10 fakta du antagligen inte visste om kreditkort

Varje år omsätter banker världen över miljarder och åter miljarder kronor på just kreditkort. Vanliga kreditkort som både du och jag antagligen har hemma. Vanliga kreditkort som möbelaffärer, livsmedelsaffärer och elektronikjättar erbjuder – överallt. Vill du ha ett gäller det dock att vara kreditvärdig! Här är tio fakta som du antagligen inte kände till om just de kreditkort du har i plånboken!01) Det första kreditkortet som kunde användas på flera platser erbjöds av ”Diners Club” först år 1950. Vad du antagligen inte visste var att Diners Club utfärdade det första kortet till endast 200 kunder och att det bara kunde användas vid 27 restauranger i New York City!

02) ”Visa” hette ursprungligen ”BankAmericard”, ett kort som erbjöds av Bank of America först år 1958 i Kalifornien. År 1970 hade de skapat en förening som kallades ”National BankAmericard, Inc.”, då alla de amerikanska bankerna hade möjlighet att utfärda ”BankAmericard”. Det var dock inte förrän år 1976 namnet istället kom att bli Visa.

03) År 1984 var MasterCard det första företag som använde ett hologram på sina kort, just för att förhindra förfalskningar.

kreditkort1

04) Utgångsdatumet på kortet är egentligen ”falskt”. Du kan fortfarande använda ditt kort efter utgångsdatumet eftersom kortnumret på ersättningskortet kommer att vara densamma. Anledningen till att kort inte förfaller varierar från företag till företag, men oftast är det på grund av att kreditkortet ofta blir förstört inom loppet av ett par år, och likaså räknar man med att magnetremsan endast håller i cirka 3-4 år.

05) Varje svenskt hushåll får i snitt sex erbjudanden per år om olika kreditkort (en del fler, en del färre). Ungefär svarar bara cirka 0,33% på erbjudande de får om krediter via brevlådan.

06) Det finns ungefär lika många kreditkort i omlopp motsvarande att kunna lägga alla kreditkort runt ekvatorn – hela 3,5 gånger om! Och detta gäller bara de tre största företagen; MasterCard, Visa och American Express.

07) Vilka är störst? Vad är skillnaden? MasterCard eller Visa? Egentligen är inte skillnaden så stor, utöver att det är två olika företag, likt Pepsi och Coca-Cola. Men för att ge svar på tal; MasterCard är större med cirka 800 000 000 kunder, varpå Visa ”bara” har cirka 731 000 000 kunder. Visa är dock störst i Sverige.

kreditkort2

08) Skaparen av de första kreditkorten trodde bara att det var en modefluga som snart skulle gå över. Även om skaparen McNamara hade en vision om att se hur bekvämt kreditkort faktiskt kunde vara, trodde han fortfarande att det bara skulle vara en modefluga. Han sålde sin andel i Diners Club för 200 000 dollar – motsvarande  1 600 000 dollar i dagens penningvärde. I mitten av 1960-talet hade Diners Club 1,3 miljoner kortinnehavare och accepterades över hela världen. Så kan det gå.

09) Den första generationen som hade kreditkort fick sina kort via reklambrev i brevlådan. År 1958 fick en Bank of America-anställd vid namn Joseph P. Williams den briljanta idén att skicka ut 60 000 reklambrev till sina kunder i staden Fresno, Kalifornien. I oktober året därpå hade Joseph P. Williams lyckats distribuera ut 2 000 000 kreditkort. Dessvärre visade det sig att cirka 20% av alla kreditkunder inte betalade tillbaka sina skulder, vilket resulterade i en förlust på 8,8 miljoner dollar för banken, och Joseph P. Williams förlorade jobbet.

10) Varje kreditkortsföretaget spenderar i snitt 700 kronor på just dig. Just för att du ska bli kund hos dem! Så länge du är kund hos dem är företagen bara nöjda, då de i snitt gör en vinst på 1 050 kr per kund – årligen!

 

Läs även
pengarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om pengar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar