10 fakta du antagligen inte visste om människans historia

Människan har haft en minst sagt otrolig utveckling under alla dess år. Från att vara en apliknande hårig sak till att idag bygga rymdfarkoster och experimentera med saker vi inte ens kände till för femtio år sedan. Utvecklingen går snabbare nu än vad den någonsin har gjort tidigare, och innan vi kan ta oss till en ny planet är egentligen bara en tidsfråga. Kommer människan någonsin att dö ut? Den som lever får se, men här är åtminstone tio fakta som du antagligen inte kände till om människan.

01) Människan har varit jägare/samlare i 99% av sin historia – och är än idag – mer än någonsin.

02) Människan har blivit 50% tyngre och i snitt tio centimeter längre sedan de sista 100 år tillbaka än vad släktet någonsin tidigare har varit.

03) Under människans senaste 5 000 år har endast en enda sjukdom utrotats helt och hållet – smittkoppor.

manhistoria1

04) När Columbus ”upptäckte” Amerika var världsdelen redan befolkad med cirka 90 000 000 människor. Det vill säga en tredjedel av världens dåvarande befolkning.

05) Kriget i Afghanistan är det längst varade kriget i USA:s historia hittills.

06) Under istiden använde man i Storbritannien mänskliga huvudskelett som koppar och skålar. Mums!

07) Medellivslängden under antika Rom var mellan 20-30 år.

manhistoria2

08) Totalt sett under de 3 800 senaste åren har mänskligheten bara varit i fred med varandra i 268 år. Det vill säga endast 8% av tiden. Människan gillar att slåss mycket, med andra ord.

09) Det romerska härskarriket har man hört mycket om, och inte minst läst om i skolan. Men i själva verket var inte riket så stort som man kan tro, utan bara det 28:e största någonsin.

10) Under andra världskriget producerade Indien den största volontärarmén någonsin – med hela 2,5 miljoner frivilliga soldater. Åtminstone 38 av dessa indier fick dessutom en hedersmedalj.

 

 

Läs även
dodenfokus
10 fakta du antagligen inte visste om döden

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar