många är ordet ”robot” skrämmande och associeras till att majoriteten av oss människor snart är arbetslösa, då robotarna kommer att ta över våra arbeten. För andra är ordet istället spännande och tilltalande, där de med stora ögon och öron väntar på nästa nyhet inom robotvärlden. Människan har i alla tider haft delade åsikter om robot- och maskinutveckling, och under den industriella revolutionen var många inte sena med att slå sönder de nya maskinerna som skulle hjälpa bland annat lantbrukare, just för att de var rädda. Idag har vi kommit längre än någonsin när det kommer till just robotutvecklingen och det forskas mer än någonsin i artificiell intelligens. Likaså satsar sexbranschen mångmiljardbelopp på att ta fram nya sexleksaker i form av robotar. Här är med andra ord tio fakta som du måste veta om robotar!

Den första ”mördarroboten”…

Det sägs att det var en olyckshändelse, men det första kända fallet av ett robotmord inträffade år 1981, när en robotarm krossade en japansk fabriksarbetare på företaget Kawasaki. Det är ju alltid kul att vara först och unik med något, men kanske inte just i detta fallet.

Snart kanske vi kan leta bomber med våra dammsugare…

Tillverkaren av PackBot (se bild nedanför), som ofta associeras som bombrobot, som bland annat polisen använder sig utav när de misstänker bomber i väskor etc, är också utvecklaren bakom den populära självgående dammsugaren iRobot, och bygger helt på samma teknik.

Snart kanske allt är fossilfritt…

Chris Melhuish på Bristol Robotics Laboratorium skapade robotar som använder bakteriefyllda bränsleceller för att producera elektricitet från ruttna äpplen och döda flugor. Målet med projektet: robotar som söker upp sitt eget bränsle.

Kallade sig för cyborg…

Cybernetiken och professorn Kevin Warwick (se bild nedanför) kallade sig för världens första cyborg, med ett datachip implanterat i hans vänstra arm. Han kunde fjärrstyra dörrar och manövrera en elektronisk rullstol bland annat. Idag är detta dock inget nytt, då bland annat ett Stockholmsbaserat företag har erbjudit sina anställda att operera in ett mikrochip i sin handflata för i princip samma syfte.

Snart kan du ersätta din käraste med en robot…

År 2007 trodde robotexperten Henrik Christensen att människan skulle ha sex med robotar inom loppet av fyra år. Visst, tekniken går fort, men vi är inte riktigt där än, även om det är varje sexleksaksutvecklares våtaste dröm.

Snart kanske vi slipper att jobba…

En annan robotexpert, Hans Moravec, grundare av företaget Carnegie Mellon’s RoboticsInstitute, tror att robotar kommer ha tagit över människans styre helt och hållet vid år 2040. Enligt hans egen utsago kommer robotarna sköta om samhället helt och hållet. Frågan är bara vad vi ska göra då?

Men vi har några i Sverige också…

Cirka hälften av alla robotar som används inom den industriella branschen är stationerade i Japan.

Skulle hålla i 90 dagar – höll i flera år istället…

Sakta men säkert; de första robotarna som sköts upp till planeten MarsSpirit och Opportunity, var byggda för att fungera i 90 dagar. De höll dock i flera år och vandrade ostört omkring på den rödfärgade planeten.

Revolutionerande inom bilindustrin…

Den första industriella roboten som togs i bruk var redan under år 1961. Roboten var med och producerade bilar hos den amerikanska biljätten Ford.

Används ofta vid titthålsoperationer…

Den minsta roboten som existerar är Nanobot, och är bara cirka 10 nanometer stor. Roboten används för titthålsoperationer.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win