Tour de France, på svenska ibland även ”Frankrike runt”, är en årlig cykeltävling som körs i Frankrike. Den hör tillsammans med Giro d’Italia och Vuelta a España till de tre största etapploppen inom cykelsporten i världen (Grand Tour). Tävlingen har körts sedan 1903 med undantag för de två världskrigen. Tidigare följde cykeltävlingen oftast Frankrikes yttergränser men numera kör tävlingen oftast även in i grannländerna. Tour de France pågår under tre veckor i juli månad och är uppdelad i omkring 20 etapper som är runt 200 km långa. Tour de France anses vara den mest prestigefyllda cykeltävlingen i världen och det tredje största idrottsevenemanget i världen efter Sommar-OS och VM i fotboll. Hade du orkat ett lopp? Om inte så kan vi istället bjuda på tio mindre kända fakta om Tour de France!

Så fick Tour de France sin början…

Det hela började som en tävling mellan två tidningar i Frankrike; l’Auto och Auto. l’Auto ville nå ut till fler läsare än sin konkurrent, Auto, och med hjälp av cykeltävlingen lyckades de dessutom med bedriften. Att det skulle bli världens tredje största sportevenemang i framtiden hade de nog inte haft i åtanke dock.

Fusk uppdagades i vattenflaskor…

År 1947 kom det till kännedom att flera tävlande hade fyllt sina vattenflaskor med bly, just för att cykeln skulle rulla snabbare nerför.

Alkohol och eter användes som dopningspreparat…

Lance Armstrong, som vunnit Tour de France hela sju gånger, men fått sina medaljer tillbakadragna av amerikanska Anti Doping Agency (USADA), är inte den enda som har dopat sig. Redan under tidiga år försökte deltagare att dopa sig på olika sätt. Mest populärt var alkohol och eter, för att kunna hantera smärtan som uppstod under ett hårt lopp.

Fuskade – genom att åka tåg…

Det kanske mest våghalsade fusket utövades redan under tidiga år av Tour de France. En mängd tävlande satte sig nämligen på tåget och rullade på rälsen tills de inte var långt från mållinjen. Det låter nästan som hämtat från en Kalle Anka-tidning.

Från London till Jerusalem…

Tävlingen är över hela 3 000 km lång. Det är lika långt som att cykla från London till Jerusalem.

10 fakta du antagligen inte visste om innebandy

10 fakta du antagligen inte visste om innebandy

Sverige, Finland, Norge, Kanada och USA hävdar alla att spelet har sitt ursprung i deras land, eftersom lokalbefolkningen hittade ett sätt att spela ishockey även när det inte var snö eller isigt ute! Så ingen är med andra ord riktigt säker på innebandyns ursprung....

10 fakta du antagligen inte visste om Michael Jordan

10 fakta du antagligen inte visste om Michael Jordan

Michael Jordan föddes den 17 februari 1963 i Brooklyn i amerikanska New York. Han är en amerikansk före detta professionell basketspelare. Jordan anses av många vara den bästa basketspelaren genom tiderna och spelade under sin storhetstid för Chicago Bulls i NBA....

10 fakta du antagligen inte visste om tennis

10 fakta du antagligen inte visste om tennis

Tennis kommer ursprungligen från England och är så klart en racketsport. Spelet uppfanns 1873 av den brittiske majoren Walter Clopton Wingfield (1833-1912) med den gamla racketsporten "real tennis" som förebild. Spelet blev snabbt populärt och fick under 1880-talet...