10 fakta du antagligen inte visste om salt

Visste du att det bara är en minoritet av allt utvunnet salt som faktiskt används till matlagning? Det mesta strös ut på våra gator under vinterhalvåret. En del öser på salt på sin mat, medan andra är mer försiktiga. Vad som är viktigt är dock att du har en någorlunda koll på ditt saltintag – även om det är svårt. För mycket salt kan nämligen skada din kropp något oerhört mycket! Därav bjuder vi på tio fakta som du bör känna till om just saltet!01) Den fantastiska Salar de Uyuni (världens största saltyta på 10 400 kvadratkilometer) i Bolivia blir som en spegel när ett tunt lager av vatten ligger ovanpå. Denna reflektion gör det till ett mycket användbart verktyg i kalibrering för vetenskaplig utrustning från yttre rymden. Saltplattan innehåller dessutom cirka hälften av världens utbud av litium.

02) Salt är så viktigt för din kropp, att om du dricker för mycket vatten kan det spolas ut ur systemet och orsaka en dödlig Hyponatremi. Kanske inte den roligaste dödsorsaken; drack för mycket vatten.

03) Även konsumtion av för mycket salt kan vara dödligt – du måste ta ungefär ett gram salt per kilo av din vikt för att dö. Detta användes dessutom som en metod för rituellt självmord i Kina förr i tiden – särskilt bland adeln då salt var så dyrt.

salt1

04) Den bästa typen av salt kommer från havet, och innehåller en mängd viktiga mineraler som kroppen mår bra av. Den absolut bästa typen av salt är havssalt som fortfarande är lite fuktig från havet det togs från.

05) Under medeltiden var salt en så dyrbar vara att det ibland refererades till ”det vita guldet”. Det hörde inte alls till ovanligheten att hyran kunde betalas i salt, eller andra varor också för den delen.

06) Det är en mycket vanlig missuppfattning att romerska soldater betalades i salt (därav det engelska ordet ”Salary”), men i själva verket betalades de i normala pengar. Missuppfattningen härstammar med största sannolikhet från att soldater skyddade vägar med salt som ledde till Rom (via Salarium). Romerska soldater var privatanställda, snarare än statligt anställda.

07) I början av 1800-talet var salt fyra gånger så dyrt som nötkött.

salt2

08) Bara cirka 6% av allt salt som utvinns används till maten världen över. Hela 17% används under vintern för att salta vägarna.

09) Det rekommenderade intaget av salt är dagligen cirka en tesked. Det här varierar givetvis efter din kroppsbyggnad och storlek. Dock är det svårt att kontrollera saltintaget, då det oftast inte nämns hur mycket salt mat och dryck innehåller i beteckningarna.

10) Visste du att salt dödar loppor, mördarsniglar med fler andra djur? Om du har barn som ofta tar hem loppor är det en bra idé att strö salt på en matta och låta barnet gnida sitt huvud mot det. Sängkläder behöver du inte heller tvätta, låt bara salt ligga på dem i tolv timmar.

 

Läs även
sockerfokus
10 fakta du antagligen inte visste om socker

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar