10 fakta du antagligen inte visste om krokodiler

Krokodiler (på latin crocodylidae) är en familj av ordningen krokodildjur. De är större kräldjur som lever i anslutning till vatten i Afrika, Asien, Amerika och Australien. Beroende på taxonomi räknas 13 eller 14 nu levande arter till familjen. Här är tio fakta om kräldjuren, som existerat sedan dinosauriernas era, som du antagligen inte kände till sedan tidigare!

01Kan bli över 6 meter lång…
Saltvattenkrokodilen
, eller deltakrokodilen som den också kallas, är den största arten. De största intygade måtten för arten är 6,3 meter i längd och något över ett ton i vikt. Detta kan jämföras med den minsta arten, dvärgkrokodilen, som vanligen har en längd på cirka 1,6 meter (sällan upp till 1,9 meter).

02Oerhört snabba….
Krokodiler brukar aldrig direkt associeras med fart, men tack vare deras svans kan de simma uppemot 40 kilometer i timmen utan problem!

03En vidöppen mun tyder inte på aggressivitet…
När en krokodil sitter med gapet vidöppet är det inget tecka på aggressivitet. När gapet är öppet är det nämligen krokodilens sätt att ventilera, eftersom de svettas genom munnen. 

04

Myt att de simmar vid havsytan…
Säkerligen har du vid något tillfälle sett en gammal klassisk rysare där en krokodil sakta kommer smygandes vid havsytan och bara huvudet är synligt. Men i själva verket simmar de inte med huvudet över land, utan står faktiskt på havsbottnen med bakbenen, precis som på bilden nedan.

05Sväljer maten hel…
Matspjälkningssystemet ser i stort sett likadant ut som hos groddjuren. Den största skillnaden finns i munnen. Nya specialiserade körtlar tillkommer och tänderna är färre och allt mer specialiserade. Krokodiler har enbart tänder på käkarna, tänderna är fästa i djupa gropar i käkbenet. Krokodildjur har även en relativt orörlig tunga. Deras tänder är mycket väl anpassade för att både gripa och hålla fast sitt byte. Maten sväljer de gärna hel.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar