2
2 points

Västerås stad har haft en stor betydelse för Sverige och dess utveckling. Västmanlandsstaden är Sveriges femte största stad och ligger cirka 10 mil västnordväst om huvudstaden Stockholm. En hel del kändisar härstammar från staden, och likaså hade Gustav Vasa viktiga anknytningar till Västerås. Här är tio fakta som du kanske inte helt kände till om just Västerås!

En av Sveriges mest vänliga cykelstäder…

Den 380 km långa cykelbanan gör Västerås till en av de mest cykelvänliga städerna i hela vårt avlånga land.

Begravd kung…

Kung Erik XIV är begravd i Västerås domkyrka. Eftersom sarkofagen var för kort, var de tvungna att hugga av hans fötter och placera dem bredvid hans kropp istället.

Två parlamentssessioner…

Gustav Vasa höll två parlamentssessioner i staden som förändrade Sveriges framtid. Han avskaffade katolicismen år 1527 och etablerade den ärftliga monarkin år 1544.

Största inre hamnen…

Västerås har den största inre hamnen i hela Skandinavien.

Här grundades det första svenska gymnasiet…

Sveriges första gymnasium grundades i staden år 1623 av Johan Skytte, som var riksföreståndare vid den tiden. Detta gymnasium, känt som Rudbeckianska gymnasiet, har en lång och historisk tradition som en av de äldsta skolorna i landet.

Här ägde Sveriges sista avrättning rum…

Den sista avrättningen i Sverige ägde rum i Västerås stad. Detta var den 10 december år 1900. Med andra ord har vi inte haft någon avrättning i Sverige på över 120 år!

Storföretag som har grundats i Västerås…

Många stora företag har grundats i staden, men två av de kanske mest välkända är H&M och matjätten ICA, som idag omsätter miljardbelopp årligen.

Mikael Genbergs stad…

Västerås är staden till tre av hotellen som har skapats av konstnären Mikael Genberg: Undervattenhotellet ”Utter Inn”, det flytande hotellet ”Ooops Hotell” och trädhotellet ”Hotell Hackspett”.

Två skildringar av Jesus finns i Västerås…

Det finns två unika skildringar av Jesus Kristus i staden att bevittna – en byggd i Lego och en i pärlor! Lego-Jesus är tillverkad av 30 000 Legoklossar och Leonardo Da Vincis världsberömda målning ”Nattvarden” har återskapats med hjälp av 450 000 pärlor, vilket också gör den till den största pärlplattan världen.

Rena rama kändisfabriken…

Några kända personer som kommer från staden är bland annat Rickard Wolff, Erik Ersberg, Pontus Kåmark, Tommy Salo, Johan Rydström, Helena Bergström och Loreen Talhaoui.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win