10 fakta du antagligen inte visste om öl

Att öl är älskat i världens alla hörn är väl kanske ingen nyhet direkt. Men att man drack det för redan 4 000 år sedan kanske du inte visste? Det äldsta funna ölreceptet är nämligen cirka 4 000 år gammalt. Här följer tio fakta som du måste känna till om pubens favorit.


01) Att förespråka för öldrickande är inget vi sysslar med, men det är faktiskt bevisat att öl (i måttliga mängder, så klart) kan förminska risken för hjärtsjukdomar och kognitiva försämringar. Skål på det!

02) ”Cenosillicafobi” är rädslan för ett tomt ölglas. Japp, det finns alltså en fobi mot tomma ölglas.

03) Världens starkaste öl, ”Snake Venom”, har hela 67,5% i alkoholhalt!

beer1

04) I Amsterdam betalar man alkoholister i öl, tobak och en lite mindre summa pengar för att hålla gatorna rena och få dem till att hjälpa till och arbeta i samhället.

05) Öl ansågs inte som en alkoholhaltig dryck i Ryssland förrän år 2013.

06) Finland har gjort sig kända för en mängd konstiga tävlingar. I det årliga finska världsmästerskapen i att bära sin fru på ryggen får vinnaren sin frus vikt i öl som förstapris. Tävlingen går ut på att springa en lättare hinderbana så snabbt som möjligt med sin fru på ryggen.

07) Det finns en öl bryggt från bananer i Afrika, ”Wolf Creek Brewery” (se bild).

beer2

08) ”Wat Pa Maha Chedi Kaew”-templet i Thailand är byggt av 1 000 000 Heineken-flaskor, och även några få inhemska ölflaskor.

09) Fram till 1970-talet serverades lättöl i de belgiska skolornas matsalar. Förklarar detta kanske de dåliga betygen under 70-talet i Belgien?

10) Det irländska ölmärket ”Guinness” dricks mer i Nigeria än i dess hemland, Irland.

BONUS) Den första flygplanskaparen i Norge valde att ge upp efter att ha växlat in sina vapen mot mer öl.

 

Läs även
alkohol-fokus
10 fakta du antagligen inte visste om alkohol

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar