1
1 poäng

Nikon Corporation är ett japanskt företag i Mitsubishisfären som specialiserar sig inom optik och bild. Dess produkter inkluderar kameror, kikare, mikroskop och mätinstrument. Det grundades år 1917 som Nihon (Nippon) Kōgaku Kōgyō. Företaget bytte 1988 namn till Nikon Corporation efter sina kameror. Du kanske fotograferar professionellt? Eller på fritiden som en hobby? I så fall har vi tio fakta som du med största sannolikhet inte kände till om det gigantiska kameraföretaget! Håll tillgodo!

Bytte namn 1946…

Nikon grundades år 1917 när tre ledande japanska optiska tillverkare gick samman för att bilda Nippon Kogaku K.K. Företaget bytte namn till Nikon först år 1946.

När autofokus infördes…

När autofokus infördes på 1960-talet ändrade alla andra kamera- och objektivtillverkare sina linsfästen för att rymma den nya tekniken med undantag för Pentax och Nikon. Detta gjorde Nikon branschledande för linskompatibilitet, med fler än 400 modeller som passar Nikons signaturmontering F. Moderna Nikons digitala SLR-kameror fortsätter att använda F-mount.

Nikon används till forskning…

Nikon perfekta fokussystem används till mikroskopen för biologisk forskning. Nikon har banat vägen för ”Perfect Focus System” (PFS) för att ge realtidsfokuskorrigering till mikroskops fokusdrift.

Nikons automatiska fokus under vattnet…

Företaget i fråga skapade också den första kameran och linsen med automatisk fokus som gick att använda under vattnet. När Nikonos RS introducerades år 1992 ändrade det undervattenfotografierna för alltid genom att vara den första spegelreflexmodellen att fungera under vattnet. Företaget började göra undervattenskameror så tidigt som 1963, men utan autofokus-förmågan kunde fotografer inte fånga världen under havet som de faktiskt såg den – tills Nikonos RS lanserades. Den var vattentät upp till 100 meter och blev snabbt en favorit bland dykare. Än idag är företaget ledande när det kommer till undervattenskameror!

Har ett helt eget museum…

Nikon har även sitt helt egna museum! Det slog upp portarna under 2015 TokyoJapan, och erbjuder bland annat visningar av samtliga modeller som har tagits fram och med en mer detaljerad historia.

M-modellerna är idag samlarobjekt…

Nikons M-modeller är idag samlarobjekt, just för att de hade fått stämpeln ”Made In Occupied Japan”. Specifikt två modeller kan du få cirka 50 000 dollar för, i ett använt men ändå fint skick. För att se om det är en riktig M-modell kan du ta dig en titt på serienumret, som bara består av sju siffror, jämfört med de i vanliga fallen åtta siffrorna. De har alla stämpeln ”Made In Occupied Japan” just för att de tillverkades i Japan under andra världskriget.

Har ett spel för att lära dig modellerna…

Företaget i fråga vill till och med att du ska spela deras spel för att lära dig mer om kameramodellerna. Ja, det är på allvar! På bolagets hemsida finns ett interaktivt spel som ger besökaren möjlighet att upptäcka mer information om företagets historia och föga kända fakta. Spelet hittar du HÄR (extern länk).

Nikon Coolpix A…

Den kompakta digitalkameran Coolpix A börjar att marknadsföras år 2013. Nikon DX-formatet CMOS-sensor används i Coolpix-seriens kamera för första gången.

Nikon 1 AW1…

Samma år, 2013, introduceras även Nikon 1 AW1, en avancerad typ av kamera med linser som är både vatten- och stöttåliga. Kanske för de fotografer som är ute i lite hårdare miljöer?

Globalt företag…

Idag är företaget etablerat i över 25 länder, med cirka 100 år på nacken. Kameraföretaget har strävat efter att inte bara göra den bästa kameran som är möjligt, utan att också göra den bästa upplevelsen för användarna att fånga sina dyrbara stunder.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win