Välj en sida

Ingen vet exakt hur gammal handstickningen egentligen är, även om man vet att människan har vävt längre än vad man har stickat. Idag är det en mångmiljardindustri världen över, men till majoriteten är det på hobbynivå i hemmet. Stickar du? I så fall kanske du inte kände till något av det viktigaste när det kommer till stickandets historia.

Vi vet lite om dess historia…

Historien om handstickning är inte något vidare känd, eftersom tyger som används för stickning är gjorda av ull, silke och andra fibrer som sönderfaller snabbt. Dessutom är stickor som har används till stickning svårt att skilja från andra ting, såsom enklare verktyg för hår, grillspett eller andra användningsområden som en vass pinne kan ha används till.

Och fel har vi haft…

Många gamla textilfragment som tros ha varit stickning har senare visat sig vara nålbindning.

Tros vara relativt nytt…

Historikers ståndpunkt är att stickning är en relativt “ny” uppfinning, eftersom det inte finns några gamla legender eller målningar av någon som stickar. Däremot finns det en uppsjö av legender som utför spinning och vävning, såsom Arachne, Ixazaluoh, Nephthys och Amaterasu. Det finns heller inga gamla gudar eller gudinnor som stickar enligt målningar eller texter.

Härstammar antagligen från araberna…

Handstickning har antagligen sitt ursprung i arabvärlden, och därifrån spred det sig med korstågen till Spanien och övriga Europa. Uttrycket “att sticka” tillsattes inte till det engelska språket förrän på 1400-talet.

Bomullsstrumpor det första fyndet…

Ett av de tidigaste kända exemplen på handstickning var ett par bomullsstrumpor som hittades i Egypten och var från det första årtusendet e.Kr.

10 fakta du antagligen inte visste om gitarrer

10 fakta du antagligen inte visste om gitarrer

Gitarr är ett stränginstrument som består av en resonanslåda med flat eller något rundad botten och en lång hals försedd med greppbräda. Olika slags gitarrer är exempelvis elgitarr och klassisk gitarr. Men det här visste du redan så klart, så här kommer istället tio...