10 fakta du antagligen inte visste om engelska Premier League

Premier League, tidigare kallad FA Premier League, är en engelsk fotbollsliga, grundad år 1992. Premier League är den högsta ligan i det engelska ligasystemet. 20 klubbar spelar i Premier League varje säsong, varav de tre första blir direktkvalificerade till UEFA Champions League & det fjärde laget får kvala till UEFA Champions League. De tre sista blir nedflyttade till English Football Leagues förstadivision, The Championship. Med tanke på att den brittiska fotbollen ligger nära våra svenska hjärtan kommer här tio fakta som du kanske inte kände till om den engelska högstaligan i fotboll – oavsett om du är världens mest fotbollsintresserade eller inte. 

01Den som har blivit utbytt mest…
Ryan Giggs
(Manchester United) är den spelare i den engelska högstaligan som har blivit utbytt mest utav alla. Hela 134 gånger har han blivit utbytt under sin karriär (1990 – 2014). Visserligen får man ha i åtanke att han spelade i ligan i hela 24 år också.

02Endast tre spelare har gjort mål, assist och självmål i en och samma match…
Wayne Rooney
, Gareth Bale och Kevin Davies är de enda spelarna att göra mål, assist och dessutom bidraga med ett självmål i en och samma Premier League-match. Gareth Bale (bild nedan) är den enda som dessutom fått ett gult kort under samma match.

03Samma spelare har flest missade straffar och flest straffmål…
Alan Shearer
(Southampton, Blackburn Rovers, Newcastle United) är den spelare som har missat flest straffar genom tiderna i ligan – 11 styck för att vara exakt. Men för att vara rättvis är han också den spelare som har gjort flest straffmål56 styck

04

Har inte förlorat en enda match han gjort mål i…
Darius Vassell, på bilden nedan, (Aston Villa, Manchester City, Leicester City) har gjort mål i hela 46 olika Premier League-matcher – och har inte förlorat en enda av de målgörande matcherna, vilket är ett rekord.

05Tre stjärnspelare har gjort hattrick födda efter Premier League grundades…
Endast tre spelare födda efter att Premier League började (augusti 1992) har gjort hattrick i Premier League: Raheem Sterling (Manchester City), Harry Kane (Leciester City (lån)) och Romelu Lukaku (Everton). Och endast en spelare född före 1960 har gjort hattrick i Premier League – Gordon Strachan

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar