10 fakta du antagligen inte visste om opera

Ordet ”opera” härstammar från det latinska ”opus”, och är en form av musikteater, förknippad med den västerländska konstmusiken från barocken och framåt. Opera brukar ofta förknippas till ett sångsätt, vilket egentligen är fel, då det i strikt mening är en genre. Här är ytterligare tio fakta som du bör känna till om den kraftfulla operan!01) Richard Strauss opera Salome (”Zahl-oh-maj”) från 1905, om Salome och Johannes döparen, var så grafiskt våldsam att den förbjöds på Metropolitan Opera i New York i decennier. Den innehöll incest, nakenhet, mord och en dramatisk scen där Salome kysser läpparna på Johannes Döparens avhuggna huvud. Lite värre än den gamla TV-serien Skilda Världar, med andra ord.

02) När den beryktade sopranen Francesca Cuzzoni vägrade att sjunga arian ”Falsa immagine” av Handels Ottone, tog Handel henne vid midjan och svor han skulle kasta ut henne genom fönstret om hon inte sjöng.

03) Det hör till allmän kännedom idag att auktioner ibland hyr in falska budgivare, men också operaverksamheterna har haft liknande händelser. Operakompositörer hyrde förr i tiden ofta in en grupp människor för att heja på deras verk eller bua på konkurrenterna. Detta var vanligast under europeiska operaföreställningar.

opera1

04) Under 1600-talet var kvinnor inte tillåtna att sjunga på scenen, inte ens i kör. Kastrerade män, även kallat kastrater, skulle istället sjunga kvinnornas delar. Den första av de stora kastrater var Baldassare Ferri (1610-1680). Han var så känd att stadens människor mötte honom fem mil utanför staden och fyllde hans vagn med blommor.

05) Det första uppträdandet av Puccinis opera Madame Butterfly var en av operavärldens största floppar någonsin. Publiken gjorde fågel-, ko- och getljud och buade. Dock lyckades Madame Butterfly efter några fler föreställningar bli en av de mest älskade operor i historien.

06) Efter att påven Innocentius XII (1615-1700) fick höra det ”skandalösa beteendet” på Tor di Nona år 1697, ansåg han operahuset omoraliskt och beordrade att det skulle brännas till marken.

07) Grundaren av tyska operan, Christoph Willibald von Gluck (1714-1787 (se bilden nedanför)), var en viktig kraft i att lyfta ut operan från onaturliga och dramatiska metoder till mer realistiska föreställningar. Han påverkade även storheter som Mozart och Wagner.

opera2

08) När Charles Gounods (1818-1893) operaföreställning Faust inte lyckades sälja några större mängder biljetter valde producenten att ge bort biljetter till de tre första föreställningarna till folk utanför staden, och förklarade sedan att föreställningarna var utsålda. Alla undrade vad det var för väsen det handlade om kring föreställningen, och allmänheten började på så vis att köpa biljetter, vilket i sin tur ledde till att Faust blev en succé.

09) Att vissla på många föreställningar i flertalet europeiska länder betyder faktiskt att man ”buar” åt föreställningen. Så kort och gott, låt bli att vissla på opera för att undvika eventuella kulturkrockar!

10) Mozart skrev sin första opera, Bastien och Bastienne, en parodi av Jean-Jacques Rousseaus opera intermezzo Le Devin du village (The Village Soothsayer), när han bara var 12 år gammal.

 

Läs även
ljudprofil1
10 fakta du antagligen inte visste om ljud

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar