10 fakta du antagligen inte visste om blommor

Våren är i full gång och blommorna blommar som aldrig förr ute. Skogarna är fulla av vitsippor och allergikerna klagar som aldrig förr. Våren är här, kort sagt! Därför känns det lägligt för oss att dela med oss av den viktigaste fakta om blommor! Håll tillgodo!01) Tro det eller ej, men rosor är besläktade till äpplen, hallon, körsbär, persikor, plommon, nektariner, päron och mandel.

02) Under 1600-talet i Holland var tulpanlökar mer värdefullt än vad guld var.

03) Den största blomma i världen är Titan Arum (Amorphophallus titanum), som kan bli över tre meter hög och nästan en meter bred. Blommorna luktar dock inte så gott, och påminner om lukten av ruttet kött. Det kanske inte är så konstigt att de kallas för ”likblommor”. Se själv hur stora de kan bli på bilden nedanför.

blommor1

04) Forskare upptäckte världens äldsta blomma under år 2002 i nordöstra Kina. Blomman, som heter Archaefructus sinensis på latin, blommade för cirka 125 000 000 år sedan och liknar en näckros.

05) Maskrosor kan tyckas vara ogräs, men dessa blommor och blad är en bra källa till vitamin A och C, järn, kalcium och kalium. Ut och ät maskrosor tills tungan blir gul!

06) Solrosor roterar under hela dagen för att följa solen från öst till väst.

07) Förr i tiden i Ryssland användes röda tulpaner för att förklara sin kärlek till någon, där det svartfärgade centrumet av tulpanen symboliserade ett kolbränt hjärta av passionen till kärleken.

blommor2

08) En tusensköna har faktiskt medicinska effekter på människan. Bland annat kan den hjälpa att lindra matsmältningsbesvär, lätta på hosta, bromsa blödningen och lätta på ryggsmärtor. Inte illa pinkat för en vitgul blomma, va?

09) Brukar du ställa in påskliljor under påsken? Akta dig, för påskliljornas lökar kan lätt förväxlas med vanliga lökar, och använder du dessa i matlagningen kommer du med all sannolikhet att bli förgiftad.

10) För att producera ett gram av rosolja behövs hela 2 000 (!) rosor.

 

Läs även
varenfokus
10 fakta du antagligen inte visste om våren

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar