2
2 poäng

Att fotboll är Sveriges nationalsport och det svenska fotbollslandslaget har ett stort inflytande på fotbollen i landet är kanske ingen nyhet. Därför tänkte vi på 10fakta.se att det är hög tid på att bjuda på lite läsning om det svenska fotbollslandslaget, som du kanske inte kände till sedan tidigare! Håll tillgodo!

Svenska fotbollslandslaget satte publikrekord mot Västtyskland…

Svenska fotbollslandslaget största publikrekord på hemmaplan var mot Västtyskland år 1965. Hela 52 943 människor befann sig på arenan, men dessvärre fick Sverige stryk med 1-2.

Svenska Bollspelsförbundet…

”Svenska Bollspelförbundet”, som idag istället heter ”Svenska Fotbollsförbundet” var ett av de sju länder som var med och grundade FIFA år 1904. Först två år senare, 1906, fick Svenska Fotbollsförbundet det namn vi känner till idag.

Sveriges första gräsplaner…

Först år 1909 anlades de första gräsplanerna i Göteborg och huvudstaden Stockholm. Innan dess spelade fotbollslandslaget på grus.

Första svenska officiella landskampen…

År 1908 spelade Sverige sin första officiella landskamp. Matchen ägde rum i Göteborg och spelades mot grannlandet Norge. Svenska landslaget vann matchen med hela 11-3!

Gick dåligt i olympiska debuten…

I den olympiska debuten senare under året (1908) gick det dock avsevärt sämre – förlust med 1-12 mot England och 0-2 mot Nederländerna. Men vad gör det när man har utklassat grannlandet Norge tidigare samma år?

VM-slutspel…

Sverige deltar för första gången i ett VM-slutspel år 1932 och besegrar Argentina med 3-2. I kvartsfinalen blir det dock svensk förlust mot Tyskland med 1-2.

Gunnar Gren fick Guldbollen…

1946 var Gunnar Gren (på bilden nedanför) den första som fick ta emot Guldbollen. Därefter är detta ett pris som årligen har delats ut av Svenska Fotbollsförbundet och Zlatan Ibrahimovic är den spelare som mottagit priset flest gånger i landslaget – hela 12 gånger!

Kom trea utan ett enda utlandsproffs…

1950 var ett stort år för svensk fotboll. Landslaget tog brons i världsmästerskapen i Brasilien, utan att ha ett enda utlandsproffs med i laget.

Tidigare var det en uttagningskommitté som bestämde…

Fram till år 1962 hade det svenska fotbollslandslaget en uttagningskommitté, som tog ut spelarna inför matcherna. Detta avvecklades dock och Lennart Nyman blir Sveriges första förbundskapten.

Sverige för första gången i slutspel…

År 1999 spelar Sverige för första gången till sig ett EM-slutspel genom att gå helt obesegrade genom EM-kvalet. Europamästerskapen året därpå i Nederländerna och Belgien gick dock sämre, och Sverige tog sig aldrig vidare från gruppspelet.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win