Välj en sida

Nikon Corporation är ett japanskt företag i Mitsubishisfären som specialiserar sig i optik och bild. Dess produkter inkluderar kameror, kikare, mikroskop och mätinstrument. Det grundades år 1917 som Nihon (Nippon) Kōgaku Kōgyō. Företaget bytte 1988 namn till Nikon Corporation efter sina kameror. Du kanske fotograferar professionellt? Eller på fritiden? I så fall har vi tio fakta som du med största sannolikhet inte kände till om det gigantiska kameraföretaget! Håll tillgodo!

Bytte namn 1946…

Nikon grundades år 1917 när tre ledande japanska optiska tillverkare gick samman för att bilda Nippon Kogaku K.K. Företaget bytte namn till Nikon först år 1946.

När autofokus infördes…

När autofokus infördes på 1960-talet ändrade alla andra kamera- och objektivtillverkare sina linsfästen för att rymma den nya tekniken med undantag för Pentax och Nikon. Detta gjorde Nikon branschledande för linskompatibilitet, med fler än 400 modeller som passar Nikons signaturmontering F. Moderna Nikons digitala SLR-kameror fortsätter att använda F-mount.

Nikon används till forskning…

Nikon perfekta fokussystem används till mikroskopen för biologisk forskning. Nikon har banat vägen för ”Perfect Focus System” (PFS) för att ge realtidsfokuskorrigering till mikroskops fokusdrift.

Nikons automatiska fokus under vattnet…

Nikon skapade också den första kameran och linsen med automatisk fokus som gick att använda under vattnet. När Nikonos RS introducerades år 1992 ändrade det undervattenfotografierna för alltid genom att vara den första spegelreflexmodellen att fungera under vattnet. Företaget i fråga började göra undervattenskameror så tidigt som 1963, men utan autofokus-förmågan kunde fotografer inte fånga världen under havet som de faktiskt såg den – tills Nikonos RS lanserades. Den var vattentät upp till 100 meter och så blev snabbt en favorit bland dykare. Än idag är företaget ledande när det kommer till undervattenskameror!

Har ett helt eget museum…

Nikon har även sitt helt egna museum! Det öppnade för två år sedan – år 2015 – i Tokyo, Japan, och erbjuder bland annat visningar av samtliga modeller som har tagits fram och med en mer detaljerad historia.

10 fakta du antagligen inte visste om Tesla

10 fakta du antagligen inte visste om Tesla

Tesla - eller Tesla, Inc. som det heter - är ett amerikanskt bil- och energiföretag med verksamhet inom elbilar och komponenter till elektriska drivlinor samt solceller och batterier för hemmabruk. Företaget fick sitt namn efter den berömda fysikern och uppfinnaren...

10 fakta du antagligen inte visste om Disneyland

10 fakta du antagligen inte visste om Disneyland

Disneyland Park är en av världens mest kända nöjesparker och besöks årligen av miljontals människor. Sedan portade slog upp den 17 juli 1955 har över 500 miljoner människor besökt parken. Temaparken - som ägs av The Walt Disney Company - är belägen i Anaheim,...

10 fakta du antagligen inte visste om KFC

10 fakta du antagligen inte visste om KFC

Kentucky Fried Chicken – kanske mer känt som KFC – är en snabbmatskedja med sina rötter i USA, som också har etablerat sig i flertalet andra länder – bland annat Sverige. KFC:s säljer främst friterad kyckling, och det välbekanta ansikte som du kan finna på dess...