10 fakta du antagligen inte visste om Kina

Med sina 1,339,724 852 invånare är Kina världens största land mätt i befolkningen. Då är det kanske inte så konstigt att man blivit väldigt beroende av exporthandel och en förbättrat levnadsstandard. Kina är kända för mycket, men associeras ofta med låga löner, hårda arbetspass, censur och en hård politisk riktning. Så därför kommer istället lite intressant och spännande fakta om landet i fråga. Håll tillgodo!

01) De klassiska ätpinnarna som används av kineser känner vi nog så gott som alla till, men visste du att det går åt hela 45 miljarder av dem per år i Kina?

02) Världens största shoppingcenter ligger i Kina och heter ”New South China Mall”. Vad som också är unikt med detta shoppingcenter är att 99% av den totala ytan står tom. Bara entréerna är bebyggt med affärer och snabbmatsrestauranger.

03) I vissa delar av Kina stiger inte solen upp förrän 10:00 på morgonen. Anledningen är att Kina bara har en tidszon istället för de fem tänkta.

kina1

04) Cirka 78% av all mjukvara som var installerad på kinesiska datorer år 2010 bestod av piratkopior.

05) Ungefär var tredje socka som du har i din byrålåda kommer från Datang-distriktet i Zhuji, Kina. Området kallas numer för ”Strumpstaden”.

06) Var femte dag byggs en ny skyskrapa i Kina. Då kanske man börjar förstå hur stort landet faktiskt är.

07) Fler människor går till kyrkan varje söndag i Kina än vad hela Europa tillsammans gör.

kina2

08) Cirka 4,000,000 katter äts årligen i Kina i form av en delikatess.

09) År 1973 erbjöd Kina 10,000,000 kinesiska kvinnor till USA för att hjälpa landet med tillökningsprobelemet. USA avslog väntat nog erbjudandet.

10) Kina använde under tre års tid (2011 – 2013) mer cement än vad USA har använt under hela 2000-talet. Som sagt, det byggs en hel del i Kina.

BONUS) Kina avrättar fyra gånger mer människor än vad resten av världens alla länder gör tillsammans.

 

Läs även
krabi_thailand
10 fakta du antagligen inte visste om Thailand

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar