10 fakta du antagligen inte visste om Sagan om Ringen06Det är inte bara en uppsjö av kostymer och diverse klädesplagg som togs fram inför trilogin. Även vapen producerades på högvarv. Hela 2 000 typer av svärd, yxor, släggor och annat smått och gott som gick att slåss med producerades av filmbolaget. Och inte nog med detta; även 10 000 pilar producerades till filmerna.

07

Vi hör flera gånger när Viggo Mortense (Aragorn) pratar ”älviska” i filmerna. Och nej, det här var inget språk han kunde sedan tidigare. Dock är han så pass språkkunnig att han lärde sig språket, just endast för inspelningen av Sagan om Ringen. Utöver detta påhittade språk talar han också fem andra språk flytande, bland annat danska, engelska och italienska. Som en liten kuriosa köpte även Viggo Mortense två av hästarna som hade använts i den första filmen efter att allt var färdigproducerat!

SaganRingen1
08Christopher Lee (Saruman) var mer eller mindre besatt i Sagan om Ringen. Innan han fick rollen som Saruman hade han läst böckerna varje år i 40 års tid. Dock var det Gandalf han ville spela allra helst, men regissören (Peter Jackson) var rädd att hans ålder skulle vara ett problem i slagsmålsscener.

09

Legolas är kanske mest känd för sitt långa, lena och blonda hår i filmerna. Men detta är faktiskt något som regissören Peter Jackson helt kom fram till på egen hand, för Legolas hårfärg omnämns nämligen aldrig någon gång i böckerna.

SaganRingen4
010Christopher Tolkien, son till författaren bakom Sagan om Ringen-trilogin, är inte det minsta förtjust i filmatiseringen av hans fars verk. Däremot hyser han stor kärlek till den värld som hans far, J.R.R. Tolkien, har skapat.

 

Läs även
matrixfokus
10 fakta du antagligen inte visste om The Matrix

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar