5
5 poäng

”Ett äpple, flera äpplen”, är en klassisk mening som brukar användas hos SFI när svenska ska läras ut till nykomna invandrare. Trots att det svenska språket inte har några direkt tydliga regler för ”en” och ”ett” har vi åtminstone en drös olika regler när det kommer till försäljning av äpplen – vår tredje mest sålda frukt i vårt avlånga land. Nedan finner du tio intressanta fakta och kuriosa som du kanske inte kände till om något så vardagligt som just äpplet sedan tidigare!

Isaac Newton hade mycket med äpplen att göra…

Isaac Newton blev inte bara träffad av insikter under äppelträdet, utan han var också ansvarig för att popularisera äppelsorten ”Granny Smith”. Och apropå herr Newton; det finns inga historiska bevis att han ska ha fått insikten av gravitationen för att han blev träffad av ett äpple i huvudet. Forskare tror att det är väldigt osannolikt att det gick till på det viset.

Över 7 500 olika sorter…

Det finns idag över 7 500 olika typer av äpplen världen över, vilket också innebär att det skulle ta dig 20 år att prova dem alla – om du åt en sort per dag!

En fjärdedel av äpplet består av luft…

Har du någon gång undrat varför äpplen flyter om du kastar dem i vattnet? Det beror av den enkla anledningen att ett äpple består av 25% luft.

Långlivade träd…

Äppelträd kan leva i flera decennier och ibland över 100 år under gynnsamma förhållanden. Livslängden för ett äppelträd påverkas av faktorer som trädets hälsa, skötsel, sort och omgivande miljö.

Genom att utföra lämplig beskärning, skadedjurskontroll och ge adekvat vård kan äppelträd trivas och producera frukt under lång tid. Det är inte ovanligt att se äppelträd som fortfarande ger frukt och pryder trädgårdar efter många års trogen tjänst.

Den som väntar på något gott…

Ett nyplanterat äppelträd tar vanligtvis omkring fyra till fem år att börja bära frukt. Detta tidsintervall kan variera beroende på trädets sort och växtförhållanden. Under de första åren efter planteringen fokuserar trädet på att etablera sitt rotsystem och växa innan det investerar energi i fruktproduktion.

Världens tyngsta äpple…

Det tyngsta äpplet som någonsin har skördats vägde hela 1,36 kg! Vanliga äpplen i affären väger normalt sett några hundra gram. Äpplet skördades i Hirosaki City, Japan, den 24 oktober 2005 och var en blandning av två stora äppelsorter, Crispin (Mutsu) och Fuji. Rena rama middagen!

Så många kalorier innehåller ett äpple…

Ett genomsnittligt äpple som väger ungefär 182 gram innehåller ungefär 95 kalorier. Kaloriinnehållet i ett äpple kan variera något beroende på dess storlek och sort, men 80–100 kalorier per äpple är en vanlig uppskattning. Äpplen är också en hälsosam källa till fibrer, vitaminer och antioxidanter, vilket gör dem till ett näringsriktigt (och gott) mellanmål.

Och nyttiga är de…

I snitt äter en människa cirka 35 äpplen per år. Ät ännu mer, om du vill vara ännu hälsosammare! För du har väl inte glömt av hur nyttiga de är?

Härstammar från första början från Kina…

Botaniska studier och genetiska analyser har pekat på att äppleträd (Malus domestica) har sitt ursprung i centrala Kina. Den vilda förfadern till våra nuvarande äppelträd anses vara Malus sieversii, som växer vilt i bergstrakterna i centrala Asien.

Äpplen har sedan spridit sig över världen genom mänsklig odling och handel. Människor har korsat och selekterat äpplen genom åren för att producera olika sorter med olika smaker, färger och texturer. Idag finns det tusentals olika äppelsorter – som tidigare nämnt – runt om i världen, men deras ursprungsspår kan spåras tillbaka till de vilda äppelträden i Kina.

Så viktiga är bina för våra äpplen…

Äpplen självpollinerar inte effektivt, så bin är viktiga för att säkerställa en bra skörd. Tacka dina lokala bin för varje krispigt bett!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

5
5 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
4
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
3
win