2
2 points

Citron är ett träd i familjen vinruteväxter och även namnet på själva frukten. Citronen är inte en naturlig art utan en hybrid mellan andra arter i släktet Citrus. Citronen bildar en taggig buske eller litet träd mellan 3 och 6 meter. Bladen blir 6,5-10 centimeter långa och är elliptiska till äggrunda, spetsiga eller uddspetsiga med bladskaft som har smala vingar. Den bildar både tvåkönade blommor och rena hanblommor med bara ståndare. Med största sannolikhet använder du ofta citroner när du lagar mat eller bakar, men här är tio fakta som du med största sannolikhet inte kände till om något så vardagligt som just citronen!

Rena rama miraklet mot akne…

Vad som kanske kan låta lite kontroversiellt, men faktiskt har blivit bevisat, är att citroner kan mildra akne och ta bort pormaskar från ansiktet. Citroners antibakteriella och svampdödande egenskaper gör dem till ett naturligt alternativ för att behandla akne. Det är inget vidare avancerat heller; skär upp en citron och gnugga den lite lätt mot ansiktet upprepande gånger under en längre period bara.

Hjälper andra frukter att hålla sig färska…

Saften från en citron håller skurna bananer, äpplen, avokado och annan färsk frukt från att bli mörka i flera timmar! Perfekt om du vill hålla din fruktsallad fräsch under en längre period!

Så mycket ger en enda citron…

Du kan få 2-3 matskedar saft (30-45 ml) och 2-3 teskedar rivet skal (cirka 10-15 gram) från bara en enda medelstor citron.

För- och nackdelar med kylskåpsförvaring…

Citroner kan hålla sig färska i kylskåp i upp till sex veckor och vid rumstemperatur i cirka två veckor. Däremot kommer en citron som har varit i rumstemperatur att innehålla mer saft jämfört med en citron som har legat i ett kylskåp.

Mirakelkuren för vitare tänder…

Strunt i Pepsodent och allt vad alla mirakeltandkrämer heter! Citron gör nämligen dina tänder vitare också. Allt du behöver är lite bakpulver och citron. Blanda dessa till en sörja och smeta sedan ut det på tänderna. Se dock till att inte ha det liggandes på tänderna i mer än en minut, eftersom syran i citroner är så pass stark att den kan slita på emaljen. Därefter sköljer du bara ur munnen och borstar bort allt med en vanlig tandborste.

Därför innehåller majoriteten av rengöringsmedel citrondoft…

Den höga surheten hos citroner gör dem till goda rengöringshjälpmedel. Det kan ju förklara varför så många städprodukter finns med citrondoft!

Produktiva träd…

Ett enda citronträd kan producera upp till 270 kg med citroner – varje år! Likaså kan bladen från citronträden användes för att göra te! Citronbladste anses av vissa ha hälsofördelar och en mild, uppfriskande smak.

Har sitt ursprung från Asien…

Citronträden har sitt ursprung från Asien. Forskare tror att de första träden började växa i södra Indien, norra Burma eller någonstans i Kina. Man vet med andra ord inte helt säkert.

Så fick citronerna sin spridning i Europa…

Europas första citronträd planterades i GenoaItalien, under 1400-talet. De spreds senare genom handel och utforskning. I Italien – och andra delar av Medelhavsområdet – blev citrusfrukter som citroner snabbt populära och blev en viktig del av den lokala kulturen och gastronomin.

Läkare uppmuntrade användandet av citroner…

James Lind (1716-1794), en skotsk läkare som var först med att uppmuntra konsumtionen av citrusfrukter för att förebygga och bota skörbjugg. Han genomförde bland annat ett experiment där han gav sjömän citrusfrukter, särskilt citroner och apelsiner, och observerade att detta förebyggde och behandlade skörbjugg.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win