10 fakta du antagligen inte visste om Christopher Columbus

Christopher Columbus föddes någon gång mellan 26 augusti och 31 oktober 1451 i Republiken Genua och levde fram till  den 20 maj 1506 där han avled i Valladolid, Spanien. Han var en genuansk upptäckare och köpman. Med stöd från spanska kungaparet (kung Ferdinand II av Aragonien och Isabella I av Kastilien, ”Reyes Católicos”) gav han sig iväg över Atlanten för att finna en sjöväg till Indien, något som Vasco da Gama slutligen fann år 1498. Columbus nådde däremot Amerika år 1492. Han trodde då att han hade funnit en västlig rutt till Indien och befolkningen i Amerika kom därför att kallas indianer. Upptäckten markerar början av den europeiska koloniseringen av Amerika. Du har säkert tidigare läst om Columbus i skolan, men här är tio fakta som historialäraren antagligen inte hade med!


01Christopher Columbus familj var medlem av en mycket liten och lycklig grupp under medeltiden: den så kallade medelklassen. De flesta var extremt fattiga (bönderna). Några var mycket rik (adeln) och en liten minoritet tillhörde just medelklassen, vilket Columbus släkte lyckligtvis tillhörde.

02Redan vid unga år hade Columbus stora drömmar om att resa ut till havs! Som fjortonåring lämnade han skolan och sitt arbete på sin fars ullverkstad, för att istället bli lärling till en köpman på ett handelsfartyg.

christophercolumbus1
03Han talade ofta om sin önskan att sprida kristendomen till hedniska kulturer, och det var en populär utövning under denna tiden. Med att konvertera folk innebar det också att europeiska regeringar skulle kunna kontrollera de konverterade nykristna. Med andra ord var konverteringar inte bara till för religiösa ändamål, utan var också ett sätt för europeiska regeringar att rekrytera soldater, duktiga arbetare med mera.

04Under Columbus tid trodde de flesta att världen bildades i huvudsak av en gigantisk landmassa som bestod av Europa, Asien och Afrika. Främst trodde man detta eftersom dessa är de enda kontinenter som faktiskt nämns i bibeln. Landmassorna skulle vara omgivna av en enorm vattenförekomst, som de kallade för havet. Att det fanns fler kontinenter var totalt otänkbart.

christophercolumbus2
05Vissa forskare spekulerar i att Columbus kan ha fått hemlig information från en nära vän om länder långt västerut över havet. Denna sjöman kallas ibland för ”Den okända kaptenen”. Nuvarande historiker har dock inte funnit några bevis på hans existens, med undantag för vad som skrivs av vissa tidiga Columbus-biografer.

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar