2
2 poäng

Utforska världens vidsträckta territorier och de imponerande landmassorna som utgör jorden. Med 195 länder att välja bland är det en mäktig uppgift att identifiera sig som de allra största länderna på jorden. Här tar vi en närmare titt på de tio gigantiska nationerna som dominerar världens yta.

Algeriet
2 381 741 km²…

Snabbfakta om Algeriet:

 • Yta: 2 381 741 km².
 • Befolkningsmängd: 44 miljoner människor (2021).
 • Huvudstad: Alger, cirka 3,6 miljoner människor.
 • Största stad: Alger, cirka 3,6 miljoner människor.
Algeriet.

Algeriet, beläget i Nordafrika med Medelhavet i norr och Saharaöknen i söder, är en nation med en fascinerande blandning av historia, kultur och natur. Dess huvudstad, Alger, är en levande stad som bär på spår av en rik kolonial och arabisk arv. Landet är hem för många olika etniska grupper och har influenser från berber, arabisk, och fransk kultur.

Algeriets landskap sträcker sig från de karga öknarna i Sahara till de gröna dalgångarna längs Medelhavet och de imponerande bergskedjorna i Atlasbergen. Denna mångfald ger enastående möjligheter för äventyr och utforskning, från vandring i bergspassen till att utforska antika ruiner och beundra traditionell konst och hantverk. Med en total yta på 2 381 741 km² hamnar Algeriet på en tionde plats bland världens största länder sett till ytan.

Kazakstan
2 724 900 km²…

Snabbfakta om Kazakstan:

 • Yta: 2 724 900 km².
 • Befolkningsmängd: 19 miljoner människor (2021).
 • Huvudstad: Nur-Sultan (tidigare känt som Astana), cirka 1,1 miljoner människor.
 • Största stad: Almaty, cirka 1,9 miljoner människor.
Kazakstan.

Kazakstan, det vidsträckta landet i Centralasien, var fram till den 6 december 1991 en del av Sovjetunionen. Med städer som den moderna huvudstaden Nur-Sultan (tidigare Astana) och den pulserande Almaty som kulturella nav, bjuder landet på en fascinerande resa genom historien och framtiden. Från de vidsträckta stepperna i norr till de dramatiska bergskedjorna i söder, erbjuder Kazakstan enastående möjligheter för äventyr och utforskning. Med en mångfaldig befolkning och en blandning av kulturer och traditioner har landet en unik charm som fascinerar besökare från hela världen. Kazakstan är en plats där gamla traditioner möter modernitet, och där varje hörn berättar en historia om dess rika och varierade arv.

Argentina
2 780 400 km²…

Snabbfakta om Argentina:

 • Yta: 2 780 400 km².
 • Befolkningsmängd: 45 miljoner människor (2021).
 • Huvudstad: Buenos Aires, cirka 3 miljoner människor.
 • Största stad: Buenos Aires, cirka 3 miljoner människor.
Argentina.

Som näst största land i Sydamerika har Argentina en total yta på 2 780 400 km². Landet som sträcker sig från de snötäckta topparna i Anderna till de böljande slätterna på Pampas, är känt för sin rika kultur, hisnande natur och passion för fotboll. Med Buenos Aires som sin pulserande huvudstad, lockar landet besökare med sin livliga tangomusik, utsökta kött och mångfaldiga landskap. Med en historia präglad av invandring och mångfald, och en framstående plats i världen för kulturellt arv och gastronomi, är Argentina ett land som erbjuder en oförglömlig upplevelse för den som vågar utforska det.

Med en total yta på 2 780 400 km² hamnar Argentina på en åttonde plats bland världens största länder sett till ytan.

Indien
3 287 263 km²…

Snabbfakta om Indien:

 • Yta: 3 287 263 km².
 • Befolkningsmängd: 1,39 miljarder människor (2021).
 • Huvudstad: New Delhi, cirka 30 miljoner människor i hela den administrativa regionen, inklusive New Delhi stad och dess omgivningar.
 • Största stad: Mumbai, cirka 21 miljoner människor.
Indien.

Indien har nu gått ifrån Kina som det folkrikaste landetjorden (våra siffror i denna listan är dock från 2021), men sett till ytan hamnar Indien lite längre ner än Kina, med sina 3 287 263 km². Indien är beläget i Sydasien, och är en färgstark kavalkad av kultur, historia och livlighet. Med en befolkning på över 1,4 miljarder människor är det en av världens mest mångfacetterade och dynamiska nationer. Från de majestätiska Himalaya i norr till de tropiska stränderna i söder, erbjuder Indien en hisnande variation av landskap och klimat. Landet är också känt för sin rika kulturella arv och enastående arkitektur, med historiska monument som Taj Mahal och tempelkomplex som Khajuraho.

Att finnas med på topp tio-listan både bland de folktätaste och största länderna till ytan är ingen dålig bedrift.

Australien
7 741 825 km²…

Snabbfakta om Australien:

 • Yta: 7 741 825 km².
 • Befolkningsmängd: 25,7 miljoner människor (2021).
 • Huvudstad: Canberra, cirka 460 000 människor.
 • Största stad: Sydney, cirka 5,4 miljoner människor.
Australien.

Australien, ett ö-landskap av extraordinär skönhet och mångfald, lockar besökare med sina spektakulära naturfenomen och avslappnade livsstil. Med en total yta på 7 741 825 km² hamnar Australien dessutom på en sjätte plats bland världens största länder. Från de glittrande strändernaGold Coast till de majestätiska klipporna i Röda Centret, bjuder landet på enastående äventyr och upplevelser. Med pulserande städer som Sydney och Melbourne, rika kulturella arv och en unik flora och fauna, är Australien en destination som fascinerar och förför besökare från hela världen.

Brasilien
8 515 770 km²…

Snabbfakta om Brasilien:

 • Yta: 8 515 770 km².
 • Befolkningsmängd: 213 miljoner människor (2021).
 • Huvudstad: Brasília, cirka 3,1 miljoner människor.
 • Största stad: São Paulo, cirka 12 miljoner människor.
Brasilien.

Brasilien, känt för sin livliga kultur, hisnande natur och passion för fotboll, är Sydamerikas hjärta och täcker en yta på totalt 8 515 770 km², vilket gör att det hamnar på en femte plats bland världens största länder sett till ytan. Från de tropiska regnskogarna i Amazonas till de gyllene stränderna i Rio de Janeiro, bjuder landet på enastående landskap och mångfaldiga upplevelser. Med sin pulserande musik, färgglada karnevaler och rika kulturella arv, är Brasilien en plats där varje gata, varje smak och varje ljud berättar en historia.

Kina
9 596 960 km²…

Snabbfakta om Kina:

 • Yta: 9 596 960 km².
 • Befolkningsmängd: 1,41 miljarder människor (2021).
 • Huvudstad: Beijing (Peking), cirka 21 miljoner människor.
 • Största stad: Shanghai, cirka 26 miljoner människor.
Kina.

Kina, en av världens äldsta civilisationer, lockar med sin rika historia, mångsidiga kultur och imponerande modernitet. Med städer som Peking (Beijing), Shanghai och Hongkong som pulserande centra för ekonomi och kultur, är Kina ett land av kontraster och möjligheter. Från de majestätiska Kinesiska muren till de antika kejsarpalatsen, bjuder landet på enastående historiska monument och arkitektoniska underverk. Samtidigt som det omfamnar sin rika kulturarv, strävar Kina mot framtiden med imponerande teknologiska innovationer och ekonomisk tillväxt.

Med en yta på totalt 9 596 960 km² hamnar Kinafjärde plats bland världens största länder. Ha dock i åtanke att Kinas gränser är väldigt kontroversiella och beroende på vem man frågar kan landets totala landyta se väldigt annorlunda ut.

USA
9 826 675 km²…

Snabbfakta om USA:

 • Yta: 9 826 675 km².
 • Befolkningsmängd: 331 miljoner människor (2021).
 • Huvudstad: Washington D.C., cirka 689 500 människor.
 • Största stad: New York City, cirka 8,8 miljoner människor.
USA.

tredje plats bland världens största länder sett till ytan finner vi USA. Känt som ”Landet av frihet”, är USA en nation som omfattar en otrolig mångfald av människor, kulturer och landskap. Från de glittrande skyskraporna i New York City till de majestätiska nationalparkerna i Yellowstone och Grand Canyon, bjuder landet på enastående natur och en mängd olika upplevelser. Med sin rika historia, banbrytande innovationer och inflytelserika populärkultur, har USA alltid haft en central plats i världen.

Inte nog med att USA hamnar på en tredje plats när det kommer till de största länderna sett till ytan – landet innehar även samma plats när det kommer till de folkrikaste ländernajorden.

Kanada
9 984 670 km²…

Snabbfakta om Kanada:

 • Yta: 9 984 670 km².
 • Befolkningsmängd: 38 miljoner människor (2021).
 • Huvudstad: Ottawa, cirka 1 miljon människor.
 • Största stad: Toronto, cirka 2,7 miljoner människor.
Kanada.

Kanada, beläget i Nordamerika och gränsgranne till USA, är känt för sina vidsträckta landskap, vilda natur och framförallt vänliga invånare. Från de snötäckta bergen i Klippiga bergen till de glittrande kustlinjerna i British Columbia, bjuder landet på enastående skönhet och äventyr. Med städer som Toronto, Vancouver och Montréal som pulserande centra för kultur och mångfald, är Kanada en smältdegel av olika kulturer och traditioner. Landet är också känt för sin framstående utbildning och höga levnadsstandard, vilket gör det till en lockande destination för både besökare och invånare.

Med sina imponerande 9 984 670 km² är Kanada världens näst största land sett till ytan. Landet hade en befolkning på cirka 38 miljoner människor enligt uppskattningar från 2021. Befolkningstätheten i Kanada var ungefär 4 personer per kvadratkilometer, vilket gör landet till ett av de minst tätbefolkade länderna i världen sett till befolkningstäthet.

Ryssland
17 098 242 km²…

Snabbfakta om Ryssland:

 • Yta: 17 098 242 km².
 • Befolkningsmängd: 145 miljoner människor (2021).
 • Huvudstad: Moskva, cirka 12 miljoner människor.
 • Största stad: Moskva, cirka 12 miljoner människor.
Ryssland.

Ryssland, världens största land till ytan, sträcker sig över två kontinenter och erbjuder enastående landskap, rik historia och kulturell mångfald. Från snötäckta vidder i Sibirien till de historiska monumenten i Moskva och S:t Petersburg, bjuder landet på en resa genom århundraden av historia och tradition. Med sin imponerande arkitektur, mångfaldiga natur och inflytelserika litteratur och konst, har Ryssland en central plats i världen. Landet är också känt för sina rika naturresurser och sin betydelse som en global aktör inom politik och ekonomi, även om de har sjunkit en bra bit på stegen sedan invasionen av grannlandet Ukraina.

Intressant nog är Ryssland ungefär 45 gånger större än Japan till ytan och utgör drygt 13% av vår planets yta. Så att landet i fråga toppar listan bland de största länderna på jorden kommer kanske inte som någon större överraskning.

[källa]


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win