Välj en sida

På något sätt har människan alltid funnit ett sätt att förnedra och vara elaka mot andra människor. Ligger det i vår natur, kanske? Slavhandeln var något som pågick i hundratals år på vår jord – och pågår än idag i utvecklingsländer. Här är tio fakta som du bör känna till om slaveriet.

Flest andel slavar i Indien…

Indien har den största befolkning av slavar i hela världen, med över hela 14 000 000. Man tror dock att mörkersiffran är stor och att det egentligen finns ännu fler.

En annorlunda festival…

romartiden firade man en festival under namn ”Saturnalia”. Där var tanken att slaven och mästaren skulle byta plats med varandra under festivalens gång. Gissningsvis en riktig drömfestival för slavarna.

Inte vad man trodde…

Amerikas första slavägare var – kanske lite oväntat – en mörkhyad man.

En dyr handel…

En slav på 1850-talet skulle med inflationen kosta motsvarande 12 000 dollar idag (cirka 108 000 svenska kronor). Med andra ord var inte slavar alls så billigt som det ofta framgår i filmer och böcker.

Pyramiderna byggdes sannolikt inte av slavar…

Många teoretiker säger att de egyptiska pyramiderna byggdes av betalda arbetare. Alltså inte slavar.

10 fakta du antagligen inte visste om satanism

10 fakta du antagligen inte visste om satanism

Satanism är en heterogen samling av filosofiska och religiösa trosuppfattningar som grundar sig på ett aktivt ställningstagande för satansfiguren. Idén om djävulsdyrkande sällskap tros komma från slutet av 1300-talet, men föreställningen om människor som ingått i...

10 fakta du antagligen inte visste om maffia och karteller

10 fakta du antagligen inte visste om maffia och karteller

Maffia, gäng, karteller och gangsters har alltid intresserat mänskligheten. I media är det ständigt av högt läsvärde och det är alltid lika fascinerande hur de kan tjäna så mycket pengar som de gör - och på olaglig väg, dessutom! Här är tio lite mer roliga fakta som...