2
2 poäng

Bland de många underverk som naturen har att erbjuda, är snabbheten ett av de mest imponerande. Inom djurriket finns en elitskara av varelser som representerar toppen av de snabbaste djuren på land. Dessa varelser har utvecklat anmärkningsvärda förmågor för att navigera genom sina livsmiljöer med blixtsnabbhet och precision. Vi tar en närmare titt på världens 10 snabbaste djur på land, och utforskar deras otroliga hastighet och anpassningsförmåga i en kamp om överlevnad och dominans.

Hundar
70 km/h…

Världens 10 snabbaste djur på land.
#10) Greyhound.

Det snabbaste hunddjuret i världen är faktiskt den domesticerade tamhunden (Canis lupus familiaris eller Canis lupus domesticus, tidigare även Canis familiaris). Och då pratar vi självklart inte om mops eller fransk bulldogg. Istället pratar vi så klart om den framavlande fartexplosiva hundrasen Greyhound (som du även ser på bilden ovan). De kan springa i genomsnitt 64 till 70 km/h under korta sträckor. Detta gör dem till utmärkta löpare och vanliga tävlingshundar hundkapplöpningsbanor. För att sätta lite perspektiv på hur snabbt Greyhounds faktiskt är, så springer en vanlig tysk schäferhund i ungefär 40 till 48 km/h som snabbast under kortare sträckor.

Hästar
70,76 km/h…

Världens 10 snabbaste djur på land.
#9) Hästar.

Hästar (Equus) är magnifika djur som är kända för sin kraft och smidighet, men också för sin imponerande hastighet. Medan olika hästraser har olika hastigheter, är många av dem kapabla till att nå betydande fart. Till exempel kan en genomsnittlig fullblodshäst, som är känd för sin snabbhet, springa i genomsnitt mellan ca 64 till 70 km/h under korta sträckor.

Det nuvarande världsrekordet för världens snabbaste häst hålls av en häst vid namn Winning Brew. Dn amerikanska fullblodshästen uppnådde en hastighet på 70,76 km/h under en löpning på Philadelphia Park Racetrack den 14 maj 2008. Detta gör henne till den snabbaste hästen som någonsin har registrerats i en officiell tävling enligt Guinness World Records, och det gör också att hästen hamnar på en nionde plats bland de snabbaste djuren på land!

Harar
80 km/h…

Världens 10 snabbaste djur på land.
#88) Harar.

Harar (Lepus) är fascinerande skapelser kända för sin eleganta och smidiga rörelse, samt deras snabbhet. Deras långa, starka bakben gör dem till utmärkta löpare, och de kan nå imponerande hastigheter när de flyr från rovdjur eller tävlar om territorium eller partners. De flesta harar kan springa i genomsnitt mellan 56 till 72 km/h, och vissa arter kan till och med nå ännu högre hastigheter. Upp till hela 80 km/h har registrerats för harar. Denna exceptionella snabbhet hjälper dem att överleva i det vilda genom att undvika faror och hitta föda.

Pumor
80 km/h…

Världens 10 snabbaste djur på land. #7) Pumor.

Pumor (Puma concolor), även kända som bergslejon, är eleganta och kraftfulla rovdjur som trivs i olika miljöer över hela Amerikas kontinent. Deras levnadsområden sträcker sig från Kanada till Sydamerika och inkluderar både skogar, berg och öknar. Pumor är kända för sin smidighet och snabbhet. Deras atletiska förmåga gör dem till skickliga jägare, och de kan nå hastigheter på upp till 64 till 80 km/h när de jagar sitt byte. Detta gör också pumorna till det femte snabbaste djuret på land.

Jaguarer
80 km/h…

Världens 10 snabbaste djur på land. #6) Jaguarer.

Jaguarer (Panthera onca) är majestätiska rovdjur och det största kattdjuret i Amerika. Deras naturliga livsmiljö sträcker sig från regnskogar och våtmarker till grässlätter och bergstrakter över hela Central- och Sydamerika. Dessa imponerande kattdjur är skickliga jägare och kan anpassa sig till en mängd olika miljöer, inklusive tropiska skogar och torra ökenområden.

När det gäller deras snabbhet är jaguarer ungefär lika snabba som pumor när det gäller sprinterförmåga. Vid en sprint kan de nå hastigheter på upp till cirka 80 km/h och placerar därför jaguaren på sjätte plats bland världens snabbaste djur på land!

Ökenlejon
80 km/h…

Världens 10 snabbaste djur på land. #5) Ökenlejon.

Ökenlejon (Caracal caracal) – eller karakal – är ytterligare ett majestätiskt kattdjur, men dessa är hemmahörande i olika habitat i Afrika, Mellanöstern och Centralasien. Deras naturliga miljöer inkluderar öknar, savanner och bergiga regioner.

Dessa katter är kända för sin smidighet och atletiska förmåga. Även om de inte är lika snabba som vissa andra kattdjur som geparder, är ökenlejon fortfarande imponerande löpare. De kan nå hastigheter på upp till 80 km/h vid jakt. Deras kraftfulla bakben och smidiga kropp gör dem till effektiva jägare som kan navigera genom olika terränger med lätthet. Deras snabbhet och anpassningsförmåga gör dem till en fascinerande del av sina ekosystem och en viktig toppredator i sina naturliga livsmiljöer.

Lejon
80 km/h…

Världens 10 snabbaste djur på land. #4) Lejon.

Lejon (Panthera leo) är imponerande rovdjur och ett av de största kattdjuren på planeten. Deras naturliga livsmiljö sträcker sig främst över savanner och gräsmarker i Afrika, men de finns också i en liten del av Asien. Dessa majestätiska djur är kända för sin kraft och styrka, men deras snabbhet är också imponerande.

Lejon kan springa i genomsnitt cirka 80 km/h under korta distanser. Denna hastighet, kombinerad med deras graciösa rörelser och skarpa sinnen, gör dem till skickliga jägare som kan jaga och fånga byte med framgång. Trots sin imponerande snabbhet och styrka är lejon också kända för sin sociala struktur och sin förmåga att samarbeta med varandra i jakt och för att skydda sin grupp.

Gaffelantiloper
87 km/h…

Världens 10 snabbaste djur på land. #3) Gaffelantiloper.

Gaffelantilop eller gaffelbock (Antilocapra americana) är ett unikt och fascinerande djur som är infödd till Nordamerika. Dessa antiloper är kända för sin snabbhet och anses vara ett av de snabbaste djuren i världen. De lever främst i öppna gräsmarker, öknar och prärier i västra och centrala Nordamerika, från Kanada till Mexiko.

Gaffelantiloper är imponerande löpare och kan nå extremt höga hastigheter när de springer ifrån rovdjur eller under sina årliga migrationer. De kan springa i genomsnitt mellan 80 till 87 km/h under korta distanser och kan hålla en hastighet på 48 till 64 km/h under längre sträckor.

Gasellantiloper och impala
Uppåt 88 km/h…

Världens 10 snabbaste djur på land. #2) Gasellantiloper och impala.

På plats nummer två bland de snabbaste djuren på land har vi både gasellantilop (Antilopinae) och impala (Aepyceros melampus) – alltså på en delad andra plats. Gasellantiloper och impala tillhör en underfamilj i familjen slidhornsdjur.

Den allra snabbaste gasellantilopen är, åtminstone enligt Encyclopedia Britannica, springbocken (till vänster på den övre bilden) som kan nå hela 88 km/h.

Impalan (till höger på bilden ovanför) räknades tidigare in i samma underfamilj som gasellantiloperna, men forskare fann att arten var så pass annorlunda att den placerades i en alldeles egen underfamilj. Även impalan är kända för sina rekordhastigheter, och anses springa så gott som lika snabbt som gasellantilopen. Därför lät vi djuren dela andraplatsen bland världens snabbaste djur på land.

Både gasellantiloperna och impalan har utvecklat sina höga farter genom naturligt urval – många av dem är bytesdjur till några av världens snabbaste djur.

Geparder
Topphastighet på cirka 113 km/h…

Världens 10 snabbaste djur på land. #1) Geparder.

Geparder (Acinonyx jubatus) är inte bara snabba och smidiga rovdjur, de är också världens snabbaste djur – eller ja, åtminstone om man räknar djuren på land då, så klart. Dessa kattliknande djur lever främst i olika habitat i Afrika och vissa delar av Iran, inklusive savanner, gräsmarker och torra skogar. Specialiserade på sprinterförmåga, kan geparder nå hisnande hastigheter på upp 96 till 113 km/h under korta sträckor. Deras accelerationsförmåga är imponerande – de kan öka från 0 till 100 km/h på bara 2,5 sekunder.

Denna imponerande hastighet gör geparder till effektiva jägare som kan jaga och fånga sitt byte med framgång. De använder sin snabbhet och smidighet för att närma sig sitt byte obemärkt och sedan snabbt sprinta fram för att fånga det. Geparder är specialiserade på att jaga mindre bytesdjur som gazeller och antiloper, och deras snabbhet är en viktig anpassning för att överleva i de öppna landskap där de lever.

Trots deras imponerande snabbhet är geparder också sårbara för konkurrens från andra rovdjur och förlust av habitat. Deras populationer har minskat kraftigt under de senaste årtiondena, och de är nu klassificerade som sårbara av IUCN. Geparder är en symbol för vildmarkens skönhet och är föremål för bevarandeinsatser för att skydda deras framtidvår planet.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win