2
2 points

På något sätt har människan alltid funnit ett sätt att förnedra och vara elaka mot andra människor. Ligger det i vår natur, kanske? Slavhandeln var något som pågick i hundratals år på vår jord – och pågår än idag i utvecklingsländer. Här är tio fakta som du bör känna till om just slaveri.

Flest andel slavar i Indien…

Indien är inte bara världens största befolkningsgrupp, utan även den största befolkning av slavar i hela världen, med över hela 14 000 000. Man tror dock att mörkersiffran är stor och att det egentligen finns ännu fler.

En annorlunda festival…

Under romartiden firade man en festival under namn ”Saturnalia”. Där var tanken att slaven och mästaren skulle byta plats med varandra under festivalens gång. Gissningsvis en riktig drömfestival för slavarna.

Inte vad man kunde tro…

Amerikas första slavägare, Anthony Johnson, var – kanske lite oväntat – faktiskt en mörkhyad man. Johnson anses vara en av de första slavägarna i det som senare skulle bli Förenta staterna. Han var själv en före detta tjänare (indentured servant) som kom till Amerika från Angola1620-talet. Johnson förvärvade mark i dagens Virginia och hade egna indentured servants, som inkluderade afrikansk och europeisk arbetskraft.

En dyr handel…

En slav på 1850-talet skulle med inflationen kosta motsvarande 12 000 dollar idag (cirka 108 000 svenska kronor). Med andra ord var inte slavar alls så billiga som det ofta framgår i filmer och böcker.

Pyramiderna byggdes sannolikt inte alls av slavar…

Många teoretiker säger att de egyptiska pyramiderna byggdes av betalda arbetare. Alltså inte slavar.

Var lagligt fram till 60-talet…

Slaveri blev förbjudet i Saudiarabien och Jemen så sent som år 1962. Dessa två länder var två av de sista till att förbjuda slaveri och slavhandeln.

Européer såldes som slavar…

Man kan tro att det bara var västerlänningar som fångade in och handlade med slavar, men så var inte fallet. Cirka en miljon européer såldes som slavar i Nordafrika mellan år 1530 till 1780.

Blev inte illa behandlade i Rom…

De flesta romarna var oftast inte hårdhänta eller elaka mot sina slavar. Tvärtom försåg de slavarna med bonussystem och behandlade dem väl. Ungefär precis som dagens arbetsgivare gör.

Var en enorm handel i USA…

År 1850 var alla USA:s slavar värda totalt 1,3 miljarder dollar. Det motsvarade en femtedel av nationens totala värde.

Känd hitlåt skrevs av en sjökapten som var slavmotståndare…

En före detta sjökapten skrev den omåttligt populära låten ”Amazing Grace”, som har framförts av en uppsjö kända artister. Den brittiske sjökaptenen och prästen John Newton blev abolitionist (motståndare till slaveri) efter att ha upplevt en religiös uppenbarelse under en storm på havet.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win