Nikon Corporation är ett japanskt företag i Mitsubishisfären som specialiserar sig i optik och bild. Dess produkter inkluderar kameror, kikare, mikroskop och mätinstrument. Det grundades år 1917 som Nihon (Nippon) Kōgaku Kōgyō. Företaget bytte 1988 namn till Nikon Corporation efter sina kameror. Du kanske fotograferar professionellt? Eller på fritiden? I så fall har vi tio fakta som du med största sannolikhet inte kände till om det gigantiska kameraföretaget! Håll tillgodo!

Bytte namn 1946…

Nikon grundades år 1917 när tre ledande japanska optiska tillverkare gick samman för att bilda Nippon Kogaku K.K. Företaget bytte namn till Nikon först år 1946.

När autofokus infördes…

När autofokus infördes på 1960-talet ändrade alla andra kamera- och objektivtillverkare sina linsfästen för att rymma den nya tekniken med undantag för Pentax och Nikon. Detta gjorde Nikon branschledande för linskompatibilitet, med fler än 400 modeller som passar Nikons signaturmontering F. Moderna Nikons digitala SLR-kameror fortsätter att använda F-mount.

Nikon används till forskning…

Nikon perfekta fokussystem används till mikroskopen för biologisk forskning. Nikon har banat vägen för ”Perfect Focus System” (PFS) för att ge realtidsfokuskorrigering till mikroskops fokusdrift.

Nikons automatiska fokus under vattnet…

Nikon skapade också den första kameran och linsen med automatisk fokus som gick att använda under vattnet. När Nikonos RS introducerades år 1992 ändrade det undervattenfotografierna för alltid genom att vara den första spegelreflexmodellen att fungera under vattnet. Företaget i fråga började göra undervattenskameror så tidigt som 1963, men utan autofokus-förmågan kunde fotografer inte fånga världen under havet som de faktiskt såg den – tills Nikonos RS lanserades. Den var vattentät upp till 100 meter och så blev snabbt en favorit bland dykare. Än idag är företaget ledande när det kommer till undervattenskameror!

Har ett helt eget museum…

Nikon har även sitt helt egna museum! Det öppnade för två år sedan – år 2015 – i Tokyo, Japan, och erbjuder bland annat visningar av samtliga modeller som har tagits fram och med en mer detaljerad historia.

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....

10 fakta du antagligen inte visste om vindkraftverk

10 fakta du antagligen inte visste om vindkraftverk

Vindkraftverk är en maskinkonstruktion som omvandlar kinetisk energi ur vinden till elektricitet. De består av ett stationärt torn med en rotor som snurrar genom påverkan av vindens kraft. Rotorn driver en generator som producerar el som överförs till elnätet....

10 fakta du antagligen inte visste om Renault

10 fakta du antagligen inte visste om Renault

Renault S. A. är en fransk multinationell fordonstillverkare med huvudkontor i Boulogne-Billancourt i norra Frankrike. Idag ingår även märkena Dacia och Renault Samsung Motors i koncernen. Lastbilsdivisionen sköts sedan försäljningen 2001 av Volvo i dotterbolaget...