Välj en sida

Våren är i full gång och blommorna blommar som aldrig förr ute. Skogarna är fulla av vitsippor och allergikerna klagar som aldrig förr. Våren är här, kort sagt! Därför känns det lägligt för oss att dela med oss av den viktigaste fakta om blommor! Håll tillgodo!

Rosor är röda, och äpplen likaså…

Tro det eller ej, men rosor är besläktade till äpplen, hallon, körsbär, persikor, plommon, nektariner, päron och mandel.

Blomma stor som ett träd…

Den största blomma i världen är Titan Arum (Amorphophallus titanum), som kan bli över tre meter hög och nästan en meter bred. Blommorna luktar dock inte så gott, och påminner om lukten av ruttet kött. Det kanske inte är så konstigt att de kallas för ”likblommor”. Se själv hur stora de kan bli på bilden nedanför.

Idag är de åtminstone billigare…

Under 1600-talet i Nederländerna var tulpanlökar mer värdefullt än vad guld var.

En hundra miljoner år gammal blomma…

Forskare upptäckte världens äldsta blomma under år 2002 i nordöstra Kina. Blomman, som heter Archaefructus sinensis (se bild nedanför) på latin, blommade för cirka 125 000 000 år sedan och liknar en näckros.

Tips om middagsplaner…

Maskrosor kan tyckas vara ogräs, men dessa blommor och blad är en bra källa till vitamin A och C, järn, kalcium och kalium. Ut och ät maskrosor tills tungan blir gul!

10 fakta du antagligen inte visste om koldioxid

10 fakta du antagligen inte visste om koldioxid

Koldioxid, med den kemiska formeln CO2, är vid rumstemperatur en färglös gas. Den fyller viktiga biologiska funktioner och spelar en central roll för jordens växtlighet. Koldioxid är även en viktig växthusgas. Koldioxid används för många olika industriella...

10 fakta du antagligen inte visste om stränder

10 fakta du antagligen inte visste om stränder

Visst ser det helt underbart ut på bilden ovanför? Att kunna få ligga på stranden i solljuset och bara njuta! Just detta gör miljontals svenskar årligen, antingen någonstans i Sverige, eller rent av utomlands. Här är i alla fall tio fakta om stränder som kan vara kul...

Notice: Undefined offset: 0 in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-includes/taxonomy.php on line 2078