4
4 poäng

Ingen vet exakt hur gammal handstickning egentligen är, även om man vet att människan har vävt längre än vad man har stickat. Idag är det en mångmiljardindustri världen över, men till majoriteten är det på hobbynivå i hemmet. Stickar du? I så fall kanske du inte kände till något av det viktigaste när det kommer till handstickandets historia!

Man vet egentligen väldigt lite om dess historia…

Historien om handstickning är inte något vidare känd, eftersom tyger som används för stickning är gjorda av ull, silke och andra fibrer som sönderfaller snabbt. Dessutom är stickor som har används till handstickning svårt att skilja från andra ting, såsom enklare verktyg för hår, grillspett eller andra användningsområden som en vass pinne kan ha används till.

Och fel har vi haft…

Många gamla textilfragment som tros ha varit stickning har senare visat sig vara nålbindning.

Tros vara relativt nytt…

Historikers ståndpunkt är att stickning är en relativt ”ny” uppfinning, eftersom det inte finns några gamla legender eller målningar av någon som stickar. Däremot finns det en uppsjö av legender som utför spinning och vävning, såsom Arachne, Ixazaluoh, Nephthys och Amaterasu. Det finns heller inga gamla gudar eller gudinnor som stickar enligt målningar eller texter.

Har antagligen sitt ursprung hos araberna…

Handstickning har antagligen sitt ursprung i arabvärlden, och därifrån spred det sig med korstågen till Spanien och övriga Europa. Uttrycket ”att sticka” tillsattes inte till det engelska språket förrän på 1400-talet.

Bomullsstrumpor det första fyndet…

Ett av de tidigaste kända exemplen på handstickning var ett par bomullsstrumpor som hittades i Egypten och var från det första årtusendet e.Kr.

Och visst finns det världsrekord även i handstickning…

Rekordet för flest människor som handstickar samtidigt skedde i september år 2012 på Royal Albert Hall, London, när 3 083 personer stickade tillsammans i 15 minuter.

Nordamerikas snabbaste stickare…

Och på tal om rekord, Linda Benne har under de senaste tio åren varit den nordamerikanska mästarinnan när det kommer till att handsticka under tidspress! Hon kan sticka 253 maskor på tre minuter. Försök att slå det!

Från nytta till hobby…

När stickmaskinen uppfanns, blev handstickningen mer eller mindre ”onödig” i större utsträckning. Däremot har stickningen mer blivit till en hobby som utförs i hemmet.

Första handelsforumet etablerades i Paris…

Det första handelsforumet för stickning och alla dess tillbehör etablerades i den franska huvudstaden Paris redan år 1527.

Försök bräcka rekordet, om du kan…

Världens snabbaste handstickare är Miriam Tegels från Nederländerna. Hon kan sticka 118 maskor under bara en enda minut. Vad är ditt rekord?

Utfördes bara av män…

Från början var handstickning något som bara män utförde. Det var först under vissa perioder i historien, särskilt under industrialiseringen och den viktorianska eran i Väst, som vissa handarbetsaktiviteter började associeras starkt med könsroller, där kvinnor förväntades ägna sig åt hemarbete och män åt arbete utanför hemmet.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

4
4 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
5
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
3
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
4
omg
win win
1
win