10 fakta du antagligen inte visste om Stockholm Pride

Stockholm Pride har nyligen varit (25-31 juli) och för varje år som går deltar fler och fler människor i den gigantiska paraden, som fått spridning världen över. Men visste du att Prideparaden faktiskt inte grundades i Stockholm? Eller vet du ens hur många som ungefär deltar i paraden årligen? Här är tio fakta som du bör känna till om något så viktigt som Stockholm Pride! 01) Förra året (2015) deltog och tittade uppskattningsvis 450 000 människor på den årliga paraden! Det innebär att motsvarande cirka 5% av Sveriges befolkning deltog, varav 45 000 valde att tåga i paraden!

02) Varför finns Pridefestivalen? Till en början grundades festivalen till minne av polisprovocerade upplopp bland homosexuella i New York hösten år 1969.

03) I Europa startades Europride som firades i olika länder varje år. 1998 firades Europride i Stockholm och året efter fortsatte man med ett liknande arrangemang lokalt, under benämningen Stockholm Pride, som sedan dess vuxit i omfattning år efter år. År 2008 var Stockholm Pride värd för Euroiride en andra gång.

sthlmprode1

04) Även om Pridefestivalen har sin stora parad i huvudstaden, Stockholm, var det faktiskt inte där den grundades. Den första Pridefestivalen hölls i Örebro redan den 15 maj år 1971 av lokalförening ”Gay Power Club”, där ett av kraven var att två av samma kön skall få gifta sig med varandra.

05) Under tidigt 2000-tal reagerade vissa i HBTQ-rörelsen på att Stockholm Pride blivit för kommersiellt och arrangerade under ett par år motfestivalen Stockholm Shame.

06) Under 2003 års festival angrep den högerextremistiska organisationen Nationaldemokratisk Ungdom prideparaden. Det var dock inte första gången. Tidigare manifestationer mot pridefirandet, framförallt från enstaka kristna grupperingar, har varit i form av demonstrationer.

07) Pride Park är ett avgränsat festivalområde som åren 1998 till 2009 låg i Tantolunden och år 2010 var förlagd till området framför Sjöhistoriska museet på Ladugårdsgärde. År 2011 flyttade Pride till Kungsträdgården och gjorde samtidigt en satsning som bland annat inkluderade fritt inträde. Året därpå, 2012, flyttade Pride Park tillbaka till Tantolunden och tog återigen inträde. Sedan 2013 har Pride Park varit förlagt på Östermalms IP. I Pride Park finns scener, företags- och föreningstält, öltält och andra arrangemang. Bland annat har det blivit tradition att bjuda in kända Melodifestivals- och eurovisionsstjärnor under torsdagen på den så kallade schlagerpopkvällen.

sthlmpride2

08) En forskarundersökning från 2014 visade att mindre än en procent av deltagarna i pridetåget röstade på Sverigedemokraterna eller Kristdemokraterna.

09) Sex av tio deltagare i pridetåget år 2014 var kvinnor, och lite mindre än hälften var heterosexuella. Åtta av tio var födda i Sverige, och var tredje tog ett spontanbeslut att ansluta i tåget.

10) Pride betyder ”stolthet” på engelska. Priderörelsens mål är att alla ska vara stolta för den de är och att ingen ska behöva dölja sitt rätta jag.Läs även
homoaktenskapfokus
10 fakta du antagligen inte visste om samkönade äktenskap

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar