10 fakta du antagligen inte visste om påvar

Påve (av latinets papa, ”fader”) är titeln för biskopen av Rom, tillika Katolska kyrkans högste ledare. Själva ordet ”påve” kunde förr även användas om andra höga kyrkoledare. Patriarken av Alexandria bär alltjämt titeln påve, liksom maronitiska kyrkans överhuvud. Den romerske påven räknas inom bl.a. Katolska kyrkan som aposteln Petrus efterträdare eftersom Petrus anses vara den förste biskopen i Rom. Katolska kyrkan anser att den roll eller ämbete som gavs åt Petrus lever kvar och har getts till efterföljande biskopar i Rom. Enligt bibeln anförtrodde Jesus Kristus själv kyrkan till Petrus. Här i Sverige har vi ingen majoritet av katoliker, men åtminstone ett gäng, så därför bjuder vi på lite spännande läsning om just påvar!01) En av de tidigare utsedda påvarna blev det av en ren olyckshändelse. Under medeltiden skulle kardinaler ofta rösta för en slumpmässig kandidat under den första påvliga omröstning bara för att se hur de andra kardinalerna röstade, men år 1334 misslyckades detta totalt när de alla råkade röstade på samma person. Snacka om att Benedictus XII var förvånad när han blev vald till påve – helt av misstag.

02) Tyska munkar lever bara på öl under fastan – just för att de tycker det är så gott. Däremot har de vid ett tillfälle känt sig skuldbelagda och syndiga för att dricka öl, vilket resulterade i att de tog med öl till Rom för påvens godkännande. Påven avskydde drycken, vilket resulterade i att de bara får dricka öl under just fastan.

03) Tre dagar före julafton år 1967 besökte den amerikanska presidenten Lyndon B. Johnson påven Paulus VI, där de utbytte unika gåvor. Medan den amerikanska presidenten fick en fantastisk målning från 1400-talet av påven Paulus VI, fick påven själv stor bronsbyst föreställande Johnsons huvud. Uhm, givmilt?

pavar1

04) År 1951 sade påven Pius XII att Big Bang-teorin är kompatibel med katolicismen. Detta var alltså den första påve som erkänt att Big Bang kan ha ägt rum, istället för att Gud skapade universum.

05) Om en katolsk präst avslöjar något som någon sagt till honom av någon anledning alls, är han automatiskt bannlyst från den katolska kyrkan och kan endast bli förlåten av påven.

06) Påven Franciskus var en gång i tiden en dörrvakt utanför en nattklubb innan han blev påve. Snacka om att byta yrke!

07) Benedictus XVI älskade att flyga sin egen helikopter som påve, men visste inte hur man körde en bil och saknade körkort.

pavar2

08) Pius XII, som ofta kritiserades för att inte tala emot Hitler, övervakade ett räddningsnätverk som räddade 860 000 judiska liv – mer än alla de internationella organisationerna tillsammans.

09) Den medeltida påven Gregorius IX ansåg att katter var en ”inkarnation av Satan”. Detta ledde till en massdöd av katter, vilket fick råttbefolkningen att svälla, vilket i sin ordning snabbade på spridningen av digerdöden. Bra där.

10) Benedictus XVI anklagades för konspiration för att täcka upp sexuella övergrepp i USA. Men på Vatikanens begäran beviljade president George W. Bush honom immunitet från åtal.

 

Läs även
uppfinnarefokus
10 fakta du antagligen inte visste om kända uppfinnare

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar