10 fakta du antagligen inte visste om Sibirien

Sibirien är ett vidsträckt geografiskt område som utgör större delen av norra Asien. Större delen av området tillhör i dag Ryssland och de sydvästligaste delarna tillhör Kazakstan. Vad man kanske sammankopplar området med främst är antagligen kyla och hundrasen Siberian Husky. Men här är ytterligare tio fakta som du säkerligen inte kände till om det kalla Sibirien!

01Diamantgruvan Mir Mine…
Det finns en diamantgruva så stor i Sibirien att all form av helikoptertrafik över den är strikt förbjuden. Anledningen är att lufttrycket gör att helikoptrar ofta ”sugs in”, vilket resulterar i en omedelbar krasch. 

02Det har snöat orange snö…
År 2007 upplevde Sibirien orange snö. Denna orangea snö uppkom troligen på grund av en tung sandstorm i grannlandet Kazakstan. Tester på snön avslöjade många sand- och lerstoftpartiklar och ett högt järninnehåll som blåses in i Ryssland i den övre stratosfären.

03Ska stärka barns immunförsvar…
Det hör inte till ovanligheten att man redan i dagisåldern går i endast underkläder och häller iskallt vatten över barnen. Detta för att stärka deras immunförsvar. Huruvida det fungerar eller inte är en annan femma, utan är mest en tradition.

04

Den perfekta mammuten…
En 39 000 år gammal ullmammut upptäcktes i området – vad som kanske var allra mest sensationellt var att den var helt perfekt bevarad tack vare det kalla klimatet. Mammuten fick namnet Yuka och forskare tror att den dog någonstans mellan 6 till 11 år gammal.

05Världens största explosion – genom tiderna…
Tunguska-händelsen, en explosion i Sibirien år 1908, var cirka 1 000 gånger kraftigare än atombomben släpptes över Hiroshima. Explosionen ödelade cirka 80 000 000 träd och uppskattningsvis dog totalt två personer.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar